Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2022: Το πλήρες πρόγραμμα

Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2022, 16:07
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, επανέρχεται δυναμικά αυτήν την Άνοιξη στο καθιερωμένο ραντεβού του, με κρατημένη μεν την ανάσα καθώς ένας πόλεμος έρχεται να συναντήσει τη πανδημία, με την ελπίδα δε να χαρίσει τη συγκίνηση της εικόνας που μόνο μια μεγάλη οθόνη μπορεί να δώσει.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/24o-fff-me-ton-paniko-mas-systithike-i-zistin-trie/69740">24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA. Ο φορέας αυτός υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η Emmanuelle Béart είναι  η επίτιμη προσκεκλημένη του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, την οποία αποτελούν επίσης οι Θάνος Αναστόπουλος, Έλις Κις, Γιάννα Σαρρή, Λευτέρης Χαρίτος

eiffeleiffel

TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ

EIFFEL — ΑΪΦΕΛ

Γαλλία - Γερμανία | 2017. 108’.

Σκηνοθεσία: Martin Bourboulon. Ηθοποιοί: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps

Μετά τη συμμετοχή του στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ο διάσημος μηχανικός Gustave Eiffel πιέζεται από τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κάτι θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος θέλει απλά να σχεδιάσει το μετρό της πόλης. Ξαφνικά, όλα αλλάζουν όταν ο Eiffel συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν. Το ανομολόγητο πάθος τους θα ξυπνήσει ξανά και θα τον εμπνεύσει να αλλάξει για πάντα τον παριζιάνικο ουρανό.

Την τελετή έναρξης παρουσιάζουν η ηθοποιός Στεφανία Καπετανίδη και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης

illusions perduesillusions perdues

TAINIA ΛΗΞΗΣ

ILLUSIONS PERDUES— ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Γαλλία | France, 2021. 149’.

Σκηνοθεσία: Xavier Giannoli. Ηθοποιοί: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu

César 2022 — 7 βραβεία — Καλύτερης ταινίας — Πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Benjamin Voisin) — Β’ Ανδρικής ερμηνείας (Vincent Lacoste) — Διασκευής — Φωτογραφίας — Κοστουμιών — Σκηνικών

Ο Lucien, νεαρός ασήμαντος ποιητής, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο δοσμένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, η λογοτεχνία όπως ο Τύπος, η πολιτική όπως τα συναισθήματα, η φήμη όπως οι ψυχές. Θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει χωρίς πια ψευδαισθήσεις. Την τελετή λήξης παρουσιάζουν οι ηθοποιοί  Άλκηστις Πουλοπούλου και Πολύδωρος Βογιατζής

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση. Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό.

H Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου La Rochelle – Cinéma που γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζονται 3 ταινίες από τον προγραμματισμό του.

full timefull time

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 22ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

À plein temps | Full Time — Eric Gravel

L’ennemi | Δωμάτιο 208 — Stephan Streker

Antoinette dans les Cévennes | Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ — Caroline Vignal

Les Amours d’Anaïs | Οι Έρωτες της Αναΐς — Charline Bourgeois-Tacquet

Amants | Εραστές — Nicole Garcia

Ouistreham | Ανάμεσα σε δύο κόσμους — Emmanuel Carrère

Boîte Noire | Το μαύρο κουτί — Yann Gozlan

Madeleine Collins — Antoine Barraud

La Fracture — Catherine Corsini

MandibulesMandibules

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Médecin de nuit | Νυχτερινός γιατρός — Elie Wajeman

Le Test | Το τεστ — Emmanuel Poulain-Arnaud

Sous le ciel d’Alice | Οι Ουρανοί του Λιβάνου — Chloé Mazlo

Serre moi fort | Κράτα με σφιχτά — Mathieu Amalric

Robuste | Σθένος — Constance Meyer

Tokyo Shaking | Tokyo Shaking — Olivier Peyon

Entre les vagues | Ανάμεσα στα κύματα — Anaïs Volpé

Tralala | Τραλαλά — Arnaud Larrieu, Jean-Marie Larrieu

Maudit ! | Καταραμένος! — Emmanuel Parraud

De son vivant | Γαλήνια — Emmanuelle Bercot

Ibrahim | Ιμπραΐμ — Samir Guesmi

L’étreinte | Πάρε με αγκαλιά — Ludovic Bergery

Mandibules | Σαγόνια — Quentin Dupieux

Rouge | Κόκκινη λάσπη — Farid Bentoumi

Suprêmes | Authentik Audrey — Estrougo

La dernière tentation des Belges | Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων — Jan Bucquoy

Presque | Σχεδόν — Bernard Campan, Alexandre Jollien

Io sto bene | Είμαι καλά — Donato Rotunno

Aline | Αλίν, η φωνή της αγάπης — Valérie Lemercier

El Jaida | El Jaida — Salma Baccar

Όλες τις ταινίες που θα προβληθούν, θα τις βρείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ GALA

Η Emmanuelle Béart είναι έχει επιδείξει σημαντική ανθρωπιστική δράση, ενώ υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef.

Σε αυτό το πλαίσιο το Saint-George Lycabettus διοργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ένα φιλανθρωπικό gala, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην The HOME Project για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια αυτού του gala, θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στην Emmanuelle Béart.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ

Στο πλαίσιο της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ, μια ξεχωριστή εκδήλωση - συνάντηση προτείνεται στους επαγγελματίες και τους κριτικούς κινηματογράφου με τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου Charles Tesson, την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 10.00.

Ο Charles Tesson μόλις ολοκλήρωσε την δεκαετή θητεία του ως διευθυντής της Εβδομάδας της Κριτικής στις Κάννες και πριν από αυτό υπήρξε κριτικός στα Cahiers du Cinéma, πριν διοριστεί αρχισυντάκτης του περίφημου περιοδικού από το 1998 μέχρι το 2003.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ταινίας από το πρόγραμμα της 60ης Εβδομάδας της Κριτικής. Θα ακολουθήσει δίωρη συζήτηση γύρω από τα εξής θέματα:

- Πώς ο/η κριτικός ανακαλύπτει και συμβάλει στην ανάδειξη νέων ταλέντων;

- Η ιδιαίτερη συνθήκη και ευκαιρία που προσφέρει η Semaine de la Critique στις Κάννες: τι εστί κριτικός-προγραμματιστής;

- Κριτική 2.0: πώς γράφει κανείς στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και πώς αγκαλιάζει αυτά τα νέα εργαλεία.

- Η αξία/δύναμη και το νόημα της κριτικής σήμερα, στη εποχή του streaming και του downloading.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ANIMALS — ΚΤΗΝΗ

Βέλγιο | Belgique, 2019. 91’.

Σκηνοθεσία: Nabir Ben Yadir. Ηθοποιοί: Soufiane Chilah, Gianni Guettaf, Serkan Sancak, Lionel Maisin

Ο Brahim είναι ένας νεαρός άντρας, που κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Στα γενέθλια της μητέρας του, η ένταση που δημιουργείται γύρω από την μη αποδεκτή σεξουαλικότητά του γίνεται ανυπόφορη. Ο Brahim φεύγει από το σπίτι μέσα στη νύχτα, όπου τον περιμένει η φρίκη…

Ακατάλληλο για ανηλίκους: έκδηλη απεικόνιση βασανιστηρίων (έγκλημα μίσους), ομοφοβικής βίας και βιασμού.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Nabir Ben Yadir, που θα έρθει στην Αθήνα για το Φεστιβάλ.

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, την Αρασέλη Λαιμού το 2016, την Ζακλίν Λέντζου το 2017, τον Νίκο Πάστρα το 2018 και τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο το 2021, σειρά έχει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη. Μετά το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το 2018 στο φεστιβάλ της Δράμας, η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale, στο τμήμα Generation.

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2022 στις αίθουσες Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα) και Ολύμπιον, Σταύρος Τορνές, Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)

Τιμή εισιτηρίου: 6 €

Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €

Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών.

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos