Το MOVE IT πάει θερινό σινεμά: Βοξ!

Published: 12 Jul 2018, 18:11
Συντάκτης:

Το τρίτο στην παρέα μαζί με την Αθηναία και την Ριβιέρα, που δημιούργησε ο οραματιστής Θόδωρος Ρίγγας και διαχειρίζεται (μαζί με το Ριβιέρα) πλέον η κόρη του, Πέγκυ Ρίγγα, είναι το θρυλικό Βοξ των Εξαρχείων.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα θερινά σινεμά της Αθήνας, καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938, κλείνοντας φέτος αισίως 80 χρόνια λειτουργίας. Ανέκαθεν ενδιαφερόταν για πιο σινεφίλ ταινίες, και για αυτό τον λόγο πριν λίγα χρόνια ο Guardian το είχε χαρακτηρίσει ως το θερινό σινεμά με την καλύτερη επιλογή ταινιών. Πράγματι, το Βοξ δεν ενδιαφέρεται μόνο για νέες ταινίες που κυκλοφορούν το κάθε καλοκαίρι, αλλά συχνά κάνει αφιερώματα σε ταινίες σπουδαίων δημιουργών, και σε διαμαντάκια της 7ης τέχνης, που δύσκολα μπορεί κάποιος να τα δει πλέον στην κινηματογραφική οθόνη.

Έχει γίνει στέκι των Εξαρχειωτών, και γενικότερα των ανθρώπων του κέντρου, αλλά και κάθε σινεφίλ που θέλει μία πιο ψαγμένη επιλογή ταινιών, και μία μαγική εμπειρία. Τι καλύτερο να είσαι κάτω από τον έναστρο ουρανό, μαζί με το ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι και να βλέπεις από κλασικό Χόλιγουντ μέχρι σπουδαίες στιγμές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο χώρος του Βοξ βρίσκεται σε ταράτσα, και έτσι ενώ δεν μπορείς να είσαι στην απόλυτη ησυχία, διότι βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στην πολυσύχναστη και φασαριόζα πλατεία Εξαρχείων, ωστόσο λόγω του ότι είναι υπερυψωμένο σε απομονώνει από τον έξω κόσμο για όσο κρατήσει η ταινία.

Το κτήριο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο από το 1997 και έχει τραγουδηθεί από την Χριστιάνα, στο τραγούδι «Το καλοκαίρι θα ρθεί» σε  στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, και μάλιστα ξεκινάει με τον στίχο «Το καλοκαίρι θα ρθεί στην ταράτσα του Βοξ», δείχνοντας το πόσο ταυτόσημα είναι τα αθηναϊκά καλοκαίρια με το να πας να δεις ταινία στο ιστορικό Βοξ. Το Βοξ έχει το δικό ύφος, με τις λαστιχένιες-και πολύ αναπαυτικές- καρέκλες, ή με το γκράφιτι πίσω που δηλώνει ακριβώς αυτό που νιώθει κάθε θεατής του σινεμά, «Η ζωή είναι σινεμά, μωρό μου».

Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια. Τηλ.: 2103810727. Εισιτήρια: € 7,00, παιδ.- φοιτ. & άνω των 65 & άνεργοι € 6,00. Κάθε Δευτ., Τρ. € 5,00. Κάθε Πέμ. 2 άτομα € 8,00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos