Όταν ο Τομ Γιόρκ πήρε συνέντευξη από τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Thom Yorke interviews Benedict Cumberbatch
Published: 14 Jan 2018, 16:44
Συντάκτης:

Ο τραγουδιστής των Radiohead, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο ρόλο του ‘ανακριτή’ εκ μέρους του περιοδικού Interview, όπως είχε κάνει ξανά το 2013 με τον Daniel Craig. Αυτή τη φορά, απέναντί του βρίσκεται ο Benedict Cumberbatch, με τον οποίο πλέον είναι φίλοι, και μας παραδίδει μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μαζί του. Ο Cumberbatch μίλησε όχι μόνο για την ζωή του ως ηθοποιός, αλλά και για την παιδική του ηλικία. Δεν παρέλειψε βέβαια να εξιστορήσει και πότε άκουσε για πρώτη φορά τη μπάντα του Yorke. Το συμπέρασμα όμως είναι πως ο Cumberbatch δεν είναι απλά ένας διάσημος κι αποδέκτης λατρείας από Cumber-bitches, αλλά ένας ευφυής και πολυεπίπεδος ηθοποιός της γενιάς του.

Ολόκληρη η συνέντευξη μπορεί να βρεθεί εδώ, όμως εμείς θα κάνουμε μία επιλογή κάποιων κομματιών της.

Ο Cumberbatch αρχικά μιλά για την περίοδο που δίδαξε για 5 μήνες αγγλικά σε ένα μοναστήρι στο Θιβέτ, λίγο έξω από το Darjeeling, όταν ήταν 19 χρονών. «Πέρασα μισό χρόνο δουλεύοντας σε παράξενες δουλειές για να μαζέψω τα χρήματα για το εισιτήριο και το πρόγραμμα, καθώς δεν πληρώνεσαι για να διδάξεις. Πληρώνεσαι όμως με εμπειρία, αφού βρίσκεσαι περιτριγυρισμένος από τους μοναχούς και τις ζωές τους. Η φύση ήταν παντού ολόγυρά μας και ήταν τόσο όμορφα και πνευματικά».

Αλλά και ο Cumberbatch ρώτησε τον Yorke πώς ήταν η ζωή του στα 19, ο οποίος απάντησε: «Μετά το σχολείο, επί ένα χρόνο, έκανα διάφορες δουλειές για να μαζέψω χρήματα και να ηχογραφήσω demo. Μετά όμως βαρέθηκα και αποφάσισα να πάω στο πανεπιστήμιο και από τότε είχα πολύ διαφορετική τροχιά. Το πανεπιστήμιο ήταν μία φοβερή εμπειρία για εμένα γιατί βίωσα το πώς είναι να είσαι ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους και για πρώτη φορά ένιωσα πως ανήκα κάπου. Η φιλοδοξία και η εμμονή που είχα τότε, εξασθένησαν αργότερα, αλλά εκείνη την εποχή, θα μου έκανε καλό να είχα κάποιον, όπως εσύ τους μοναχούς, να με καθίσει κάτω και να μου πει μερικές κουβέντες». «Ναι, αλλά μετά από το ταξίδι μου, βρέθηκα στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Έγινα party animal. Σε υπερβολικό βαθμό που η υγεία μου βασανιζόταν. Απλά το είχα παρακάνει», παραδέχτηκε ο Cumberbatch, συμπληρώνοντας πως ένα από τα βασικά του κίνητρα είναι να κάνει τους γονείς του περήφανους, «αλλά αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει».

Δεν έλειψαν όμως και οι σύντομες ερωταπαντήσεις.

Yorke: Είσαι καλός στο να λες όχι;

Cumberbatch: Όχι.

Y: Είσαι καλός οδηγός;

C: Νομίζω πως είμαι εξαιρετικός οδηγός. Και όπως φαίνεται, ο λόγος του θυμού στον δρόμο -όπως συμβαίνει άλλωστε και με κάθε θυμό- είναι κάτι σαν ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας, που τα αμάξια επίσης συντηρούν.

Y: Η καλύτερη ώρα να ακούσει κανείς μουσική είναι στο αυτοκίνητο.

C: Ω, ναι! Πρωτάκουσα το άλμπουμ σας A Moon Shaped Pool καθώς οδηγούσα στην κομητεία από όπου κατάγεσαι.

Y: Εμπιστεύεσαι εύκολα;

C: Ναι. Πρέπει και δεν πρέπει. Κάποιες φορές σε μία συνομιλία σου με έναν δημοσιογράφο -όπου συνήθως απαντάς σε ερωτήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συζητούσες, ούτε και με κάποιον κοντινό σου φίλο- καταλήγεις να είσαι εξομολογητικός, χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες. Πρέπει να είσαι όμως πολύ προσεκτικός, γιατί ξέρεις πως θα αλλάξουν τα λεγόμενά σου, και θα πάρουν την μορφή που το εκάστοτε περιοδικό επιθυμεί. Γι’αυτό είναι ωραία τώρα που μιλάω με έναν φίλο.

Y: Αποφεύγεις τους μπελάδες ή τους κυνηγάς;

C: Νομίζω πως είχα πολύ σπασμωδικές και συναισθηματικές αντιδράσεις και έχω πει πράγματα χωρίς να τα σκεφτώ, που δεν θα έπρεπε. Υπήρχαν καταστάσεις που κάποια πράγματα που είπα ακούστηκαν περισσότερο από όσο θα ήταν υγιές. Θα προτιμούσα να άφηνα τη δουλειά μου να μιλάει, αλλά είμαστε σε θέσεις που πολύ συχνά οι άνθρωποι μας ρωτάνε πράγματα και θέλουν να μάθουν διάφορα πέραν της δουλειάς. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοχές που είναι πολύ προσωπικές ή που έχω πολύ έντονη άποψη για πράγματα. Νομίζω πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις -κάτι που έμαθα από ανθρώπους πολύ πιο σοφούς από εμένα- είναι να κάνεις πολύ καλή δουλειά και σιωπηρή, πίσω από κλειστές πόρτες.  

Y: Μιλώντας για τη δουλειά σου, είχες ποτέ την αίσθηση σε κάποιον από τους ρόλους σου, πως είσαι έξω από τα νερά σου με αυτόν;

C: Πολλές φορές. Αλλά αν δεν αποτύχεις, δεν γίνεσαι καλύτερος. Και δεν ήταν απόλυτες αποτυχίες αλλά ένιωθα πως πολλά πράγματα δεν ήταν για εμένα. Ένας από τους αρχικούς μου ρόλους ήταν με έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη και εξαιρετικό καστ αλλά δεν μπορούσα να βρω τον δρόμο μου για την καρδιά του ρόλου. Δυσκολεύτηκα πολύ. Ήταν ο Ρινόκερος του Ιονέσκο. Δεν με πειράζει να πω ποιος ρόλος ήταν γιατί έχω μιλήσει γι’αυτό. Δεν ήμουν προετοιμασμένος για την πειθαρχία που χρειαζόταν ο ρόλος. Είναι ένα δύσκολο έργο και ποτέ δεν ένιωσα πως πέτυχα ακριβώς τον ρόλο. Σε κάποιον βαθμό, το ίδιο ένιωσα και με τον Άμλετ. Αλλά δεν είχε να κάνει με την παραγωγή. Ήταν πολύ απαιτητικό να παίζω κάθε βράδυ.

Y: Εκεί όπου γνωριστήκαμε! Θυμάμαι που ήρθα στο καμαρίνι σου και η φωνή σου δεν έβγαινε γιατί έκανες επί 4 εβδομάδες διπλές παραστάσεις, σωστά;

C: 8 εβδομάδες!

Y: Θα είχα τρελαθεί!

C: Όχι, δεν νομίζω -η εξάσκηση μου έδωσε τα εφόδια να τα καταφέρω. Μία παραγωγή τέτοιου μεγέθους, σε ένα θέατρο τόσο μεγάλο, θα σε κάνει να παλεύεις να διατηρήσεις τη φωνή σου. Όλη η δουλειά που έκανα, όλα τα push ups, βοήθησαν να κρατηθεί το σώμα μου σε φόρμα. Η παράσταση του Hamlet ήταν μία καρδιαγγειακή γυμναστική περίπου τριών ωρών, σε συνδυασμό με πνευματική κούραση.

Y: Είχα εντυπωσιαστεί. Όμως συνεχίζω με τις ερωτήσεις. Έχεις παντόφλες;

C: Ναι, πάρα πολλές.

Y: Γυαλιά ανάγνωσης;

C: Όχι, αλλά έχω μυωπία. Χρειάζομαι γυαλιά για να βλέπω ταινίες ή συναυλίες. Δεν είναι χιπστερική δηθενιά. Και να πόσο γελοία είναι η ζωή μου. Έκανα την εξέταση για να βγάλω φακούς μυωπίας αλλά δεν έχω βρει ακόμα ούτε μισή μέρα για να πάω σε οπτικό.

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν στην συνέντευξη. Αξίζει να την απολαύσετε! Και να αγαπήσετε λίγο παραπάνω τον Benedict Cumberbatch!

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση:: 14 Jan 2018, 16:44
Ενημέρωση: 14 Jan 2018, 16:44
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ammonite

Ammonite

Σύνοψη: Βρισκόμαστε κάπου στη δεκαετία του 1840 και στο Δυτικό Dorset της Αγγλίας, όπου...
3 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο