ΣΕΙΡΕΣ

"On the verge" season 1: Γυναίκες μετά τα 40

Published: 21 Sep 2021, 16:35

Σύνοψη: Τέσσερις φίλες, η Eli (Alexia Landeau), η Justine (Julie Delpy), η Anne (Elisabeth Shue) και Yasmin (Sarah Jones).

<a href="/en/nea/vlack-mirror-epistrefei-me-7i-sezon/69607">To "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν

Παντρεμένες, χωρισμένες, με παιδιά, εργαζόμενες ή μη, με όνειρα, προσδοκίες, ανασφάλειες και πολλά-πολλά προβλήματα διανύουν τη μετάβαση από τα 40 στα 50 και το μόνο καλό σ’ αυτό είναι ότι έχουν η μία την άλλη.

Άποψη: Το On The Verge είναι η νέα σειρά της Julie Delpy που προβάλλεται στο Netflix. Μέσα σε δώδεκα επεισόδια και με επίκεντρο τις τέσσερις γυναίκες, η Delpy, όπως έχει η ίδια δηλώσει, προσπαθεί να εξερευνήσει και στη συνέχεια να απεικονίσει πώς είναι και τι βιώνουν οι γυναίκες σε μια ηλικία, η οποία δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

Παρότι η σειρά είναι γυρισμένη στην Αμερική και πραγματεύεται την εκεί πραγματικότητα, το γαλλικό στοιχείο γίνεται αρκετά έντονο μέσα από τις γρήγορες εναλλαγές των συναισθημάτων των χαρακτήρων. Μια συγκινητική στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε μια σκηνή απόλυτου χάους και κρίσης – κι όλα αυτά «τυλιγμένα» με καυστικό και επίπονο –μερικές φορές- χιούμορ.

Η γυναικεία φιλία, ο γάμος, η αναζήτηση δουλειάς μετά τα 40, ο ηλικιακός ρατσισμός, η ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας, οι υπαρξιακές κρίσεις και οι ρόλοι που αναλαμβάνονται από τις γυναίκες είναι μερικά από τα κεντρικά ζητήματα που θίγονται κατά τη διάρκεια της σειρά και εκφράζονται μέσα από τις ιστορίες του κάθε επεισοδίου.

Χωρίς να γίνεται απαραίτητα άμεση κριτική σ’ αυτά, η Delpy χρησιμοποιεί ως «όπλο» της το χιούμορ ή ακόμη και τον αυτοσαρκασμό για να θίξει σοβαρά ζητήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που το χιούμορ της σειράς ξεπερνά τα όρια του politically correct, αλλά αυτό «δικαιολογείται» μέσα από τη σχέση των τεσσάρων γυναικών και την άνεση που έχουν μεταξύ τους.

Παρότι θα ήταν ψέμα αν υποστήριζε κανείς ότι ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί με όλους τους χαρακτήρες της σειράς, με την πραγματικότητα, τη ζωή τους, αυτό δεν φαίνεται να λειτουργεί απαραίτητα αρνητικά για τη σειρά ούτε δίνεται η αίσθηση ότι οι χαρακτήρες της σειράς δεν είναι αρκετά αληθοφανείς.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos