Queer Movie Nights: Ενα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στο Τριανόν

Published: 16 May 2022, 14:29
Συντάκτης:

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα. Σήμερα, 17 χρόνια από τον πρώτο της εορτασμό, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

To περιοδικό ANTIVIRUS διοργανώνει με αφορμή αυτήν την ημέρα ένα 3ήμερο LGBTQI+ ταινιών.

Δευτέρα 16 Μαΐου

20:50 15 Χρόνια (15 Years) του Γιουβάλ Χαντάντι, Ισραήλ, 2019, 90’

Οι προσωπικοί δαίμονες του Γιόαβ αρχίζουν και τον στοιχειώνουν, όταν η καλύτερή του φίλη μένει έγκυος και ο επί 15 χρόνια σύντροφός του ανοίγει την συζήτηση να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Ο Γιόαβ θα νιώσει πως η ζωή του ξεφεύγει από τον έλεγχό του. | Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη

Rosa KairoRosa Kairo

23:00 Επιλογή Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival

Rosa Kairo (Jacques Simha, 14′): (προειδοποίηση περιεχομένου: φ*νος) Ένα ακόμη αντίο που υπογραμμίζει την απόσταση μεταξύ εκείνων που απουσιάζουν, των επισκεπτών και των κατοίκων ενός κοινόβιου στην καρδιά της Αθήνας.

Madonna f64.0 (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′): (προειδοποίηση περιεχομένου: απεικόνιση βίας, ρητορική μίσους) Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειάς της, προκειμένου να αναρρώσει. Ζει με τη μητέρα της, την αδελφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της Μαρίας αρχίζει να επουλώνεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία έρχεται στην επιφάνεια. Η Μαρία θέλει να έρθει κοντά στο μωρό, και αυτό δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για την “ασφάλεια” του οικογενειακού σπιτιού.

Sexual Distancing (Δημήτρης Ασπρόλουπος , 17′): Δύο αγόρια, ένας δολοφονικός ιός, μία πόλη σε καραντίνα και πολλή σεξουαλική απόγνωση.

Aderfi (Sam Albatros, 20′): “πολλές φορές αισθάνθηκα ότι το παρελθόν θα διαρκέσει για πάντα” (Sam Albatros) Video-art εκδοχή της online performance του cyber πλάσματος Sam Albatros, που έλαβε χώρα στο facebook από το 2017 μέχρι το 2018. Οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο μπλέκονται, μεταξύ άλλων, με cyber-sex με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τη Sailor Moon να θεραπεύει την ομοφυλοφιλία, τον Sam ως slave πόκεμον. Εξομολογητικά ποιήματα μπλέκονται με cut-up ποιήματα που έχουν γραφτεί έπειτα από γκουγκλάρισμα προσωπικών τραυμάτων.

Madonna f64.0Madonna f64.0

Τρίτη 17 Μαΐου

20:50 Μέλλον για Τρεις (Futur Drei) του Φαράζ Σαριάτ, Γερμανία, 2020, 92’

Ο Πάρβις, γιος Ιρανών μεταναστών, περνάει την ώρα του στην μικρή του πόλη βγαίνοντας ραντεβού στο Grindr και πηγαίνοντας σε ρέηβ πάρτι. Όταν τον πιάνουν να κλέβει από ένα κατάστημα, τον στέλνουν να κάνει κοινοτική εργασία σε ένα κέντρο προσφύγων όπου θα γνωρίσει την Μπανάφσε και τον Αμόν από το Ιράν. Όταν ο Πάρβις και ο Αμόν αναπτύξουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, η σχέση των τριών τους θα δοκιμαστεί. | Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη

23:00 Το Ταξίδι (Rett Vest) του Χένρικ Μάρτιν Νταλσμπάκεν, Νορβηγία, 2018, 80’

Ενας άνεργος καθηγητής μουσικής θα πάει ένα ταξίδι με τον τρανς πατέρα του, με τον οποίο έχουν αποξενωθεί, για να τιμήσουν την μνήμη της μητέρας του.

RafikiRafiki

Τετάρτη 18 Μαΐου

20:50 Η Αφύπνιση της Νόρα (Kokon) της Λεονί Κρίπεντορφ, Γερμανία, 2020, 100’

Η Νόρα από το Βερολίνο προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Η αδερφή της και η καλύτερη της φίλη ασχολούνται μόνο με τη μόδα και τα social media. Η Νόρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο αλλά δεν την εκφράζουν και δεν την ικανοποιούν. Τότε θα γνωρίσει την Ρόμι.

23:00 Rafiki της Γουανούρι Καχίου, Κένυα, 2018, 83’

«Τα καλά κορίτσια από την Κένυα, γίνονται καλές γυναίκες», αλλά η Κένα και η Ζίκι θέλουν κάτι περισσότερο από το να παντρευτούν. Οταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Queer Movie Nights – Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών | 16-17-18 Μαΐου 2022 | Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 - Μετρό Βικτώρια) | Γενική είσοδος: 3 ευρώ /σετ, Ημερήσιο Εισιτήριο: 5€ | Online εδώ (Διαθέσιμα μόνο τα ημερήσια εισιτήρια) | Για τους άνεργους, η είσοδος στις προβολές κάθε ημέρας θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos