ΣΕΙΡΕΣ

"The plot against America": Επίκαιρο

Published: 26 Apr 2020, 18:22
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η σειρά εξετάζει ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα ήταν η Αμερική και κατ’ επέκταση ο κόσμος ολόκληρος, στην περίπτωση που στις εκλογές του 1940, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ είχε ηττηθεί από έναν ακροδεξιό φασίστα πολιτικό, τον Τσαρλς Λίντμπεργκ; Παρατηρούμε αυτή την ιστορική υπόθεση μέσα από τη σκοπιά μιας μεσοαστής οικογένειας Εβραίων που ζει στο Νιου Τζέρσεϊ και η οποία βιώνει τη μεταστροφή της αμερικανικής κοινωνίας καθώς αυτή αποδέχεται ολοένα και περισσότερο τον αντισημιτισμό ως κανονικότητα. Η σβάστικα του Χίτλερ εμφανίζεται παντού, οι λευκές κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν αλωνίζουν, η βία και το μίσος υπερνικούν. Νιώθοντας υπό διωγμό στον τόπο τους, οι Αμερικανο-Eβραίοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Το 2004 ο σπουδαίος Aμερικανο-Eβραίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ εκδίδει το βιβλίο του The Plot Against America (στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί ως Η Συνωμοσία Εναντίον της Αμερικής), ένα μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας, όπου στην διαφορετική πραγματικότητα των 40s που παρουσιάζει, ο Ρούζβελτ δεν κερδίζει τις εκλογές και αντ’ αυτού γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο φιλικά προσκείμενος στον Χίτλερ, ρατσιστής και ξενοφοβικός Τσαρλς Λίντμπεργκ. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Λίντμπεργκ υπήρξε πράγματι αντισημίτης Aμερικανός πολιτικός εκείνη την εποχή που δεν ήθελε να εμπλακεί η Αμερική στον πόλεμο και να βοηθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις έναντι του Χίτλερ, κάνοντας πολλούς να θεωρήσουν ότι τον υποστηρίζει.

Η σειρά έξι επεισοδίων του HBO διηγείται με πιστότητα στο κείμενο την ίδια ιστορία, και αν το 2004 στην Αμερική του Μπους το βιβλίο του Ροθ φάνταζε επίκαιρο, τι έχει να πει κανείς για την Αμερική του Τραμπ...

Η σειρά ωστόσο εύστοχα αποφεύγει συγκρίσεις με την σημερινή εποχή και εύκολα πολιτικά σχόλια και στέκεται στο να παρουσιάσει πώς θα ήταν η κατάσταση αν τα πράγματα είχαν συμβεί διαφορετικά. Τα σενάρια αυτά πάντοτε εξάπτουν το ενδιαφέρον και δεν είναι σπάνιες οι φορές που έχουμε δει τέτοια σενάρια στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, με πιο συγγενικό στην σειρά το The Man in the High Castle του Philip K. Dick που έγινε σειρά από τον Ridley Scott και φανταζόταν μια Αμερική στην οποία κυβερνούν οι Ναζί.

Έτσι και εδώ μέσω του Λίντμπεργκ επικρατούν οι ναζιστικές αντιλήψεις, με τους Εβραίους να βρίσκονται εν διωγμώ αναζητώντας μια νέα Γη της Επαγγελίας μιας και πλέον δεν νιώθουν σαν το σπίτι τους αλλά ξένοι. Η σειρά των David Simon (The Wire) και Ed Burns παρατηρεί την νέα κατάσταση πραγμάτων μέσα από την ματιά μιας εβραϊκής οικογένειας στο Newark του New Jersey, της οικογένειας Levin. Άλλωστε ο Ροθ αυτό που αναζητά στα βιβλία του είναι την εβραϊκή ταυτότητα την οποία διαμελεί θέλοντας να δει τα υλικά από τα οποία έχει συντεθεί.

Έτσι και η σειρά κατορθώνει μέσα σε έξι επεισόδια και διανύοντας την απόσταση δύο ετών, από το 1940 έως το 1942 να αναδείξει αφενός την μεγάλη εικόνα, την πολιτική αλλαγή και όλα όσα επιφέρει, αφετέρου την μικρή εικόνα, δηλαδή μια οικογένεια Εβραίων που πλέον δεν νιώθουν άνετα εκεί που ζουν. Οι ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύονται τα μέλη της οικογένειας, όπως η Zoe Kazan, ο Antony Boyle, η Winona Ryder, ο Morgan Spector τονίζουν αυτήν την στροφή. Ο John Torturro και ο Ben Cole ως πολιτικοί αφήνουν το δικό τους στίγμα στην σειρά, μια σειρά που αποτελεί από τις καλύτερες μεταφορές μυθιστορήματος.

 

Μέσα από προσωπικές ιστορίες και περιπέτειες των κεντρικών ηρώων, μαθαίνουμε για την γενικότερη κατάσταση. Μια ανθρωποκεντρική αφήγηση που σέβεται τους ήρωες της, χωρίς όμως να καταφεύγει σε μελοδραματικές κορώνες και σε κατηγοριοποιήσεις καλών και κακών, κάτι που σε μια τέτοια ιστορία θα ήταν το πλέον εύκολο να γίνει.

Με μια μουσική υπόκρουση που παραπέμπει στις ταινίες ενός άλλου Aμερικανο-Eβραίου, του Woody Allen, και με τα παιδιά της οικογένειας να χαμηλώνουν τους δραματικούς τόνους αποκτώντας μια πιο ανάλαφρη πλευρά, το Plot Against America πατάει και στο δράμα και σε μια πιο ευδιάθετη ντραμεντί και ενώ δεν είναι απολιτίκ, περισσότερο μοιάζει με ένα οικογενειακό δράμα και λιγότερο με ένα πολιτικό-ιστορικό δράμα.

Η σειρά υπάρχει on demand στην Vodafone TV.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos