ΣΕΙΡΕΣ

"Τhe old man" season 1: Τζεφ Μπρίτζες έτοιμος για όλα και όλους

Published: 30 Dec 2022, 14:45
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Νταν Τσέις είναι πρώην πράκτορας της C. I. A. που ζει μακριά από την δράση στο Βερμόντ. Οι υποψίες του ότι παρακολουθείται, επιβεβαιώνονται όταν ένας πράκτορας εισβάλλει στο σπίτι του και επιχειρεί να τον σκοτώσει.

<a href="/en/nea/one-day-mono-i-agapi-tha-mas-sosei/69671">"One day": Mόνο η αγάπη θα μας σώσει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"One day": Mόνο η αγάπη θα μας σώσει

Ο Τσέις καταφέρνει να αποδράσει σώος ενώ αντικρούει επιτυχώς και όσους τον ακολουθούν κατά πόδας για να τον εξοντώσουν. Ο πρώην συνάδελφός του, και πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της C. I. A., Χάρολντ Χάρπερ, επικοινωνεί μαζί του για να του υπενθυμίσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει αφήσει από την αποστολή του στο Αφγανιστάν.

Άποψη: Ακόμα μία πολύ καλή χρονιά αποδείχθηκε το 2022 για το δίκτυο FX καθώς μερικές από τις παραγωγές του ξεχώρισαν στο φετινό τοπίο και μας χάρισαν μοναδικές τηλεοπτικές στιγμές. Από το χειμαρρώδες “The Bear” και το true-crime “Under the Banner of Heaven” οι εκπλήξεις ήταν πολλές, και μάλιστα αυξήθηκαν με το “The Old Man”. Ο Τζεφ Μπρίτζες ενσαρκώνει τον “γέρο” πρωταγωνιστή αλλά αποδεικνύεται παλικάρι, πιο τολμηρό και από τα νεώτερα, που πολλοί θα ήθελαν να αντιγράψουν.

Αν και η αρχή του πρώτου επεισοδίου τείνει να παραπέμψει αλλού, η συνέχεια ξεσπά με έναν χαρακτήρα τύπου bring-it-on, με τον Μπρίτζες να είναι έτοιμος για όλα και για όλους. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ώριμη στρατηγική από τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει, αλλά και σωματική επιδεξιότητα στις σκηνές μάχης που καλείται να αντιμετωπίσει.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η συμμετοχή ενός stunt ήταν απαραίτητη (πάντως ο Μπρίτζες έκανε και πολλές σκηνές ο ίδιος) όμως πέρα από αυτό, μερικές καταδιώξεις και συγκρούσεις αξίζουν ειδική μνεία, και αυτό ισχύει και για το “The Old Man”. Κάνοντας τις σκηνές μεγαλύτερες και με περισσότερες λεπτομέρειες, ταυτόχρονα μοιάζουν και περισσότερο ρεαλιστικές στο μάτι του θεατή.

Βέβαια, οι μεγάλες σκηνές μπορούν πάντα να λειτουργήσουν και κατά της πλοκής. Ανάμεσα στην τόση πληροφορία που απαιτείται για να αποκαλυφθεί η ιστορία του Νταν Τσέις και του Χάρολντ Χάρπερ, μία ιστορία με κατασκοπείες και αντι-κατασκοπείες, έρωτες και τρομοκρατία, οι σκηνές μεγαλώνουν σε υπερβολικό βαθμό, επιβραδύνοντας την δράση και, τελικά, την ίδια την εξέλιξη.

Όσο η τρομερή φωτογραφία και οι υπέροχες ερμηνείες των Μπρίτζες και Τζον Λίθγκοου (ο οποίος σερβίρει κάποιες δολοφονικές ατάκες χωρίς την παραμικρή ταραχή) διεκδικούν την προσοχή σου ενεργά, οι Ρόμπερτ Λεβίν (“Gone Baby Gone”) και Τζον Στάινμπεργκ (“Black Sails”) δοκιμάζουν τις αντοχές σου στο σενάριο σχεδόν αδικαιολόγητα. Η πρόθεση εντυπωσιασμού είναι εμφανής, και σίγουρα η ταινία εντυπωσιάζει με την ατμόσφαιρά της, όμως η πολυπλοκότητα που βγάζει α-λα Τζον Λε Καρέ καταλήγει κουραστική και κάπου σε βγάζει εκτός κλίματος.

Είναι ωστόσο πολύ ενθαρρυντικό δύο ηθοποιοί τέτοιου βεληνεκούς να αναλαμβάνουν ρόλους, στους οποίους το Χόλιγουντ μας πασάρει συνήθως νεότερους με περισσότερους κοιλιακούς αλλά λιγότερο ταλέντο. Θεωρητικά, θα ήταν σα να βλέπαμε τον Τζέισον Μπορν ή τον Τζακ Ράιαν σε μεγαλύτερη ηλικία να καταδιώκονται αλλά να είναι ακόμα σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αγόγγυστα, και αυτό μας αρέσει πολύ.

Για έναν λάτρη των espionage series, το “The Old Man” είναι η ιδανική επιλογή. Οι υπόλοιποι ίσως το βρουν περισσότερο βραδυφλεγές από όσο πρέπει να είναι.

Το “The Old Man” έχει ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν και μπορείτε να το δείτε στο Disney Plus. 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Dec 2022, 14:45
Ενημέρωση: 30 Dec 2022, 14:53
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos