ΣΕΙΡΕΣ

"Mare of Easttown" season 1: Καταφέρνει έναν άθλο

Published: 7 Jun 2021, 19:46
Συντάκτης:

Μια ντετέκτιβ αμερικανικής κωμόπολης (δημοφιλέστατη πρώην αθλήτρια της τοπικής ομάδας μπάσκετ) ερευνά μια δολοφονία με πολλά κενά σημεία ως προς την εξιχνίαση της,

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Αυτή είναι μια μάλλον κοινότοπη και πολυχρησιμοποιημένη σύνοψη για αστυνομική σειρά, μόνο που το «Mare of Easttown» του ΗΒΟ είναι κάθε άλλο παρά κοινότοπο και κλισεδιαρισμένο.

Ο showrunner Μπραντ Ίγκελσμπι (των Out of the furnace, Run all night, The way back) σαν σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Ζόμπελ (του περισυνού The Hunt και του προ 9ετίας τρομερά υποτιμημένου Compliance) στήνουν ένα καταρχήν βραδυφλεγές και στιβαρό δράμα χαρακτήρων και κατά δεύτερο λόγο ένα αστυνομικό whodunit θρίλερ, που δεν ενδιαφέρεται τόσο για το έγκλημα και την μεθοδολογία των αρχών, αλλά και για τις κοινωνικές/ψυχικές προεκτάσεις μια πρωτοφανούς υπόθεσης σε μια μικρή κοινωνία όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και τα πλέγματα των διαπροσωπικών σχέσεων είναι πυκνά και αδιάρρηκτα.

Και βεβαίως, με την τρομερή Κέιτ Ουίνσλετ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια πραγματικά σπουδαία ερμηνεία. Μακριά από μανιέρες και εμπνεύσεις εντυπωσιασμού, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η 45χρονη ηθοποιός τον ρόλο της, είναι για να διδάσκεται.

Εστιάζει σε πινελιές με (πολύ) μικρά πράγματα και συνήθειες (ο τρόπος με τον οποίο ατμίζει νευρικά, ή μιλά τρώγοντας με γεμάτο στόμα ή πως κόβει τις εκφράσεις της, μισοτελειώνοντάς τες νευρικά) και κυρίως χαράζει στο πρόσωπό της ένα δυσβάστακτο πόνο από την απώλεια του γιου της και τον όλεθρο που έφερε ο εθισμός στην οικογένειά της, το άγχος για να διατηρήσει την επιμέλεια του εγγονού της που συχνά την λυγίζει, αλλά και την ευθύνη να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις όλων από αυτήν και να βρει τον δολοφόνο. Και προτάσει το ένστικτό της και τον κυνισμό που μασκαρεύει τον πόνο της και τον σταυρό που κουβαλά καθημερινά και που την σαμποτάρει συνεχώς.

Η προσήλωσή της στον ρόλο, είναι συναρπαστική. Φοβερή. Όπως επίσης απολαυστική είναι στις μικρές της λεπτομέρειες και η Τζιν Σμαρτ που υποδύεται την μητέρα της και δεν θα πρέπει να την αδικήσουμε, αλλά και όλο το υπόλοιπο καστ: έχει γίνει τρομερή δουλειά και έχουν σκιαγραφήσει πολύ εύστοχα μια μικρή κοινωνία που ακροβατεί μεταξύ της μελαγχολίας, της εξάρτησης από διάφορες ουσίες και του θυμού, με ξεσπάσματα βίας να υποφόσκουν παντού.

Η σειρά καταφέρνει κάτι που αρχικά έμοιαζε πολύ δύσκολο: ενώ απλώνει πολλές μικρές υπο-ιστορίες και τοποθετεί πολλές υποπλοκές που αρχικά μοιάζουν ασήμαντες, τελικά καταφέρνει να διαχειριστεί το υλικό της με την απαιτούμενη οικονομία και να κεφαλαιοποιήσει τον άφθονο χρόνο που αφιέρωσε για να συστήσει τους χαρακτήρες της και τελικά οι ιστορίες τους να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την πλοκή.

Και το «Mare of Easttown» καταφέρνει έναν ουσιαστικό άθλο. Λειτουργεί εφάμιλλα πειστικά, τόσο σαν αστυνομικό δράμα μυστηρίου που σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση, όσο και σαν δυνατό δράμα με μια εύστοχη και διεσδυτική σπουδή χαρακτήρων σε μια μικροκοινωνία με πάθη και μυστικά.

Μια υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων σε μια συναρπαστική σειρά.

Το Mare of Easttown είναι διαθέσιμο για on demand θέαση στο Vodafone TV.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 7 Jun 2021, 19:46
Ενημέρωση: 11 Jun 2021, 11:20
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos