ΣΕΙΡΕΣ

"The man who fell to earth": Δεν φοβάται την παλιά ιστορία

Published: 25 May 2022, 17:04
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένας εξωγήινος φτάνει στη γη με μια αποστολή: να μάθει να γίνεται άνθρωπος και να βρει τη μοναδική γυναίκα που μπορεί να τον βοηθήσει να σώσει το είδος του. Μαζί θα ανακαλύψουν ότι για να σώσουν τον κόσμο του, πρέπει πρώτα να σώσουν τη Γη.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Άποψη: Το "The Man Who Fell To Earth" δεν είχε ποτέ την πρόθεση απλώς να μας ψυχαγωγήσει. Το μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις το 1963 έβαλε το πλαίσιο και η ταινία με τον Ντέιβιντ Μπάουι το 1976 ακολούθησε με την ίδια φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ένας εξωγήινος φτάνει στην Αμερική ελπίζοντας να σώσει το είδος του σε έναν μακρινό πλανήτη, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε σχεδιάσει.

Η μίνι σειρά των δημιουργών Κούρτζμαν και Λουμέτ δείχνει να μην θέλει να πει την ίδια παλιά ιστορία. Ξεκινώντας από ένα απροσδιόριστο έτος, κάπου στο μέλλον, μας συστήνει τον απόκοσμο ήρωά μας, Φαραντέι (Τσιούετελ Έτζιοφορ), ως γνώστη της τεχνολογίας που θυμίζει -παραδόξως- τον Στηβ Τζομπς και μιλά ελεύθερα για τη ζωή ως εξωγήινος. Ο πρωταγωνιστής οφείλει να μείνει αυστηρά προσηλωμένος στην αποστολή του που είναι θέμα ζωής και θανάτου για τον δικό του κόσμο, η σταδιακή απορρόφηση των ανθρώπινων συνηθειών, όμως, χρησιμεύει ως περισπασμός για τον ίδιο και ως μικρές δόσεις χιούμορ για τους θεατές.

Ναι, ο αγαπημένος Τσιγουέτελ Ετζιόφορ καταφέρνει να μας γοητεύσει ακόμα μια φορά με την αστεία και εγκάρδια ερμηνεία του και το υπόλοιπο cast ανταποκρίνεται εξαιρετικά: Ο Μπιλ Νάι υποδύεται τον κύριο χαρακτήρα τόσο από το πρωτότυπο βιβλίο όσο και από την ταινία, ο Τζίμι Σίμπσον δημιουργεί την περσόνα του απόκληρου πράκτορα της CIA που καταδιώκει τον Φαραντέι και -φυσικά- η Ναόμι Χάρις δίνει τη δική της διάσταση υποδυόμενη τη γυναίκα-κλειδί στην υπόθεση.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η σειρά μετατρέπεται σε ένα κάλεσμα για δράση υπέρ του περιβάλλοντος, μιλάει για την εμπειρία των μεταναστών, τους πάντα παρόντες κινδύνους του καπιταλισμού και το αποτυχημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής, μεταξύ άλλων επίκαιρων θεμάτων.

Όσοι έχουν δει την ταινία ενδεχομένως να γοητευτούν λιγότερο, καθώς -όπως συνήθως συμβαίνει με τις μεταφορές στη μικρή οθόνη- οι δημιουργοί προσπαθούν να απευθυνθούν σε ένα ευρύ κοινό, χάνοντας έτσι την ιδιαιτερότητα του αρχικού υλικού.

Ωστόσο, η σειρά σίγουρα αξίζει τον χρόνο μας τόσο για της ερμηνείες, όσο και για την ίδια τη θεματολογία της που τελικά δεν φοβάται να «πατήσει» σε μια παλιά ιστορία και να της δώσει ένα πιο σύγχρονο νόημα.

H σειρά προβάλλεται στην Cosmote TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos