Το «Φῶς ἐκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ του Slamdance

Published: 6 Dec 2023, 16:01
Συντάκτης:

Η μικρού μήκους ταινία «Φως εκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία θα κάνει την αμερικανική πρεμιέρα της στο 30ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Slamdance, στο Παρκ Σίτυ της Γιούτα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 25 Ιανουαρίου 2024.

Η ταινία ξεκίνησε τη διεθνή φεστιβαλική διαδρομή της το περασμένο καλοκαίρι από το 52ο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Στη συνέχεια, προβλήθηκε στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας, όπου απέσπασε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Εθνικού Διαγωνιστικού, αλλά και στο 29ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", όπου βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθηνά.

«Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της Χρυσής Αθήνας Καλύτερης Ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις.Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

Η άποψη του MOVE IT για το φιλμ

Το ασπρόμαυρο «Φως εκ Φωτός», η παραγωγή του οποίου έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, ανήκει στην κατηγορία του δραματοποιημένου, πειραματικού ντοκιμαντέρ. Ο Νεριτάν Ζιντζιρία (που έγραψε και το σενάριο) επιχειρεί ένα αποτύπωμα της έννοιας του χρόνου, συνθέτοντας ένα φιλμ γύρω από σωζόμενες φωτογραφίες-ντοκουμέντα της ζωής στο Άγιο Όρος τις οποίες τράβηξε με μια αυτοσχέδια φωτογραφική κάμερα ένας Αγιορείτης Μοναχός.

Docufiction, 13’ | Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία/ Παραγωγοί: Efijeni Kokedhima, Νεριτάν Ζιντζιρία/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Μουμούρη, Γιώργος Βαλσαμής/ Σκηνικά: RM/ Ενδυματολογία: Ματίνα Μαυραγάννη/ Μοντάζ: Γιώργος Αλεξίου/ Σχεδιασμός Ήχου: Λέανδρος Ντούνης/ Ψαλμωδίες: Δημήτρης Μηλιώτης/ VFX: Παντελής Αναστασιάδης/ Colorist: Άγγελος Μάτζιος / Βοηθητικοί ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Τάσος Κονταράτος, Ρωμανός Μαρούδης / Παραγωγή: Reconstructing Memories, EΡΤ - Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos