Έφυγε από τη ζωή ο Ζαν Ζακ Μπενέξ

Published: 15 Jan 2022, 02:08
Συντάκτης:

Ο παθιασμένος στυλίστας Ζαν-Ζακ Μπενέξ, πέθανε σε ηλικία 75 ετών, όπως ανακοίνωσαν ο αδελφός του, η σύζυγός του και η κόρη του.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους δημιουργούς που καθόρισε κινηματογραφικά στυλιστικά τα 80s, με τρία σπουδαία και αξέχαστα φιλμ.

Το «Diva»/1981, το «Φεγγάρι στον υπόνομο»/1983 με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Ναστάζια Κίνσκι και φυσικά το «Betty Blue»/1986 με τη Μπεατρίς Νταλ.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ο Μπενέξ ήταν εννέα φορές υποψήφιος για βραβείο Σεζάρ. Η «Μπέτυ Μπλου» ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, ενώ γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες.

Ο Μπενέξ γεννήθηκε στο Παρίσι και σπούδασε ιατρική προτού να αφοσιωθεί στον κινηματογράφο.

Μετά την «Μπέτυ Μπλου» όλες οι ταινίες του, όπως η «Ροζλίν και τα λιοντάρια» ήταν εμπορικές αποτυχίες. Το 2001, έπειτα από εννέα χρόνια απουσίας, επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Mortel Transfert», μια παταγώδη αποτυχία που τον άφησε καταχρεωμένο. Αυτή ήταν η τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε για τον κινηματογράφο, καθώς στη συνέχεια ασχολήθηκε με τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και με τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos