To Athens Jazz συναντά το In-Edit Film Festival

Published: 20 May 2022, 04:20
Συντάκτης:

Το In-Edit, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της Jazz στην Αθήνα, προλογίζοντας το 21ο Athens Jazz, Women in Jazz, με ένα τριήμερο open-air προβολών μουσικών ντοκιμαντέρ και live music shows αφιερωμένο στις γυναίκες και τη μουσική, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου στο Πάρκο Ελευθερίας.

<a href="/en/nea/edit-festival-much-i-know-be-true-kritiki/66444">Ιn Edit Festival: "This Much I Know to Be True" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑΙn Edit Festival: "This Much I Know to Be True" - Κριτική

Λίγες μέρες μετά την δυναμική επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, το In-Edit Greece έρχεται στην Αθήνα και στις αποσκευές του φέρνει τρία μουσικά ντοκιμαντέρ με πρωταγωνίστριες σπουδαίες γυναίκες μουσικούς. Γυναίκες που αψηφώντας τα στερεότυπα και τα κατεστημένα της εποχής τους πρωτοστάτησαν στη μουσική σκηνή και μίλησαν ανοιχτά για τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά ζητήματα. Γυναίκες που ξεπέρασαν ακραίες δυσκολίες προκειμένου να διαμορφώσουν την καριέρα, την ταυτότητα και την κληρονομιά τους με τους δικούς τους όρους. Γυναίκες που βίωσαν την απόλυτη καταξίωση αλλά και την πιο σφοδρη σύγκρουση με την ιστορία. Γυναίκες ακτιβίστριες και πολιτιστικά είδωλα, μα πάνω από όλα γυναίκες μουσικοί…

Αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις των ίδιων των πρωταγωνιστριών, μαρτυρίες των πιο κοντινών τους ανθρώπων και φυσικά…πολλή μουσική, συνθέτουν αυτές τις δυνατές ιστορίες με πρωταγωνίστριες τη Billie Holiday, την Patti Smith και την Λίλας, μέλος των Slave to Sirens, της πρώτης all-female thrash metal μπάντας στη Μέση Ανατολή. Στο πλάι τους θα βρεθούν τρεις νέες γυναίκες μουσικοί, οι οποίες θα σκορπίσουν μουσική και εκτός οθόνης. Έτσι η ταραχώδης ζωή και τα εξομολογητικά τραγούδια της Billie Holiday, η ποιήτρια Patti Smith και οι μαχήτριες Sirens θα συναντηθούν μουσικά με τη Νεφέλη Φασούλη, τη Sophie Lies και τη VASSIŁINA.

Ραντεβού, στο Πάρκο Ελευθερίας. Πάρτε μαζί σας μαξιλαράκια, στρωματάκια, σεντόνια, ψάθες και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να νιώσετε άνετα…θα καθίσουμε κάτω!

ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Billie

(James Erskine | 2019 | USA | 96 min.)

Για την αυτοκρατορική θέση και κεφαλαιώδη σημασία της Μπίλι Χόλιντεϊ στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί, ασφαλώς, πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, από τα βάναυσα παιδικά της χρόνια μέχρι τον πρόωρο θάνατό της σε ηλικία 44 ετών, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει τώρα ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, αντλώντας από αμέτρητες ώρες ηχογραφημένων συνεντεύξεων με στενούς φίλους, συγγενείς και σπουδαίους συνεργάτες της (όπως ο Tσαρλς Μίνγκους, Κάουντ Μπέισι και ο Τόνι Μπένετ), οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘70 κι όμως έρχονται για πρώτη φορά στο φως, από σπάνιες εξομολογήσεις της ίδιας της Lady Day και από αρχειακό υλικό που προκαλεί ανατριχίλες, συλλαμβάνοντας κάτι από το συγκλονιστικό ερμηνευτικό της μεγαλείο.

 

 

Patti Smith Electric Poet

(Sophie Peyrard, Anne Cutaia | France | 2022 | 54 min.)

Η Πάτι Σμιθ προσγειώνεται σε ηλικία είκοσι δύο ετών στη Νέα Υόρκη, πάνω στις στάχτες της μετα-χίπικης κουλτούρας, και διαταράσσει όλες τις νόρμες: τις κοινοτοπίες του ροκ εν ρολ, την υπερβολικά πεζή ποίηση, την ολοένα και πιο ελιτίστικη κουλτούρα και την περιοριστική ιδέα του φύλου. Στη διάρκεια της πεντηκονταετούς καριέρας της, κάνοντας μόνο μία εμπορική επιτυχία, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ζωντανός θρύλος, χωρίς να απομακρυνθεί ποτέ από το κοινωνικό περιθώριο. Ως γνήσια εκπρόσωπος της πανκ ιδεολογίας, αντιμετωπίζει την τέχνη ως πολιτική δύναμη και την ελευθερία ως αναγκαιότητα.

 

 

Sirens

(Rita Baghdadi | 2022 | USA, Lebanon | 77 min.)

Η Λίλας και τα υπόλοιπα μέλη της thrash metal μπάντας Slave to Sirens (η Σέρι, η Μάγια, η Άλμα και η Τατιάνα) ζουν με μεγάλα όνειρα και ελάχιστες ευκαιρίες κάπου στα περίχωρα της Βηρυτού. Όταν η μπάντα τους εμφανίζεται σε ένα βρετανικό μουσικό φεστιβάλ αλλά δεν βρίσκει την απήχηση που περίμεναν, η Λίλας επιστρέφει στον Λίβανο πιο ευάλωτη από ποτέ. Παράλληλα, η περίπλοκη φιλία μεταξύ της Λίλας και της έτερης κιθαρίστριας, της Σέρι, αρχίζει σιγά σιγά να ραγίζει. Το μέλλον της μπάντας, της χώρας και των ονείρων της είναι αβέβαιο και η Λίλας διχάζεται. Πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τον ηγετικό της ρόλο, και όχι μόνο ως frontwoman της μπάντας, αλλά και ως νεαρή γυναίκα που παλεύει να αυτοπροσδιοριστεί εντός των συνόρων του Λιβάνου, μιας περιοχής της Μέσης Ανατολής τόσο σύνθετης όσο και ο ψυχισμός κάθε μέλους της μπάντας.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20.05.2022

20.30 | Νεφέλη Φασούλη

21.30 | Προβολή | Billie (James Erskine, 2019, ΗΠΑ, 96’)

21.05.2022

20.30 | Sophie Lies

21.30 | Προβολή | Patti Smith: Electric Poet (Sophie Peyrard & Anne Cutaia, 2022, Γαλλία, 54’)

22.05.2022

20.30 | VASSIŁINA

21.30 | Προβολή | Sirens (Rita Baghdadi, 2022, ΗΠΑ & Λίβανος, 77’)

Είσοδος ελεύθερη

20-22 Μαΐου 2022, Πάρκο Ελευθερίας, Διοργάνωση: Parenthesis

Πρώτη δημοσίευση: 20 May 2022, 04:20
Ενημέρωση: 20 May 2022, 04:20
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos