Αντώνης Σαμαράκης: Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες

Published: 6 Dec 2021, 17:17

Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία. Τα ζητήματα του Κορωναΐού δεν επέτρεψαν να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το Ποτάμι»,, «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων εξαιρετικών ιστοριών.

H t-shOrt συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή που οφείλουμε όλοι στον μεγάλο συγγραφέα. Οκτώ (8) σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης». Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Στο επετειακό αφιέρωμα (ΑΣΤΟΡ) θα παρευρεθούν η κυρία Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής. Η t-shOrt με την αγάπη και το πάθος για την μικρή φόρμα του σκηνοθέτη, παραγωγού και διανομέα Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, σας καλεί να απολαύσετε, στην δια ζώσης προβολή του αφιερώματος στους κινηματογράφους τις εμπνευσμένες ταινίες που έχουν συνολική διάρκεια 2 ωρών.

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου ώρα 17:30 στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28 – στοά ΚΟΡΑΗ), αλλά επιχειρεί την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο «ΑΝΔΟΡΑ» τις Δευτέρες και Τρίτες 14, 15, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 17:30 στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Για το πρόγραμμα, και περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Πέµπτη 9 Δεκεµβρίου 17:30, Κιν/φος Άστορ, Σταδίου 28, (Στοά Κοραή)

Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεµβρίου, 17:30 Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι

Είσοδος 5 ευρώ, τηλέφωνα επικοινωνίας 210.32.11.950 / 210.69.80.796

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos