12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Published: 16 Jun 2022, 13:42
Συντάκτης:

Η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, έπεσε με την ανακοίνωση των βραβείων για το Διαγωνιστικό Τμήμα.

<a href="/en/12o-festival-protoporiakoy-kinimatografoy-apokatestimenes-kai-yperohes/66562">12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αποκατεστημένες και υπέροχες</a>ΣΧΕΤΙΚΑ12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αποκατεστημένες και υπέροχες

Η  ταινία  του Κίρο Ρούσο, «Η μακρά πορεία» αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης:  ο Κίρο Ρούσο, προσκεκλημένος του φεστιβάλ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, το οποίο συνοδεύεται από 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία του από την Authorwave.

Η μακρά πορεία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. H ταινία, που προσφέρει μια οπτικά καθηλωτική εμπειρία,   είχε αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας.  Η κριτική επιτροπή του 12ου ΦΠΚΑ της απένειμε το μεγάλο βραβείο «για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος». Η ταινία θα προβληθεί ξανά για τους θεατές του 12ου ΦΠΚΑ την Πέμπτη 16 Ιουνίου (9 μ.μ.) στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Ξερή γη που φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για «την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!».  Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο,  γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φλεβάρη και στη συνέχεια κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα φεστιβάλ Indie Lisboa και Cinéma du réel. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Πέδρο» του Νατές Χεντζέ που γυρίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας. Η ταινία υπογραμμίζει το διπλό δεσμό της φτώχειας και της προκατάληψης με τον  (αντι)ήρωα να  έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή των συγχωριανών του. Η επιτροπή εξήρε «την μοναδική ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή και το απαράμιλλο και ακριβές οπτικό κινηματογραφικό του στυλ που υποστηρίζει και προωθεί την αφήγηση».

To βραβείο παρέλαβε η Anita Nagpal, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας.

Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απάρτισαν οι: Σεσίλια Mπαρριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, και επιμελήτρια προγράμματος για το Neighboring Scenes: New Latin American Cinema στο Film at Lincoln Center της Νέας Υόρκης), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ).

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή του αποκατεστημένου αριστουργήματος Το Φάντασμα του Παραδείσου του Μπράϊαν Ντε Πάλμα (ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες»).

12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ - ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ

ΠΕΜΠΤΗ 16/06

21.00 Η βραβευμένη ταινία του 12ου ΦΠΚΑ - Η μακρά πορεία| El Gran Movimiento (85', Κίρο Ρούσο, 2021)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06

21:00 Μια θέση στον ήλιο | A Place in The Sun (120', Τζορτζ Στίβενς, 1951)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06

21:15  Μια αιωνιότητα και μια μέρα (130', Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1998)

Πρώτη δημοσίευση: 16 Jun 2022, 13:42
Ενημέρωση: 16 Jun 2022, 13:42
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos