Νταν Στίβενς: "Η αγάπη δεν υπακούει στη λογική"

Published: 2 Mar 2021, 19:16
Συντάκτης:

Το “I’m Your Man”, ένα ανορθόδοξο ρομάντζο δια χειρός της σκηνοθέτιδος του τηλεοπτικού “Unorthodox”, του κινηματογραφικού “Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη” και ηθοποιού Μαρία Σρέιντερ, άνοιξε το Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής -διαδικτυακής- Berlinale. Η ταινία αφηγείται τη σχέση ανάμεσα στην Άλμα (Μάρεν Έγκερτ), μιας ανθρωπολόγου που εργάζεται ως ερευνήτρια για λογαριασμό του βερολινέζικου Μουσείου της Περγάμου, και του Τομ (Νταν Στίβενς), ενός ανθρωποειδούς ρομπότ που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες της Άλμα και να λειτουργήσει ως ο ιδανικός της σύντροφος.

<a href="/en/tainies/im-your-man/67967">I'm your man</a>ΣΧΕΤΙΚΑI'm your man

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα της Έμμα Μπρασλάβσκι, η Σρέιντερ μαζί με τον συν-σεναριογράφο της Γιαν Σόμπουργκ δημιούργησαν, σύμφωνα με τα όσα είπαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ένα διαφορετικό “boy meets girl”. Για την ακρίβεια η Σρέιντερ περιέγραψε το φιλμ ως μια ιστορία “girl meets a robot boy.” Συμπλήρωσε ότι πλέον περιτριγυριζόμαστε από αλγορίθμους, ενώ ανθρωπόμορφα ρομπότ έχουν φτάσει στο σημείο να έρχονται σε διάλογο ακόμα και με φιγούρες της πολιτικής σκηνής, όπως είχε γίνει πίσω στο 2018, όταν το ρομπότ Sophia είχε συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.

“To ‘I’m Your Man’ είναι μια ταινία που ταιριάζει στο κλίμα της εποχής μας, ενώ εγείρει και ορισμένα ερωτήματα, τα οποία δεν είμαστε ακόμα σε θέση να απαντήσουμε” είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι την ενδιέφερε να αναποδογυρίσει τις επικίνδυνες πτυχές που συνοδεύουν τέτοιες Frankenstein-ικές ιστορίες. “Έχουμε στιγματιστεί από τις ιστορίες που καταλήγουν σε καταστροφή και μάχες, με τις μηχανές να αποκτούν τον έλεγχο της ύπαρξής τους. Στην περίπτωση της δικής μας ιστορίας, ο Τομ θέλει απλά να μάθει πώς μπορεί να κάνει την Άλμα ευτυχισμένη.”

Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει τον Τομ, ο εξαιρετικός Νταν Στίβενς (“Legion”, “Beauty & the Beast”), χαρακτήρισε την ανάγκη της εύρεσης της αγάπης που υπερπηδά όλα τα εμπόδια ως ένα εξαιρετικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

“Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιστρέφουμε συνεχώς σε τέτοιου είδους ιστορίες είναι το γεγονός ότι η αγάπη δεν υπακούει στη λογική. Μπορούμε να ψάξουμε όλους τους σωστούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε με κάποιον άνθρωπο και να βάλουμε τσεκ στη σχετική λίστα. Αλλά αν ανατρέξουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας, βλέπουμε ότι όλες οι ρομαντικές ιστορίες πάνε κάπως έτσι ‘Δεν μπορώ να την αγαπήσω, δεν πρέπει να την αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να αισθάνομαι έτσι’”. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Νταν, έχοντας ερμηνεύσει εκτός του Τομ και το Τέρας, στην πασίγνωστη και διαχρονική ιστορία αγάπης που γνωρίσαμε μέσω της Disney!

Η κριτική του MOVE IT για το "I'm your man"

Σε ερώτηση για το αν ο χαρακτήρας του Τομ δίδαξε στον Στίβενς πώς μπορεί να συμπεριφέρεται καλύτερα στις γυναίκες, ο χαρισματικός ηθοποιός απάντησε ως εξής:

“Πώς μπορώ να φτιάξω έναν καλύτερο καφέ για την Άλμα; Πώς μπορώ να τακτοποιήσω το διαμέρισμά της για να την κάνω χαρούμενη; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τον Τομ και ανάγονται σε ένα κεντρικό ερώτημα: ‘Πώς μπορώ να κάνω τη ζωή της καλύτερη;”. Στον μικρόκοσμο του Τομ και της ταινίας, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να θεωρηθούν αστεία, αλλά αν τα μεταφέρουμε σε μια μακρο-κλίμακα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι”.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της Berlinale να καταργήσει από φέτος τη βράβευση ερμηνείας βάσει φύλου και να θεσπίσει μια gender-neutral Αργυρή Άρκτο, o Στίβενς χαρακτήρισε την απόφαση αυτή “ορόσημο” και ανακήρυξε χιουμοριστικά τον Τομ ως ιδανικό υποψήφιο, αν και είναι “σίγουρος ότι η ρομποτική κοινότητα δεν είναι πολύ ευχαριστημένη που ένας άνθρωπος κλήθηκε να ερμηνεύσει κινηματογραφικά ένα από τα μέλη της!”

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos