Berlinale 2023:  "Oι μαλακίες των κόκκινων χαλιών"

Published: 17 Feb 2023, 14:47
Συντάκτης:

Το 73ο Φεστιβάλ του Βερολίνου ξεκίνησε με την συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής που προεδρεύει η Κρίστεν Στιούαρτ και απαρτίζουν επίσης η Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέχ Φαραχανί (Paterson), ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Ράντου Τζούντε (Bad Luck Banging or Loony Porn}, η Γερμανίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος Βαλέσκα Γκρίσενμπαχ (Western), η Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Κάρλα Σιμόν (Alcarras), ο σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ Τζόνι Το (Drug war, Election) και η Αμερικανίδα διευθύντρια κάστιν Φρανσίν Μέισλερ. H Στιούαρτ όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα και ερωτήσεις. 

<a href="/en/tainies/love-lies-bleeding/69591">Love lies bleeding</a>ΣΧΕΤΙΚΑLove lies bleeding

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η φήμη του φεστιβάλ για έντονη πολιτικοποίηση επηρέασε την απόφασή της να αναλάβει τον ρόλο της επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, η Stewart απάντησε: "Είναι τόσο σπάνια ευχαρίστηση να μπορείς να μιλάς για κάτι με το οποίο έχεις εμμονή, που στην περίπτωσή μου είναι οι ταινίες, χωρίς απαραίτητα να το προωθείς ή να συμμετέχεις στην παραγωγή του. Δεν ήταν δική μου απόφαση να είμαι εδώ, σοκαρίστηκα που με κάλεσαν -είναι μια τεράστια ευκαιρία να μπορείς να αναδεικνύεις ωραίες προσπάθειες σε μια εποχή που αυτό είναι δύσκολο να συνεχίσει να συμβαίνει”.

"Η δουλειά ενός καλλιτέχνη είναι να πάρει ένα αηδιαστικό και άσχημο πράγμα και να το μεταλλάξει, να το περάσει μέσα από το σώμα του και να βγάλει κάτι πιο όμορφο και πιο χρήσιμο", συνέχισε η Stewart. "Κάτι μελετημένο και όχι κάτι που μοιάζει σπασμωδικό. Ζούμε στην πιο αντιδραστική, συναισθηματικά μαστιγωμένη εποχή. Το να έχω μια στιγμή για να παρεκκλίνω και να δω τι έχουν αντλήσει οι άνθρωποι από το ίδιο τους το σώμα - αυτή ήταν μια ευκαιρία στην οποία δεν μπορούσα να πω όχι".

Η Ιρανογαλλίδα ηθοποιός Farahani μίλησε για τον συμβολισμό της παρουσίας της στο Βερολίνο, την ώρα που παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές διαμαρτυρίες για την ελευθερία των Ιρανών γυναικών μετά τον θάνατο της υπό κράτηση 22χρονης Mahsa Amini, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Είναι πολύ συμβολικό να βρισκόμαστε στο Βερολίνο, μια πόλη που έσπασε το τείχος προς την ισότητα, την ελευθερία και έφερε τόσους πολλούς ανθρώπους κοντά. Φέτος με την Ουκρανία, το Ιράν και τον σεισμό νιώθουμε ότι όλος ο κόσμος διαλύεται -ειδικά τώρα με το Ιράν. Σε μια χώρα που είναι δικτατορία όπως το Ιράν, η τέχνη δεν είναι μόνο ένα διανοητικό, φιλοσοφικό πράγμα -είναι απαραίτητη, είναι σαν οξυγόνο. Η ύπαρξή σου τίθεται σε κίνδυνο με το να είσαι καλλιτέχνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο καταπληκτικό να βρίσκομαι εδώ φέτος. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σαν τη φωτιά -μπορούμε να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να ζεσταθούμε. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ για να αγωνιστώ για την ελευθερία στο Ιράν και στον κόσμο", δήλωσε η ηθοποιός, υπό το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων.

Η Berlinale θα φιλοξενήσει εκδήλωση αλληλεγγύης προς το Ιράν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 14.55, στο κόκκινο χαλί του Berlinale Palast.

Ο σκηνοθέτης Johnnie To από το Χονγκ Κονγκ μίλησε με πάθος για τον ρόλο του κινηματογράφου στην καταπολέμηση καταπιεστικών καθεστώτων, λέγοντας: "Ο κινηματογράφος αντιπροσωπεύει ολόκληρο το κομμάτι της κοινωνίας -αν μια κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει έναν τόπο, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταστρέψει τον κινηματογράφο. Επειδή ο κινηματογράφος είναι τόσο κοντά στο κοινό και έχει μια ισχυρή σύνδεση μαζί του. Αν θέλετε να αγωνιστείτε για την ελευθερία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υποστηρίξετε τον κινηματογράφο".

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Radu Jude έδειξε ότι μπορεί να είναι ο τζόκερ στην ομάδα των κριτών, με αρκετές "ασυνήθιστες" δηλώσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με την αξία του κινηματογράφου στη σύγχρονη ζωή, οι περισσότεροι από την κριτική επιτροπή μίλησαν για τη χαρά του να μοιράζεσαι διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και να έχεις την αίσθηση του “μαζί” σε αυτό που ο Grisebach αποκάλεσε "σκοτεινή σπηλιά".

Ο Jude, ωστόσο, ανέφερε τη γαλλική avant-garde ταινία του 1951 "Venom And Eternity" του Isidore Isou, λέγοντας ότι "ο κινηματογράφος είναι η βιομηχανία του χρήματος και της βλακείας".

"Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια σε αυτό -ίσως ένα μέρος όπως [η Berlinale] να βγάζει λίγο λιγότερα χρήματα- νομίζω ότι είναι σπουδαίο να βλέπεις ταινίες που δεν γίνονται με πολλά χρήματα- και με λίγο λιγότερη βλακεία από ό,τι πριν από 70 χρόνια, όταν το είπε ο Isou”.

H Stewart συμφώνησε με τα σχόλια του Jude σχετικά με τον προϋπολογισμό των ταινιών. "Το πώς [φτιάχνουμε ταινίες], ποιος τις καταναλώνει, πόσο κοστίζουν -οδεύουμε προς τη λήθη σε αυτό το επίπεδο", δήλωσε η Stewart, η οποία περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας ως "ηλίθια και ντροπιαστική". Ωστόσο, συνεχίζει να είναι αισιόδοξη. "Υπάρχει μια ζωτική, απελπισμένη ανάγκη σε όλους μας να δημιουργήσουμε κάτι και θα καταναλώνουμε για πάντα τα πράγματα που φτιάχνει ο ένας για τον άλλον. Αν αρχίσεις να κολλάς στη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι εύκολο να λες "Ω, Θεέ μου, καταρρέει". Αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάτι ζωτικό που είναι αναμφισβήτητο και δεν θα χαθεί ποτέ".

Ο Juse δήλωσε, επίσης, ότι η έννοια του ρουμανικού κινηματογράφου "ακούγεται λίγο γελοία", όταν ρωτήθηκε αν η νίκη του με τη Χρυσή Άρκτο του 2021 για το “Bad Luck Banging Or Loony Porn” ενίσχυσε την παραγωγή της χώρας του. 

"Εξακολουθώ να είμαι ένας ανατολικοευρωπαίος, ρουμάνος κινηματογραφιστής", δήλωσε ο Jude. "Δεν ξέρω αν επηρέασε τον ρουμανικό κινηματογράφο, πέρα από το ότι οι άνθρωποι μου λένε "πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο σκατό να κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο;". Ή κάποιος influencer να γράφει “ξέρω πώς δίνονται αυτά τα βραβεία, είναι με χρήματα του Soros ή με πληρωμή του κινηματογραφικού κέντρου από κάθε χώρα, και ήταν η σειρά της Ρουμανίας".

Μετά τη βράβευσή του με τη Χρυσή Άρκτο πριν από δύο χρόνια, ο Jude κατήγγειλε τις "μαλακίες των κόκκινων χαλιών" στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, λέγοντας ότι "η πίστη μου στον κινηματογράφο δεν έχει καμία σχέση με αυτού του είδους τα καραγκιοζιλίκια".

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Kristen Stewart, δήλωσε επίσης ότι "τρέμει" με την ευθύνη να ηγείται της ομάδας. "Είναι μια ευθύνη που κατανοώ πλήρως". Πρόσθεσε ότι "δεν λυγίζει από την πίεση", αλλά "σίγουρα ενισχύεται από μια ταλαντούχα κριτική επιτροπή. Ανυπομονώ να δω ποιοι είμαστε στο τέλος αυτής της εμπειρίας".

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

Πρώτη δημοσίευση: 17 Feb 2023, 14:47
Ενημέρωση: 17 Feb 2023, 15:39
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos