Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Το MOVE IT προτείνει 10 ταινιάκια που αξίζουν

Published: 21 Sep 2021, 12:28

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν για 27η χρονιά, φέτος θα διεξαχθούν σε κλειστές και ανοικτές αίθουσες με ορισμένα πολυαναμενόμενα φιλμ, κάποια άλλα με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και σε online μορφή (με ένα σαφώς μικρότερο πρόγραμμα επιλογών).

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Σε ένα φεστιβάλ αυτό που σε παθιάζει είναι να ανακαλύπτεις νέα ταινιάκια και να μοιράζεσαι τη χαρά σου με το υπόλοπο κοινό που τα παρακολουθεί.

Το MOVE IT πιστό στην τακτική του, θα σας παρουσιάσει 10 φιλμ που ενδεχομένως και να προσπερνούσατε κάποια από αυτά, αλλά καλό θα είναι να τα τσεκάρετε πρώτα.

Δεν θα σας γράψουμε για το Dune του Ντενί Βιλνέβ, το French Dispatch του Ουές Άντερσον, το «Titane» της Ζουλιά Ντουκουρνό (που άλλωστε έγιναν sold out την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των εισιτηρίων) ή το «Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ, το «Last night in Soho» του Έντγκαρ Ράιτ, το «A hero» του Ασγκάρ Φαραντί. Αυτά και θα βγουν στις αίθουσες με διανομή, και δεν χρειαζόσασταν εμάς για να σας τα υπενθυμίσουμε.

Ούτε φυσικά θα προτείνουμε κάτι από το αφιέρωμα στον συγκλονιστικό Όρσον Ουέλς, διότι πολύ απλά πρέπει να το παρακολουθήσετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ.

Ο Απόστολος Κίτσος θα σας προτείνει 10 ταινιάκια (χωρίς σειρά προτεραιότητας) που θα σας εκπλήξουν. Θετικά ή αρνητικά, αυτό είναι και θέμα γούστου στην τελική. Aλλά όσοι και όσες μας παρακολουθείτε 11 χρόνια τώρα, έχετε διαπιστώσει ότι μια έφεση στα διαμαντάκια την έχουμε.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Cryptozoo του Ντας Σο.

Ενήλικο animation οργιαστικής ψυχεδέλειας, εμπνευσμένο απ’ το progressive σύμπαν των 70s, το «Cryptozoo» συνιστά ένα εκθαμβωτικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων και φαντασίας. Μέσα του, κυνηγοί και προστάτες μυστηριωδών πλασμάτων συγκρούονται για το δικαίωμα στην ουτοπία, την ήττα του καπιταλιστικού ενστίκτου και την επιβίωση της διαφορετικότητας. «Τζουράσικ Παρκ» βουτηγμένο σε ψυχότροπες ουσίες με τις φωνές των Μάικλ Σέρα και Αγγελικής Παπούλια. Βραβείο Καινοτομίας στο Φεστιβάλ Σάντανς, Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Βραβείο Καλύτερου Animationστο Fantasia. Η κριτική του MOVE IT

 

 

Luzzu του Άλεξ Καμιλέρι

Μαλτέζος ψαράς παλεύει να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα αναγκαστεί να υποκύψει στους κανόνες του παιχνιδιού. Σκηνοθετικό ντεμπούτο κοινωνικού ρεαλισμού που θα έκανε τους αδελφούς Νταρντέν περήφανους, από την Μάλτα, με βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σάντανς για τον ερασιτέχνη - και ψαρά στην πραγματική ζωή - πρωταγωνιστή του. Παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.

 

 

Διεθνές Διαγωνιατικό Ντοκιμαντέρ

Sabaya του Χογκίρ Χιρόρι

Στο πιο επικίνδυνο στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή ένα κινητό τηλέφωνο και ένα όπλο είναι ό,τι διαθέτουν ο Μαχμούντ και η ομάδα του, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν γυναίκες που κρατούνται από το ISIS ως «Σαμπάγια» (σκλάβες του σεξ). Με την μπούρκα (κυριολεκτικά) στο φακό, και καθώς οι σφαίρες σφυρίζουν γύρω τους, η κάμερα τους ακολουθεί θαρραλέα, σε νυχτερινές αποστολές και οριακές καταδιώξεις, σε ένα ντοκιμαντέρ συνώνυμο του θρίλερ, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Σάντανς.

 

 

Tα αγαπημένα των φεστιβάλ

Red Rocket του Σον Μπέικερ

Σε μια άχαρη επαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών τρυπώνει ένας ξοφλημένος πορνοστάρ που χτυπά την πόρτα της πρώην γυναίκας του, ζητάει στέγη και συγχώρεση για τις πρότερες αμαρτίες του και έπειτα προσπαθεί με πονηριά να πιάσει και πάλι την καλή, εκμεταλλευόμενος όποιον άνθρωπο και όσες περιστάσεις μπορεί. Τέσσερα χρόνια μετά το «Florida Project», ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σημερινού ανεξάρτητου σινεμά υπογράφει μια σαρκαστική αλληγορία του αμερικανικού ονείρου, ζωντανεύει με χιούμορ και σπιρτόζικους διαλόγους έναν ολόκληρο περιθωριακό μικρόκοσμο, σκηνοθετεί με την ενέργεια κρατημένη σταθερά στο ίδιο υψηλό επίπεδο και αποσπά μια πραγματικά εξαίρετη ερμηνεία από τον Σάιμον Ρεξ. Περισσότερα εδώ.

 

 

Ninjababy της Ίνγκβιλντ Σβε Φλίκε

Η Ρακέλ, εικοσάρα, σκιτσογράφος και αμετανόητο party animal, θα ήθελε να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από έγκυος, όμως το ανακαλύπτει όταν είναι πλέον έξι μηνών. Ενώ αναρωτιέται ποιος είναι ο πατέρας, το μωρό μέσα της γίνεται ένα αυθάδικο σκίτσο που δε λέει με τίποτα να βγάλει το σκασμό. Η πληρωμένη απάντηση στο «Juno» έρχεται από τη Νορβηγία με τη μορφή μιας σπιντάτης κομεντί με θέμα μια ενηλικίωση που όσο ανεπιθύμητη κι αν είναι, βρίσκει πάντα τρόπο να τρυπώνει. Σαν νίντζα. Βραβείο Κοινού στο SXSW και Ειδική Μνεία στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου. H κριτική του MOVE IT εδώ.

 

 

Μemoria του Απιτσαπόνγκ Βιρασετακούλ

Ένας δυνατός κρότος ξυπνά από τον ύπνο μια Βρετανίδα που βρίσκεται στην Κολομβία. Καθώς οι μικρές αυτές ηχητικές βόμβες, που μόνον εκείνη μπορεί και ακούει, αρχίζουν να πληθαίνουν, η ηρωίδα αποφασίζει να εντοπίσει την προέλευσή τους. Όμως η απάντηση που θα πάρει, θα είναι αποστομωτική. Συνεργασία κορυφής ανάμεσα στον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Ταϊλανδό δημιουργό και την έξοχη Τίλντα Σουίντον, εμπειρία απόλυτης μυσταγωγίας και υποβολής που μόνο σε σκοτεινή αίθουσα μπορεί να βιωθεί πραγματικά. Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Περισσότερα εδώ. 

 

 

After Blue του Μπερτράν Μαντικό

Ο πρωτοποριακός δημιουργός των «Άγριων Αγοριών» επιστρέφει σαν o παντεπόπτης σαδιστής θεός του After Blue, ενός πλανήτη που κατοικείται αποκλειστικά από γυναίκες. Εκεί παρακολουθεί την αισθησιακή οδύσσεια της νεαρής Ρόξι, που μαζί με τη μητέρα της αναγκάζονται να κυνηγήσουν σε μια φαντασμαγορική Άγρια Δύση μια επικηρυγμένη δολοφόνο ονόματι Κέιτ Μπους που τους χρωστάει τη ζωή της. Ο σκηνοθέτης εξαπολύει μια ατίθαση και φαντασμαγορική επίθεση στις αισθήσεις, με ένα ψυχοτροπικό ταξίδι πάνω από τη δίνη των αρχέγονων ενστίκτων. 

 

 

Μουσική και Φιλμ

Summer of Soul του Αμίρ Questlove Τόμσον

To καλοκαίρι του ‘69, στο «Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ», τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά θρυλικά ονόματα όπως οι B.B King, Mahalia jackson, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, Nina Simone και δεκάδες άλλοι. Το «Καλοκαίρι της Σόουλ» έμεινε σκανδαλωδώς χαμένο για μισό αιώνα μέχρι που σήμερα, επιτέλους, το ανασύρει στην επιφάνεια ο Questlove των Roots, παραδίδοντας ένα ντοκιμαντέρ που πλημμυρίζει με ρυθμό και συγκίνηση, ένα φιλμ για το καλοκαίρι «που πέθαναν οι νέγροι και γεννήθηκαν οι μαύροι» και συνάμα μια από τις καλύτερες ταινίες συναυλίας όλων των εποχών. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς. 

 

 

The Velvet Undergound του Τοντ Χέινς

Όταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης του «Carol», του «Velvet Goldmine» και του «I’m Not There» ανέλαβε να διηγηθεί την ιστορία ενός από τα τρία πιο ριζοσπαστικά ροκ συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής, παρέδωσε αυτομάτως ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα του 2021: το συναρπαστικό χρονικό μιας μυθικής εποχής και των υπέροχων καταραμένων που την κατοίκησαν φτιαγμένο από εκπληκτικό αρχειακό υλικό, τον Τζον Κέιλ και τη Μο Τάκερ να μιλούν ως μοναδικοί πλέον επιζήσαντες της μπάντας, τη φωνή του Λου Ριντ να σχολιάζει και ένα ασταμάτητο οπτικοακουστικό ψηφιδωτό να συντίθεται μαγευτικά επί οθόνης, προκαλώντας ανατριχίλες. Περισσότερα εδώ.

 

 

Μετά τα μεσάνυχτα

Prisoners of the ghostland του Σιόν Σιόνο

Σε ένα μεταποκαλυπτικό σύμπαν, ο Νίκολας Κέιτζ με κολλητή δερμάτινη περιβολή πρέπει να σώσει την αιχμάλωτη κόρη (Σοφία Μπουτέλα) ενός διεφθαρμένου Κυβερνήτη πριν εκραγούν οι βόμβες που είναι προσαρτημένες στους όρχεις του. Αγγλόφωνη πρώτη του Σόνο, ιαπωνικό ντεμπούτο του Κέιτζ, το πεπρωμένο επιτέλους ενώνει δύο αγρίους της έβδομης Τέχνης που μιλούν την ίδια γλώσσα και όσα ακολουθούν δεν είναι παρά ένα σερτζιολεονικών απόηχων υγρό όνειρο του σινεμά για το σινεμά, ή αλλιώς η απόλυτη συνάντηση των ταινιών σαμουράι με το γουέστερν. Αν το «Mandy» ήταν το ορεκτικό, ετοιμαστείτε για το κυρίως γεύμα. Περισσότερα εδώ.

 

 

In the earth του Μπεν Ουιτλι

Ενώ ο πλανήτης μαστίζεται από έναν ιο, ένας επιστήμονας και η οδηγός του αναζητούν στο δάσος τα ίχνη μιας συναδέλφου και πρώην αγαπημένης του, ερχόμενοι αντιμέτωποι όχι με τις παράδοξες λεπτομέρειες της μυστηριώδους εξαφάνισής της, αλλά με την βεβαιότητα αρχικά ότι κάποιος τους παρακολουθεί και έπειτα πως κάτι σατανικό καραδοκεί ανάμεσα στα δέντρα. Ατμοσφαιρική, αλλόκοτη, ανατριχιαστική, ψυχεδελική: αυτή είναι η τριπαρισμένη επιστροφή του Μπεν Γουίτλι («Kill List», «A Field in England») στο horror στοιχείο του. Περισσότερα εδώ. 

 

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos