Berlinale 2021: "Cryptozoo" - Κριτική

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2021, 03:13
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Jane (Λέικ Μπελ) δουλεύει ως διασώστρια μυθικών πλασμάτων, των λεγόμενων cryptids, για λογαριασμό της Joan (Γκρέις Ζαμπρίσκι). Η Joan έχει δημιουργήσει τον Cryptozoo, ένα καταφύγιο για τα πλάσματα αυτά και όραμά της είναι να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά με τον άνθρωπο.

<a href="/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Η αναζήτηση ενός μπακού, ενός σπάνιου είδους μυθικού όντος από την Ιαπωνία που έχει την ιδιότητα του “ονειροφάγου”, θα φέρει τη Jane αντιμέτωπη με τον αμερικανικό στρατό, που θέλει να χρησιμοποιήσει το μπακού για να επηρεάσει τα όνειρα της κοινωνίας των ‘70s.

Γνώμη: Ο σπουδαίος Κρίστοφερ Χίτσενς μοιράστηκε κάποτε κάποια πολύ σημαντικά λόγια σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης της ουτοπίας:

“Η αναζήτηση της Ουτοπίας, όπως και το τέλος της ιστορίας ή της ταξικής κοινωνίας, είναι εν τέλει μια μάταιη και επικίνδυνη ενασχόληση. Περιλαμβάνει, αν δεν πούμε ότι προϋποθέτει κιόλας, την κοίμηση της λογικής.”

Το Cryptozoo, το θεματικό πάρκο/καταφύγιο της ομώνυμης ταινίας του Ντας Σο που απέσπασε την ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής στα βραβεία της Berlinale για την ενότητα Generation 14Plus, είναι ένα είδος ουτοπίας. Και η ανέφικτη φύση της είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το εντυπωσιακό δεύτερο animated εγχείρημα του Ντας Σο, ο οποίος το 2016 είχε κάνει το ντεμπούτο του με το απολαυστικό “My Entire High School Sinking into the Sea.”

Ο Σο μας καλεί να αφήσουμε τη λογική στην άκρη, καθώς μας βυθίζει σε έναν κόσμο γεμάτο από πολύχρωμα πλάσματα με εντυπωσιακές ιδιότητες, τα λεγόμενα cryptids. Πήγασοι, μονόκεροι, γοργόνες και φοίνικες είναι μερικά από τα πλάσματα αυτά, τα οποία η animator Έμιλι Γόλβερ ζωντανεύει βασισμένη σε μυθολογίες από διάφορα μέρη του πλανήτη μας, με μια μαγνητική χρήση χρωμάτων και έμφαση στη λεπτομέρεια. Τα cryptids είναι υποχρεωμένα να ζουν κρυμμένα, καθώς ο άνθρωπος πάντα καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις τους, προτού τα αφανίσει.

Στο κόσμο που έχει πλάσει ο Σο υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: ο άνθρωπος ως σωτήρας και ο άνθρωπος ως εξολοθρευτής. Η μάχη που ξεσπάει ανάμεσά τους για το μέλλον των cryptids είναι μια μάχη στην οποία διακυβεύεται η ανοχή και η αποδοχή της διαφορετικότητας και η στάση του είδους μας απέναντι σε ό,τι είναι σπάνιο. Ακόμα και οι αλτρουιστικές προθέσεις της Jane και της Joan αμφισβητούνται: αιχμαλωτίζουμε ένα ζώο γιατί θέλουμε να το σώσουμε, όταν εμείς είμαστε υπεύθυνοι που δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.

Το “Cryptozoo” είναι μια δυσοίωνη, ψυχεδελική φαντασμαγορία που αφυπνίζει, ένα πραγματικά ξεχωριστό ενήλικο animation που ξεχειλίζει από φαντασία, αλλά εναι παράλληλα βαθιά ριζωμένο στη δυσάρεστη πραγματικότητα. Η δημιουργικότητα και το ταλέντο του Σο εκπλήσσουν για μια ακόμη φορά και είναι πραγματικά κρίμα που λόγω COVID-19 δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε το δημιούργημά του στον φυσικό του χώρο: την κινηματογραφική οθόνη.

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

 

Πρώτη δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2021, 03:13
Ενημέρωση: 5 Μαρτίου 2021, 03:25
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos