Berlinale 2021: "Ninjababy" - Κριτική

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2021, 19:34
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Ρακέλ (Kristine Kujath Thorp) είναι ένα αρχετυπικό party girl: πίνει, καπνίζει, κάνει περιστασιακό sex και χρήση ναρκωτικών. Είναι επίσης σκιτσογράφος, αλλά θα ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει αστροναύτης, δασοφύλακας ή γευσιγνώστρια μπίρας.

<a href="/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Αυτό που σίγουρα δεν ονειρεύεται είναι να γίνει μητέρα. Όταν ανακαλύπτει ότι έχει μένει έγκυος και είναι αργά πλέον να τερματίσει την κύηση, θα πρέπει να βρει ποιος είναι ο πατέρας και πώς θα αποποιηθεί τα μητρικά της καθήκοντα.

Γνώμη: Stop the press, γιατί 13 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για το νέο “Juno” à la νορβηγικά! Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αυτό το πολύπαθο κινηματογραφικό trope, ανασταίνεται στο “Ninjababy” μέσα από γερές ενέσεις millennial σαρκασμού, απαραίτητου φεμινισμού και σκανδιναβικού χιούμορ.

Το εύρημα της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Yngvild Sve Flikke (“Women in Oversized Men’s Shirts”), η οποία αποτελεί ένα από τα διαμαντάκια της ενότητας Generation 14plus της φετινής Berlinale, δεν είναι άλλο από το ninja μωρό του τίτλου. Ναι, καλά διαβάσατε, συμπρωταγωνιστής της Ρακέλ είναι το ζωντανό σκίτσο ενός εμβρύου με μάσκα νίντζα. Και το ninjababy είναι αμείλικτο και έχει άποψη για όλα: θέλει να υιοθετηθεί από την Angelina Jolie, φρικάρει μόλις γνωρίζει τον stoner πατέρα του που έχει το παρατσούκλι “Dick Jesus” και κριτικάρει διαρκώς την Ρακέλ για τις επιλογές και τα λάθη της.

Η Ρακέλ μπορεί να μην είναι σίγουρη για πολλά πράγματα στη ζωή της, εξαρχής όμως ξέρει το εξής: δεν θέλει να γίνει μητέρα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της ζωής της. Έτσι, αποφασίζει να δώσει το μωρό για υιοθεσία, χαρίζοντάς μας μια σπαρταριστή σκηνή όπου κατασκοπεύει τους υποψήφιους θετούς γονείς.

Παρότι το χιούμορ είναι το κύριο γνώρισμα της ταινίας, αυτό δεν σημαίνει ότι η Flikke δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρακέλ με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη σοβαροφάνεια και τη σοβαρότητα, ακόμα κι αν φιλτραρισμένη μέσω της κωμωδίας, και η Flikke κατορθώνει να αποφύγει τον σκόπελο της πρώτης με τη σβελτάδα ενός… νίντζα.

Κι έτσι, καταλήγει να πει μ’ έναν εμπνευσμένο τρόπο το αυτονόητο: δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να γίνουν μητέρες και δεν είναι όλες οι συγκυρίες κατάλληλες για να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο. Το θαύμα της γέννησης μπορεί να είναι δώρο, αλλά μπορεί να είναι και καταδίκη σε κάποιες περιπτώσεις και καμία γυναίκα που δεν είναι σε θέση να αγκαλιάσει τη μητρότητα δεν πρέπει να ζει με οποιοδήποτε είδος κοινωνικού στίγματος. Και για να τα πει όλα αυτά χρειάστηκε μόνο μια εξωφρενικά καλή ιδέα με τη μορφή ενός υπερκινητικού, κινούμενου μωρού ninja!

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos