Οδύσσεια

Δημοσίευση: 1 Νοε. 2014, 02:28

5 ηθοποιοί σε μια πλατφόρμα 1Χ1,60 διηγούνται την πιο πολυταξιδεμένη ιστορία 75 εκατοστά πάνω από τη γη

Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την Οδύσσεια στο Θέατρο Olvio. Ο Οδυσσέας ανεβαίνει στην «πλατφόρμα» τους και το ταξίδι ξεκινά. Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος; Πέντε ηθοποιοί σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν... Κι όλα αυτά 75cm από το έδαφος.

Το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που τον επιστρατεύουμε, ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται. Το δικό μας ταξίδι, κάτω από την ασυνήθιστη, ευφάνταστη και ρηξικέλευθη ματιά των Patari Project. Ένα θέατρο πηγαίο, παιχνιδιάρικο, που υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Η τεχνική της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα είναι μια τεχνική στο θέατρο η οποία χρησιμοποιεί για σκηνικό χώρο υπερυψωμένες εξέδρες περιορισμένου μεγέθους. Αυτό δημιουργεί ʽνησίδεςʼ πάνω στις οποίες οι ερμηνευτές πρέπει να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. Το ύψος τους εξυπηρετεί την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρώμενου από το πάτωμα. Ο ιδιαίτερα μικρός χώρος λειτουργεί ως ένας περιορισμός για τους ηθοποιούς ο οποίος πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους. Στην πλατφόρμα δεν στηριζόμαστε σε σκηνικό, κοστούμια ή φωτισμούς. Είναι μια τεχνική που έχει στο επίκεντρό της τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Βασίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Είναι μια τεχνική για την εποχή μας, που μετατρέπει την δυσκολία σε πλεονέκτημα. Οι δημιουργοί καθοδηγούν το ταξίδι του θεατή, καθορίζοντας ανά πάσα στιγμή το πού αυτός θα στρέψει την προσοχή του. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται τρόποι που θυμίζουν κινηματογράφο, όπως: κοντινό και μακρινό πλάνο, κάδρο, μοντάζ, διαφορετικές οπτικές γωνίες κ.α. Έτσι φωτίζεται η ουσία της ιστορίας και το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται στο ουσιαστικό. Σε μία περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας για στήριγμα μονάχα τους εαυτούς μας και αυτό που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ως μονάδα ενός ευρύτερου συνόλου, η πλατφόρμα μιλάει εκ μέρους μας. Αντιπροσωπεύει ένα θέατρο που μπορούμε να το πάμε παντού και μέσα σε αυτό να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο επιθυμούμε. 

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου. Θέατρο OLVIO, Ιεράς οδού 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός (πλησίον Μετρό Κεραμεικός). Τηλ. 210 3414118 (16.00-20.00) . Δευτέρα & Τρίτη 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ Φοιτητικό 8 ευρώ.



 

Πρώτη δημοσίευση: 1 Νοε. 2014, 02:28
Ενημέρωση: 1 Νοε. 2014, 02:34

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos