Έρευνα: Η επόμενη ημέρα των ελληνικών αιθουσών - Μέρος 1ο
Τα μέτρα της σταδιακής επανεκκίνησης μετά το χρονικό διάστημα του περιορισμού λόγω της εξάρσης του κορονοϊού ανακοινώθηκαν, η έναρξη των θερινών κινηματογράφων οριοθετήθηκε χρονικά για τα μέσα Ιουνίου και των κλειστών αιθουσών αργότερα.
ΣΧΕΤΙΚΑΤο Σινέ Πέραν κινδυνεύει...
Με ένα πλαίσιο που δεν έχει επακριβώς ξεκαθαριστεί εκτός από την οδηγία της απόστασης 1,5 μέτρου από το μπροστινό κάθισμα, ενώ για παράδειγμα δεν έγινε καμία αναφορά στο διπλανό κάθισμα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι κινηματογράφοι, αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις, δεν είναι έτσι εύκολο να ανοίξουν από την μία ημέρα στην άλλη: δεν πατάς ένα κουμπί και διαγράφεις όλες αυτές τις ημέρες, για τις οποίες οι υποχρεώσεις έτρεχαν (έστω και μειωμένες). Μην ξεχνάμε ότι οι χώροι πολιτισμού και γενικότερα συναθροίσεων (εστίαση επίσης) έκλεισαν πρώτοι (σωστά) και ανοίγουν τελευταίοι. Ο προβληματισμός είναι έντονος, η επόμενη ημέρα αμφίβολη.
Το MOVE IT αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των ιδιοκτητών των αιθουσών, των ανθρώπων που θα «κρατήσουν το όνειρο ζωντανό» και έστησε μια έρευνα μιλώντας μαζί τους και ακούγοντας προσεκτικά. Αρχή με το πρώτο μέρος.
Ο κλάδος μας σε οικονομικό επίπεδο ίσως είναι ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση. Άκουσα με προσοχή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην οποία κατατάσσει τους θερινούς κινηματογράφους στο 6ο στάδιο, χωρίς όμως να αναφέρει ημερομηνία. Αν πάνε όλα καλά λογικά θα είναι στα μέσα του Ιούνη. Δεν ειπώθηκαν όμως συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε, πέρα από το ότι αυτό θα γίνει με το 60% πληρότητας της αίθουσας και την απόσταση των σειρών των καθισμάτων η οποία θα είναι στο 1,5 μέτρο. Με τις διπλανές θέσεις όμως τι γίνεται? Αν το 1,5 μέτρο ισχύει περιμετρικά, τότε το 60% πληρότητας θεωρείται ουτοπικό, διότι τα τετραγωνικά δεν θα το επιτρέπουν. Για παράδειγμα στον δικό μας κινηματογράφο έχουμε χωρητικότητα περίπου 300 καθισμάτων. Με το 60% θα πρέπει να λειτουργήσουμε με 180 καθίσματα. Αν όμως ισχύσει το 1,5 μέτρο περιμετρικά, ο χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 100 θεατές! Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σεζόν οικονομικά είναι χαμένη. Θα δώσουμε μάχη για να μην «μπούμε μέσα». Τίτλοι ταινιών αναβάλλονται συνεχώς και οι εγχώριες εταιρείες διανομής δεν ξέρουμε τι θα μπορέσουν να διαθέσουν στην αγορά. Ο κόσμος θα είναι φοβισμένος για να πάει κινηματογράφο. Εγώ προσωπικά είμαι ρεαλιστής και δεν περιμένω από καμία κυβέρνηση να μοιράσει λεφτά. Όμως θα ήθελα να δω να πέφτει ο ΦΠΑ του εισιτηρίου από 23% στο 6% στο οποίο εντάσσονται και τα θέατρα. Το σινεμά είναι πολιτισμός και εξ αρχής δεν υπήρχε λόγος να φτάσει σε αυτόν τον συντελεστή. Επίσης θα θέλαμε να πέσει και ο ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε και τα μπαρ των κινηματογράφων να μπορέσουν να είναι βιώσιμα. Αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουμε φέτος. Μεγάλο θέμα είναι και το ενοίκιο, διότι και θα λειτουργήσουμε λιγότερο χρονικό διάστημα από άλλες σεζόν και δεν θα δουλεύουμε με το 100% της πληρότητας μας, οπότε θα πρέπει να βρούμε και εκεί μια φόρμουλα ώστε να μειωθεί. Εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε στο κοινό ότι θα έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να είμαστε σε θέση να τους χαρίσουμε στιγμές χαλάρωσης και κινηματογραφικής μαγείας, χωρίς έγνοιες, κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Γιάννης Χατζηδημητρίου- Σινέ Άλσος Νέα Φιλαδέλφεια
Είμαστε χαρούμενοι που δόθηκε μια ανοιχτή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας. Ιούνιος, ένας από τους δυνατούς μήνες προσέλευσης θα αποτελέσει σίγουρα πρόκληση για όλους μας. Από μεριάς μας, θα ακολουθήσουμε πιστά τα όσα μέτρα θα ανακοινωθούν. Η πανελλήνια ένωση ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΩΝ και κινηματογράφου (Π. Ε. Α. Κ.), στο πλευρό μας πάντα, μας ενημερώνει για τις όποιες εξελίξεις. Για να διατηρηθεί το κόσμημα της πολιτιστικής μας κουλτούρας, ζητούμε από την πολιτεία και τους κυβερνώντες κατανόηση και στήριξη, με μέτρα και πράξεις. Τα μέτρα που αφορούν τις κινηματογραφικές αίθουσες, είναι αναγκαίο να διατηρηθούν για την πρόληψη και την διασφάλιση της υγείας όλων μας. Σίγουρα, η μείωση στο 60% της διαθεσιμότητας των καθισμάτων αποτελεί πρόκληση για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας. Ανοίγοντας κάποιες επιχειρήσεις από τον Μάιο, αυτό θα εξασφαλίσει στο κοινό την ομαλή επαναφορά στην κυκλοφορία, με την οποία κατ' επέκταση μπορεί να διασφαλιστεί περισσότερο η λειτουργικότητα των μετέπειτα ανοιγμάτων σε επιχειρήσεις καθώς ο φόβος θα έχει ξεπεραστεί και η κίνηση στους δρόμους θα επανέλθει σιγά και σταθερά στην φυσιολογική της ροή.
Μιχάλης Μανιάκης - Σινέ Θησείο
Ο προβληματισμός μας είναι έντονος μιας και οι θερινοί κινηματογράφοι θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 8/6 . Ήδη θα έχει χαθεί ένας πολύτιμος μήνας από τη σεζόν που είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη (max 4 μήνες λειτουργίας). Παρ’ όλα αυτά οι υποχρεώσεις μας θα πρέπει να πληρώνονται χωρίς ουσιαστικά να λειτουργούμε. Αυτό που περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς είναι να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί κάποιο έκτακτο βοήθημα για τον μήνα που θα χαθεί τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους που απασχολούν, μειώσεις ενοικίων, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις πληρωμής των υποχρεώσεών μας. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θερινοί κινηματογράφοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω μείωσης της δραστηριότητά τους. Επίσης δεν γνωρίζουμε ποιες εταιρίες διανομής θα επενδύσουν χρήματα προκειμένου να φέρουν καινούριες ταινίες μέσα σε ένα τέτοιο αβέβαιο περιβάλλον. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουμε πρωτίστως με ασφάλεια τόσο για το κοινό μας όσο και για τους εργαζομένους μας, τηρώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το κράτος (τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό μας, απολύμανση των χώρων). Ο πολιτισμός και η τέχνη γενικότερα είναι απαραίτητα για την πνευματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου όσο είναι και η σωματική του υγεία. Κάθε θερινό σινεμά που κλείνει είναι πλήγμα για τον πολιτισμό μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Οι συνθήκες που ζούμε είναι όντως πρωτόγνωρες, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι με την βούληση και τη συνεργασία όλων θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και θα συναντηθούμε και πάλι στα θερινά τα σινεμά…
Μαρία Γκαραβέλου - Θερινός κινηματογράφος ΑΜΥΝΤΑΣ
Όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις έτσι και οι θερινοί κινηματογράφοι διανύουν μια από τις πιο δύσκολες και πρωτόγνωρες περιόδους. Ο Θερινός Κινηματογράφος του Δήμου Αμαρουσίου «ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ», αποτελεί για τους συντοπίτες μας, και όχι μόνον, βασικό πολιτιστικό θεσμό. Αναμένουν τη λειτουργία του με ανυπομονησία καθώς είναι μια ανάσα ηρεμίας, ελπίδας, αισιοδοξίας και ξεγνοιασιάς για μικρούς και μεγάλους και οφείλουμε, με εφαρμογή των κυβερνητικών κανόνων, να τους τα προσφέρουμε στις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Από τη μεριά μας ως επιχείρηση, τα μέτρα που θα ορίσει η Πολιτεία για τα θερινά σινεμά, θα τηρηθούν στο έπακρο, τονίζοντας πάντα όμως πως η ατομική υγιεινή και προστασία, είναι ευθύνη του καθενός μας. Απαραίτητη θεωρούμε και θα το πράξουμε, την πλήρη ενημέρωση των φίλων μας, σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του «cine Φωτόπουλος» όπως και την επιδίωξη της συνεργασίας και συνδρομής τους για την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καθισμάτων, με λιγότερους θεατές, ενίσχυση της εποπτείας τήρησης των μέτρων , τήρηση κανονισμών προτεραιότητας, απολυμαντικά στην είσοδο και στα τραπεζάκια και φυσικά τακτικότατη απολύμανση σε όλους τους χώρους του κινηματογράφου. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να νοιώθουν οι φίλοι επισκέπτες ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Ως επιχείρησή προτείνουμε σ ’αυτή τη δύσκολη στιγμή το κράτος να στηρίξει τους θερινούς κινηματογράφους, με την μείωση του ΦΠΑ επί της τιμής του εισιτηρίου και εξίσωση του με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει στο θέατρο και στις παραστάσεις. Η μείωση αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική ασπίδα στις επερχόμενες επιθέσεις της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και να πολεμήσουμε για την επόμενη μέρα, που θα είναι εναρμονισμένη στα νέα δεδομένα. Προσαρμογή λοιπόν από όλους μας στην νέα κανονικότητα. Ας μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι από αυτή τη δοκιμασία.
Τάκης Μαστροκωστόπουλος - Υπεύθυνος λειτουργίας Cine Μίμης Φωτόπουλος
Πολλά θα κριθούν από το αν και κατά πόσο θα έρθει ο κόσμος να μας επισκεφθεί και πρέπει και εμείς να μπορέσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πληρούνται όλες οι συνθήκες για να αποφηγουμε τον συνωστισμό και φυσικά αν με αυτά τα μέτρα προστασίας θα είναι μια βιώσιμη σεζόν Η κυβέρνηση μιλάει για το 60 τοις 100 της δυναμικής μας αλλά αν ισχύουν τα μέτρα που ακούγονται για ενάμιση μέτρο ανά σειρά και το φαινόμενο της σκακιέρας στην πράξη μπορεί να μην είναι ούτε το 30 τοις 100 ανάλογα του εμβδαδου της κάθε αίθουσας! Εγείρει επίσης πολλά ερωτηματικά πως υπαίθριοι χώροι σαν τους θερινούς κινηματογράφους να αποφασίζεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πολύ αργότερα από κλειστούς χώρους όπως πχ εμπορικά καταστήματα. Εμείς προφανώς και θα κρατήσουμε την προβλεπόμενη απόσταση στα καθίσμα, θα τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής. Ζητούμε όμως παράληλλα μείωση του ΦΠΑ όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ο κινηνατογραφος είναι στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ (5% η 6%) και μόνο στην Ελλάδα είναι στο 24% ενώ παράλληλα θέατρο και βιβλίο που και αυτά είναι πολιτισμός είναι στο 6%. Η επόμενη μέρα μας φέρνει έξτρα κόστη πχ ticketing ή κτιριακές επεμβάσεις και αβέβαια έσοδα λόγω του ότι παγκοσμίως έχουν μετακινηθεί ημερομηνιακά διάφορες μεγάλες ταινίες που ήταν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι και ενδεχομένως μερίδα Ελλήνων διανομέων να μην βγάλουν νέες ταινίες, με κίνδυνο πιθανώς το προϊόν μας να είναι φτωχότερο. Το μείγμα όλων των παραπάνω με τον συνδυασμό ότι η σεζόν μας ήδη είναι μικρότερη σε διάρκεια κάνει το καλοκαίρι του 2020 να μοιάζει πολύ αβέβαιο για την θερινή αίθουσα...
Σωτήριος Μπαγλατζης Cine Ria Βάρκιζα
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων