Ο Γιάννης Σμαραγδής και το νόημα της κριτικής

Δημοσίευση: 29 Δεκ. 2017, 15:10
Συντάκτης:

«Γνωρίζω ότι πριν μπουν μέσα οι κριτικοί κινηματόγραφου είπαν «τώρα θα μπούμε να λιώσουμε τον Σμαραγδή». H φατρία του ελληνικού κινηματογράφου που λάσπωσε την ταινία από πρόθεση, σημαίνει ότι έχει κακές ψυχές. Αυτοί εκπροσωπούν την αισθητική της «ξυρισμένης μασχάλης» που σημαίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό που μας γέννησε και το φως, αλλά τα σκοτάδια. Θα κινηθώ δικαστικά εναντίον σε όλους αυτούς που καθύβρισαν τόσο την ταινία, όσο και εμένα, αλλά και τους συνεργάτες μου»

Ο Γιάννης Σμαραγδής είναι ένας κινηματογραφιστής που έχει στο ενεργητικό του κάποιες πολύ επιτυχημένες ταινίες και δύο τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή. Προσωπικά μου άρεσε ο Καβάφης, αλλά όχι το El Greco ή το Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι. Τον Καζατζάκη δεν τον έχω δει, αλλά το σύνολο των κριτικών την βρήκαν μία κακή και πομπώδη ταινία.

Οι περισσότεροι κριτικοί κινηματογράφου δεν διακατέχονται από εμπάθεια ούτε απέναντι στον κο Σμαραγδή, ούτε στον Ελληνικό κινηματογράφο. Ίσα ίσα, που όλοι λαχταράμε να δούμε μια Ελληνική ταινία που να έχουμε την χαρά να την προτείνουμε σε όλο τον κόσμο. Και οι περισσότεροι, δεν διακατεχόμαστε από διάθεση «δολοφονίας χαρακτήρων» ή απαξίωσης της ημεδαπής παραγωγής. Απλά μπαίνουμε στην αίθουσα και σε ότι βλέπουμε, αντιδρούμε και γράφουμε ανάλογα.

Άλλες φορές αυτό που βλέπουμε μας αρέσει και άλλες όχι. Αλλά ο κος Σμαραγδής φαίνεται ότι θέλει μια εξαίρεση για τον εαυτό του. Αν η κριτική είναι καλή, είναι ευπρόσδεκτη. Αν όχι, «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα» Για έναν παράξενο τρόπο, εμένα αυτό μου ακούγεται ως ένας από τους ορισμούς της λογοκρισίας.

Το εάν ένας κριτικός κάνει μία εύστοχη ή όχι κριτική ταινίας, θα φανεί αργά ή γρήγορα από την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι αναγνώστες του, οι οποίοι συγκρίνουν αυτά που βλέπουν με αυτά που έγραψε, και ανάλογα τον εγκαταλείπουν ή αυξάνουν την αναγνωσιμότητα του. Και αυτοί είναι οι μοναδικοί κριτές του. Εάν ένας δημιουργός δεν θέλει να του ασκείται η οποιαδήποτε κριτική μπορεί να καταργήσει τις δημοσιογραφικές προβολές. Όλα τα άλλα είναι μικρότητες και το ξανάνοιγμα του γραφείου λογοκρισίας, σχεδόν μισό αιώνα μετά την κατάργηση του. Ο Καζατζάκης έχει κόψει μέχρι σήμερα 220.000 εισιτήρια. Ο κος Σμαραγδής δεν είναι ικανοποιημένος από την επιτυχία. Θέλει και το κεφάλι των κριτικών. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos