O Κουέντιν Ταραντίνο σου προτείνει 10 υποτιμημένα φιλμ

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2022, 17:26
Συντάκτης:

Ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι ο απόλυτος σινεφίλ. Έχει παρακολουθήσει χιλιάδες ταινίες και φαίνεται να έχει εγκυκλοπαιδική γνώση όλων των πραγμάτων που σχετίζονται με το Χόλιγουντ. Οι δικές του ταινίες, με τις μυριάδες αναφορές τους σε άλλες ταινίες, το επιβεβαιώνουν. Πράγματι, ο Ταραντίνο είπε κάποτε ότι, όταν οι άνθρωποι ρωτούν αν πήγε σε σχολή κινηματογράφου τους λέει «Όχι, πήγα στον ίδιο τον κινηματογράφο».

<a href="/nea/o-koyentin-tarantino-den-tha-skinothetisei-movie-critic/69775">Ο Κουέντιν Ταραντίνο δεν θα σκηνοθετήσει το "Τhe movie critic"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Κουέντιν Ταραντίνο δεν θα σκηνοθετήσει το "Τhe movie critic"

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης έχει, επίσης, εξαιρετικά καλό γούστο, με τις αγαπημένες του ταινίες να περιλαμβάνουν από ρομαντικές κωμωδίες και indie δράματα έως και ταινίες δράσης. Έτσι, οι προτάσεις του είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν κάτι ενδιαφέρον για τον καθένα.

1. Animal Kingdom (2010)

Οι Codys είναι μια οικογένεια εγκληματιών σε μια εργατική γειτονιά της Μελβούρνης. Βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση, συγκεντρωμένοι σε ένα μικρό προαστιακό σπίτι, το οποίο γρήγορα γίνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό συγκρουόμενων προσωπικοτήτων και ανεπίλυτων οικογενειακών τραυμάτων. Κάτω από την υπόθεση της μαφιόζικης ιστορίας, το “Animal Kingdom” είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία για μια δυσλειτουργική οικογένεια. Η Jacki Weaver κλέβει τις εντυπώσεις ως μητριαρχική Janine, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μια στιγμή από υπερβολικά στοργική σε απόλυτα παγωμένη γυναίκα. Ο Joel Edgerton δίνει, επίσης, μια καλή ερμηνεία ως ο οικογενειακός φίλος και βετεράνος ληστής τραπεζών, Baz. Αλλά το αποκορύφωμα είναι ο Ben Mendelsohn, ο οποίος υποδύεται τον μεγαλύτερο αδερφό, Pope. Ο Pope είναι επιδέξιος στο να κάνει τους ανθρώπους να τον εμπιστεύονται, μόνο για να για να στρέψει τελικά τις αδυναμίες τους εναντίον τους.

2. Frances Ha (2012)

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία μεταξύ της ηθοποιού και σκηνοθέτη Greta Gerwig και του Noah Baumbach, του σκηνοθέτη πίσω από το “Marriage Story” και το “The Meyerowitz Stories”. Εδώ έχουμε ένα κωμικό δράμα με πρωταγωνίστρια την 20χρονη χορεύτρια Frances, που περιηγείται ακατάστατα ανάμεσα σε φιλίες, σχέσεις και δουλειά, στη Νέα Υόρκη. Με το ελεύθερο πνεύμα του Gerwig, τη διασκεδαστική ερμηνεία του Adam Driver ως ο συγκάτοικος της Frances και την υπέροχη ασπρόμαυρη κινηματογράφηση, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια άκρως απολαυστική ταινία.

3. Somewhere (2010)

Ο Johnny Marco (Stephen Dorff) είναι ένας καταθλιπτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ που παλεύει με τη μοναξιά και ξαφνικά αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση, όταν η πρώην σύζυγός του παθαίνει νευρικό κλονισμό και τον αφήνει να φροντίζει την 11χρονη κόρη τους Cleo (Elle Fanning). Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση τους και τις προσπάθειες του Marc να μεγαλώσει. Πρόκειται για μια συγκινητική μελέτη χαρακτήρων που θα γοητεύσει τους fans των μεγάλων, αλλά προσεγμένων διαλόγων. Η ταινία είναι συγκινητική και θυμίζει λίγο την επιτυχία της Sophia Coppola “Lost in Translation”, αλλά είναι σίγουρα πιο αστεία.

4. Young Adult (2011)

Τα “Juno” και το “Up in the Air” είναι οι πιο αγαπημένες ταινίες του Jason Reitman, αλλά το “Young Adult” ξεπερνά και τα δύο ως εξερεύνηση ενός προβληματικού χαρακτήρα. Η Charlize Theron πρωταγωνιστεί ως αλκοολική συγγραφέας φαντασμάτων που επιστρέφει στην γενέτειρά της. Είναι σίγουρα ένας από τους πιο σύνθετους ρόλους της Theron. Η Mavis είναι ανώριμη, εγωίστρια και αστεία, αλλά και πολύ έξυπνη προς όφελός της. Η Mavis συνάπτει μια απίθανη φιλία με τον Matt (Patton Oswalt), ο οποίος ήταν ένας αντιδημοφιλής σπασίκλας, που δεχόταν συνήθως άγριες επιθέσεις από τους νταήδες του γυμνασίου. Κατά τη διάρκεια της ταινίας και οι δύο προσπαθούν να τακτοποιήσουν την ακατάστατη ζωή τους. Το “Young Adult” είναι μια έξυπνη ταινία αλλά συγχρόνως και σκοτεινή, γι' αυτό πιθανώς δεν έγινε ποτέ τόσο δημοφιλής όσο το “Juno”.

5. Afternoon Delight (2013)

Η Rachel (Kathryn Hahn) είναι δυστυχισμένη στο γάμο της και νιώθει παγιδευμένη στη ζωή της. Έτσι, με την ελπίδα να βελτιώσει τα πράγματα, πηγαίνει τον σύζυγό της Jeff (Josh Radnor) σε ένα στριπτιτζάδικο. Εκεί, η στρίπερ Mckenna (Juno Temple) χορεύει για την Rache, προκαλώντας της ένα περίεργο συναίσθημα. Η πρωταγωνίστρια αρχίζει τότε να παίρνει περισσότερα ρίσκα, όπως το να προσκαλέσει τη Mckenna να μετακομίσει στο σπίτι τους. Το “Afternoon Delight” είναι σαν δύο ταινίες σε μία: ένα καλοφτιαγμένο αλλά αρκετά τυπικό κωμικό δράμα, το οποίο στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό. Είναι κατανοητό γιατί το κοινό έδωσε ανάμεικτες κριτικές στο “Afternoon Delight”. Η ταινία δεν θα κερδίσει όλους τους θεατές, αλλά θα ανταμείψει όσους τη δουν με μια δυνατή ερμηνεία της Hahn ως γυναίκα που αντιμετωπίζει την αλήθεια για τον εαυτό της.

6. An Education (2009)

Τοποθετημένο στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1960, το “An Education” είναι μια ιστορία ενηλικίωσης για την Jenny (Carey Mulligan), μια 16χρονη μαθήτρια που ονειρεύεται να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όμως τα σχέδιά της εκτροχιάζονται όταν ο 35χρονος David (Peter Sarsgaard) μπαίνει στη ζωή της και τη σαγηνεύει. Ο David φαίνεται σοφιστικέ και μορφωμένος και προσφέρει στην Jenny μια απόδραση από την κουραστική ζωή της, με τα μαθήματα, τα προβλήματα του σχολείου και τους υπερπροστατευτικούς γονείς της. Αλλά η δυναμική της σχέσης τους στηρίζεται κατά πολύ στην εκμετάλλευση και απειλεί να ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή της Jenny. Αυτό που κάνει το “An Education” τόσο καλό είναι το στοχαστικό και εύστοχο σενάριο. Ακόμη και ο κακός David γίνεται κάποιες στιγμές ζεστός και γενναιόδωρος. Αλλά η πρωταγωνίστρια είναι η Carey Mulligan, η οποία δίνει την καλύτερη ερμηνεία της ως νεαρή γυναίκα που μαθαίνει για τον κόσμο και τις δυνατότητες μέσα της.

7. Under the Silver Lake (2018)

Το “Under the SIlver Lake” είναι ένα νεο-νουάρ θρίλερ αναμεμειγμένο με παράξενες πινελιές επιπέδου “Twin Peaks”. Ο Andrew Garfield είναι ο Sam, ένας άντρας που ερευνά την εξαφάνιση του γείτονά του, για να φτάσει τελικά σε μια πολύ βαθύτερη συνωμοσία που περιλαμβάνει έναν κατά συρροή δολοφόνο σκύλων και μια τερατώδη γυναίκα-πουλί. Ο Sam αποκτά εμμονή με αυτό που πιστεύει ότι είναι ένας ιστός από μυστικά μηνύματα, κώδικες και κρυμμένα νοήματα. Η ταινία είναι ένα είδος γρίφου, με πολλές, κρυφές λεπτομέρειες και θεωρίες συνωμοσίας από αυτές που γνωρίσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις συνέπειες που έχουν όταν κάνουν το άλμα από το Διαδίκτυο στον πραγματικό κόσμο. Το “Under the Silver Lake” εξερευνά την ψυχολογία πίσω από αυτές τις συνωμοσίες. Δεν ήταν μια επιτυχία στο box office όταν προβλήθηκε στις αίθουσες, αλλά έκτοτε έχει αποκτήσει τους δικούς του φανατικούς θαυμαστές.

8. Drinking Buddies (2013)

Το “Drinking Buddies” είναι μια ταινία για μια ομάδα φίλων που διευθύνουν μια ζυθοποιία, αλλά τα ανέκφραστα συναισθήματά τους απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. H Kate (Olivia Wilde) και ο Luke (Jake Johnson) είναι κρυφά ερωτευμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι είναι και οι δύο με άλλους ανθρώπους. Η ταινία ακολουθεί τη μοιραία απόδραση του γκρουπ σε ένα παραλιακό σπίτι όπου τα συναισθήματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια αρχίζουν να… φουσκώνουν. Οι ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν στον διαλόγους και τους έδωσαν μια χαλαρή και πιστευτή ποιότητα. Αν δεν ήταν τόσο εμφανίσιμοι, μπορεί να μπερδεύαμε αυτούς τους χαρακτήρες με αληθινούς ανθρώπους. Η πλοκή μοιάζει περισσότερο σαν μια συζήτηση που εξελίσσεται σε μπαρ. Το δράμα αναδύεται κυρίως στα κενά ανάμεσα στο τι λένε και τι δεν λένε οι χαρακτήρες. Ναι, το “Drinking Buddies” ήταν μια αποτυχία στο box office, αλλά έχει αρκετή γοητεία που μας κάνει να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

9. Our Idiot Brother (2011)

Ο Ned (Paul Rudd) είναι ειλικρινής και ευγενικός, μια πραγματικά καλή ψυχή. Αλλά είναι και ηλίθιος. Παλεύει για να κρατήσει τη δουλειά του. Συλλαμβάνεται επειδή πούλησε χόρτο σε έναν αστυνομικό. Τις περισσότερες φορές μπορεί να τον βρουν να λιώνει στον καναπέ μιας από τις τρεις αδερφές του, έχοντας στο πλευρό του τον σκύλο του Willie Nelson. Το “Our Idiot Brother” είναι μια γλυκιά κωμωδία με λίγο από δράμα. Το σενάριο είναι αστείο και η Elizabeth Banks, η Zooey Deschanel και η Emily Mortimer είναι υπέροχες ως αδερφές του Ned. Αλλά ο Rudd είναι, φυσικά, αυτός που κρατά την ταινία. Είναι πεισματικά ιδεαλιστής σε έναν κόσμο που προσπαθεί επανειλημμένα να τον πνίξει. Το αποτέλεσμα είναι μια τρυφερή ταινία με πολλή από την καλή καρδιά του Ned.

10. The Sitter (2011)

Αυτή η μαύρη κωμωδία έλαβε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές, αλλά ο Tarantino είναι μεγάλος θαυμαστής της. Πρωταγωνιστεί ο Jonah Hill ως ηττημένος Noah, που αναγκάζεται από τη μαμά του να φροντίσει τρία παιδιά με κακή συμπεριφορά. Η κοπέλα του Noah τηλεφωνεί και του ζητάει λίγη κοκαΐνη για ένα πάρτι, έτσι ο Noah ξεκινά μια αποστολή για να πάρει τα ναρκωτικά, σέρνοντας μαζί του τα παιδιά. Το “The Sitter” δεν είναι πρωτοποριακός κινηματογράφος, αλλά είναι μια αξιοπρεπής κωμωδία που θα σας ταξιδέψει στις πρώτες μέρες του Jonah Hill. Σίγουρα, προσπαθεί αρκετά ξεδιάντροπα να συλλάβει εκ νέου τη γοητεία του “Superbad”, αλλά διαθέτει αρκετές αστείες στιγμές που αξίζει να παρακολουθήσετε. Επιπλέον, ο Sam Rockwell είναι υπέροχος στην ερμηνεία του ως τρελός έμπορος ναρκωτικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos