MOVE IT Top-20 της χρονιάς: Οι ταινίες από το Νο 11 μέχρι το Νο 20

Δημοσίευση: 31 Δεκ. 2020, 17:34
Συντάκτης:

Mια αδιανόητη χρονιά ζήσαμε σε όλα τα επίπεδα. Η πανδημία έφερε εκτός από χιλιάδες δυστυχώς θανάτους και δυστυχία, μαζί και τεράστιες αλλαγές παντού: στην καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας, την εργασία μας, οσονούπω και στην βιοποριστική ικανότητα πολλών (περισσότερων από όσους φαντάζεστε), στον τρόπο με τον οποίο αθλούμαστε ή ψυχαγωγούμαστε.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Μπορεί η θέση τις κινηματογραφικής ταινίας στο φυσικό της χώρο -την αίθουσα- να δέχθηκε σημαντικά πλήγματα, ελπίζουμε ή μάλλον είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι καταστροφικά, παρά την επέλαση του streaming (και σταθερά του downloading). Φέτος λοιπόν, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμασταν τις ταινίες (και τις σειρές) για να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας κάνουν την καθημερινότητα λίγο πιο όμορφη, ήταν η απόδραση από αυτή λίγο πιο αναγκαία.

Ακολουθούν οι ταινίες που βρέθηκαν στις θέσεις 11-20 στην φετινή λίστα του MOVE IT για το 2020, γεγονός φυσικά που δεν μειώνει την αξία τους, καθώς πρόκειται για ταινίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον, εντελώς διαφορετικής θεματικής Η επιλογή έγινε από μια λίστα των 252 ταινιών που έκαναν πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, αλλά και online στο Netflix, το Amazon Prime, το Apple TV+, το Cinobo, την i-platforma της StraDa Films, την Cosmote TV και Vodafone TV (οι ταινίες του ΗΒΟ). Όλες θα τις βρείτε στον διαγωνισμό μας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στην συγκεκριμένη λίστα ταινίες που απλά προβλήθηκαν σε κάποιο ελληνικό φεστιβάλ (και τις είδαν 200-300 άνθρωποι) ή στο Βερολίνο και την Βενετία για παράδειγμα (και άρα τις είδαμε μόνο οι επαγγελματίες του χώρου). Οφείλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι ελιτιστές. Επομένως τα Nomadland, Never Rarely Sometimes Always, Peninsula, The assistant, Shirley (ενδεικτικά παραδείγματα) πάνε για του χρόνου (ή και όχι).

Για να σας δώσουμε περισσότερες αφορμές να αναζητήσετε κάποια φιλμ που ίσως να σας έχουν ξεφύγει φέτος, εκτός από την δεκάδα (11-20) που θα δείτε πιο κάτω, αυτή που θα ακολουθήσει προσεχώς (1-10), θα κάνουμε και μια ειδική μνεία σε δέκα ακόμη φιλμ που αξίζουν της προσοχής σας.

Το απίστευτα ενδοσκοπικό «I'm Thinking of Ending Things» του Τσάρλι Κάουφμαν, το εφιαλτικό ανά στιγμές «Τhe Devil All the Time» του Αντόνιο Κάμπος, το ντελιριακό «David Byrne’s American Utopia» του Σπάικ Λι, το αληθινό «40-Year-Old Version» της Ράντα Μπλανκ, το αποστομωτικό «Sound of metal» του Ντάριους Μάρντερ, το τώρα που συμβαίνει «The King of Staten Island» του Τζαντ Απατoου, το καλοφτιαγμένο «Βad education» του Κόρι Φίνλεϊ, το σφιχτοδεμένο «Lost bullet» του Γκιγιόμ Περέ, το ντελιριακό «Jallikattu» του Λίτζο Ζοσέ Πελισέρι και το σαγηνευτικό «Τα Προσωπεία του Σαββάτου (Saturday Fiction)» του Λου Γε. Ακολουθούν οι επιλογές του MOVE IT για τις θέσεις 11-20 με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

11-Jojo Rabbit του Τάικα Γουαϊτίτι

12-Η Ομορφιά της Υπαρξης (About Endlessness) του Ρόι Αντερσον

13-Μosul του Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν

14-The Hunt του Κρεγκ Ζόμπελ

15-Have a Nice Day του Λιου Τζιαν

16-Borat Subsequent Moviefilm του Τζέισον Γουόλινερ

17-Tenet του Κρίστοφερ Νόλαν

18-The endless trench των Αϊτόρ Αρέγκι και Γιόν Γκαράνο

19-Curtiz του Τάμας Ιβάν Τοπολάνσκι

20-Honeyland των Ταμάρα Κοτέβσκα, Λούμπομιρ Στεφάνοφ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos