Σύνοψη: Το Honeyland γυριζόταν επί τρία χρόνια, ακολουθώντας τη ζωή της Hatidze Muratova, μίας γυναίκας γύρω στα 55, που ζει σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό της ορεινής Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς δρόμους, ηλεκτρισμό ή πόσιμο νερό, με την άρρωστη μητέρα της. Είναι μελισσοκόμος, που προστατεύει τις μέλισσες και πουλά μέλι στην πόλη των Σκοπίων.

Αναπάντεχα, όμως, εμφανίζεται μία νομαδική οικογένεια. Φτάνει στο χωρίο, με τα επτά παιδιά της και το κοπάδι βοοειδών της, κάνοντας φασαρία και διαταράσσει πλέον την ηρεμία της. Ακόμα κι αν προσπαθεί στην αρχή να προσεγγίσει την οικογένεια με πηγαίο ενδιαφέρον, προσφέροντάς τους τη βοήθειά της και τις δοκιμασμένες γνώσεις της στη μελισσοκομία στο πώς να φροντίσουν τις μέλισσες, εκείνοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες στοχεύοντας στο μεγάλο κέρδος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να υπολογίζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε την καταστροφή που θα προξενήσουν σε αυτό ή ακόμα και στην ίδια.

Άποψη: Σε μία εποχή με έκδηλη την τάση του ανθρώπου να ζει και να αναπτύσσεται εις βάρος της φύσης χωρίς να σκέφτεται τις όποιες συνέπειες αυτού, το ντοκιμαντέρ των Ljubo Stefanov και Tamara Kotevska έρχεται σαν ένα βίαιο χαστούκι προσδοκώντας να αφυπνίσει όλους όσοι ακόμα βαυκαλίζονται και αγνοούν το τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Κι όμως, αυτό το χαστούκι, δίνεται δια μέσου της ανθρωπιάς της κεντρικής πρωταγωνίστριας.

Ο στόχος των σκηνοθετών δεν ήταν αυτός εξ’ αρχής.

Η μικρογραφία αυτής της αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο της μικρής, ορεινής κοινότητας συνθέτει ένα πορτραίτο που συνοψίζει τις σκληρές αλλά και τις πιο τρυφερές στιγμές στη σχέση της ανθρωπότητας και της φύσης. Με μία αναπάντεχα δραματική αφήγηση το Honeyland θυμίζει ταινία μυθοπλασίας κι εντυπωσιάζει. Οι σκηνοθέτες, μέσα από μία ιδιαίτερα καλοδουλεμένη καταγραφή των σκηνών, φωτίζουν την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη φύση, που πολύ συχνά αγνοεί ή ξεχνά. Δεν λείπουν ταυτοχρόνως όμως τόσο οι καλοδουλεμένες στιγμές χιούμορ αλλά και τρυφερότητας, που δίνουν μία ιδιαίτερη χροιά στο ντοκιμαντέρ.

Όταν όμως ο εγωισμός και η αδηφάγα ανάγκη του ανθρώπου για πλουτισμό, τον ωθεί στην κατάχρηση όποιων μέσων διαθέτει, φυσικών και τεχνητών, χωρίς να υπολογίζει την διαφθορά που επιφέρει, τότε οι συνέπειες των πράξεών του είναι, εάν όχι μη αναστρέψιμες, τουλάχιστον καταστροφικές. Κι όμως, κάπου στην ιστορία, αναγνωρίζουμε την ανάγκη του πατέρα να θρέψει τα παιδιά του. Και ταυτιζόμαστε με τη μικρή επανάσταση ενός από τους γιούς, που λέει στον πατέρα του πως δεν άφησε αρκετό μέλι στις μέλισσες και εκνευρίζεται που δεν ακολουθεί ο πατέρας του τις συμβουλές της μελισσοκόμου.

Η ιστορία της Haridze είναι ένας μικρόκοσμος της γενικότερης ιδέας του πόσο κοντινές και αλληλοεξαρτώμενες είναι οι σχέσεις της φύσης και της ανθρωπότητας, που μας ωθεί να διακρίνουμε όλα όσα έχουμε να χάσουμε εάν αυτό λησμονηθεί. Δεν χορταίνεις να τη βλέπεις να κάνει τις μικροκινήσεις της, να τραγουδάει στις μέλισσες, να φροντίζει τη μητέρα της. Στο πρόσωπό της είναι λες και καθρεφτίζεται κάτι αθώο και συνάμα η ιστορία όλης της ανθρωπότητας και της φύσης μαζί. Το Honeyland είναι μία από τα πιο επίκαιρα ντοκιμαντέρ που μπορεί να δει κανείς, χωρίς ίχνος επιτήδευσης ή διδακτισμού. Όλα όσα θα νιώσει ο θεατής, βλέποντάς το, θα τα νιώσει με μία φυσική απλότητα και εκεί ακριβώς φαίνεται και η σπουδαιότητά του.  

Πρώτη δημοσίευση: 20 Φεβ. 2020, 01:51
Ενημέρωση: 27 Φεβ. 2020, 16:22
Τίτλος:
Honeyland (Στη γη του άγριου μελιού)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos