Mosul

Στριμάρει στο Netflix μια καθαρόαιμη και σφιχτοδεμένη πολεμική περιπέτεια και μαζί ένας ύμνος στον αθρωπισμό. Μια μεγάλη έκπληξη.

Mosul - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Αφού παραμείνει στη ζωή χάρη σε μια αυτομολημένη ιρακινή διμοιρία, ένας νεαρός αστυνομικός αποφασίζει να γίνει μέλος της και να την ακολουθήσει στον αγώνα της κατά του ISIS στην αποδεκατισμένη Μοσούλη. Έχουν έναν σκοπό να εκπληρώσουν, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο...

Πολύ ενδιαφέρων σεναριογράφος ο Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν. Συνεργάτης του Πίτερ Μπεργκ στο πολεμικό "The kingdom"/2007 και την περιπέτεια "Deepwater horizon", ενώ οι πιο γνωστές σεναριακές δουλειές του ήταν στο "World War Z" του Μαρκ Φόρστερ, το "State of play" του Κέβιν ΜακΝτόναλτ, το "Lions for lambs" του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το περυσινό πολύ καλό "Dark Waters" του Τοντ Χέινς. Δουλειές με στόχευση στη δομή που δεν παρεκλίνουν από το ύφος της ταινίας και σφιχτοδεμένες, δίχως "κοιλιές". 

Στο "Mosul" (που επίσης γράφει) σε παραγωγή των αδερφών Ρούσο των Avengers, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και καταφέρνει να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν σαν σεναριογράφο και στην δουλειά του πίσω από την κάμερα. Ένα καθαρόαιμο πολεμικό φιλμ, γεμάτο ένταση και νεύρο, με πρωταγωνιστές αποκλειστικά Ιρακινούς ηθοποιούς γυρισμένο στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και αφορά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ιρακινών. 

Και όμως σε ενδιαφέρει, σε κάνει να νοιαστείς για τις ιστορίες των ηρώων του, να νιώσεις στο πετσί σου τις μάχες και τις συμπλοκές, με κινηματογράφηση απόλυτα ρεαλιστική, με παλμό και σκληρότητα, μια εξέλιξη στην πλοκή που σταματά λίγες φορές για να πάρει ανάσες ουσιαστικές και να εξηγηθεί με το κοινό της και μετά ξανά να συνεχίσει, ενώ βασίζεται σε μια ιστορία που αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα, υπαρκτά πρόσωπα και από το άρθρο “The Desperate Battle to Destroy ISIS του ρεπόρτερ του New Yorker, Λουκ Μόγκελσον.

Μια ιστορία που στο τέλος θα αποκαλύψει τα κίνητρα της ομάδας και ίσως κάποιους να τους ξενίσει. Κακώς όμως θα συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή η εξήγηση είναι που κάνει την διαφορά και μεταμορφώνει αυτόματα το "Mosul" σε έναν ύμνο ανθρωπισμού και πίστης προς το κύτταρο της οικογένειας κόντρα στον θρησκευτικό φανατισμό και τις θηριωδίες που γεννά. Η σκηνή με τα δύο μικρά αδέρφια, μας τσάκισε την ψυχή.

Μέχρι να φτάσουμε στο τέλος βέβαια, έχει προηγηθεί μια πολεμική περιπέτεια που σε μαγκώνει και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, σε περιφέρει στα χαλάσματα της πόλης φοβισμένο, ανήσυχο ότι οι σφαίες μπορεί να σφυρίξουν πάνω από κεφάλι σου στο επόμενο στενό, ένα ασφυκτικό θρίλερ επιβίωσης μες στο καταμεσήμερο, χωρίς ίχνος υπερβολής. Μόνο σκέτη αδρεναλίνη και σφίξιμο στο στομάχι για την φρίκη του πολέμου και τα αποτυπώματά της σε σώμα και μυαλό. 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 27 Δεκ. 2020, 04:24
Ενημέρωση: 27 Δεκ. 2020, 04:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mosul (Μοσούλη)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos