Έρευνα: Η επόμενη ημέρα των ελληνικών αιθουσών

Δημοσίευση: 4 Μαΐου 2020, 04:01
Συντάκτης:

Η έρευνα του MOVE IT σχετικά με την επόμενη ημέρα των ελληνικών αιθουσών ολοκληρώνεται σήμερα με το τρίτο μέρος του σημειώματος, στο οποίο καταθέτουν τις απόψεις τους οι ιδιοκτήτες τριών ιστορικών κλειστών αιθουσών της Αθήνας, οι οποίες έκλεισαν πρώτες και θα ανοίξουν τελευταίες (όταν αποφασιστεί και επίσημα). Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από όλα όσα πολύ ενδιαφέροντα διαβάσαμε από τους ανθρώπους που θα κληθούν να δώσουν την μάχη τους για να διατηρηθούν οι αίθουσες σε υγιές περιβάλλον, δεν είναι αισιόδοξα. Θα χρειαστεί κρατική συνδρομή και στήριξη στην force majeure κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, γενναίες κινήσεις από την πλευρά των ίδιων και συμμετοχή του κοινού, η επιστροφή του οποίου στις αίθουσες είναι το βασικό ζητούμενο. 

<a href="/nea/apo-22-noemvrioy-oloi-oi-kinimatografoi-tha-leitoyrgoyn-os-covid-free/65496">Από 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑπό 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free

Θα ακολουθήσει η έρευνα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής διανομής, αλλά και για την επόμενη ημέρα των σκηνοθετών και των ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος της έρευνας.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το δεύτερο μέρος της έρευνας.  

 

ΆστυΆστυ

Οι οι πυλώνεs που πρεπει να επικεντρωθούμε ειναι οι εξής: 1) μειωση του ΦΠΑ απο 24 στο 14 ή και στο 6 ώστε να μπορούν όλοι οι κινηματογράφοι να έχουν το εισιτήριο 5 ευρώ, 2) καταπολέμηση της πειρατείας από το διαδίκτυο που θα φτάνει σταδιακά μέχρι το κόψιμο τηs σύνδεσηs και να σταματήσουν κυκλοφορίες για video & blu-ray από το σινεμά στο καλωδιακό, επίσης να κατέβουν οι ταινίες από το YouTube με ελληνικούς υπότιτλους , 3) αλληλοβοήθεια μεταξύ όλων των μελών τηs κινηματογραφικής κοινότητας με μια μεγάλη καμπάνια για όλουs τουs κιν/φουs, 4) χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξη της αίθουσας, 5) μείωση ενοικίου από τουs ιδιοκτήτες, 6) ελάφρυνση από δημοτικά τέλη, 6) επαναφορά των 120 δόσεων απο φορολογικέs και ασφαλιστικές αρχές, προβολή στιs αίθουσες δωρεάν σποτ για αντισηπτικά, μάσκεs, γάντια και αγορά από τιs αίθουσεs σε τιμές κόστους για την προστασία των θεατών, υποχρεωτικός εξαερισμός χωρίς σταματημό και τέλοs, δημιουργία ενός κοινού ταμείου από την Ένωση Αιθουσαρχών.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε να προσελκύσουμε τον τρομαγμένο θεατή, είναι έναs πιο ευέλικτος τιμοκατάλογος, περισότερες προβολές ανά ημέρα και για τουs ηλικιωμένους μια γενναιόδωρη έκπτωση σε προβολέs πριν τις 5 το απόγευμα και πάντα μια ποιοτική ταινία που θα ανυψώσει το ηθικό του θεατή. Χρειάζονται επίσης σοβαρά βήματα που πρέπει να γίνουν από τους διανομείς (τους οποίους πρέπει να βοηθήσει η ΕΡΤ) σε συνεργασία με τους αιθουσάρχες που σνομπάρουν όλοι, αλλά πρέπει να βοηθηθούν. Αλλά δεν βλέπουν μακριά, είναι σαν να βλέπουν το δέντρο και να μην βλέπουν το δάσος, την ίδια στιγμή που οι αμερικάνικες εταιρείες μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τις αίθουσες: βγάζουν ολοένα και περισσότερες ταινίες στις ψηφιακές πλατφόρμες. Έχουμε την αίσθηση ότι από όλον αυτόν τον πόλεμο, μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο ευρωπαικός κινηματογράφος και ο ανεξάρτητος αμερικάνικος. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο κινηματογράφος είναι ιεροτελεστία: κάνεις το μπάνιο σου, βάζεις τα ρούχα σου, βγαίνεις, πας κινηματογράφο, μετά για ένα ποτό. Η 7η τέχνη είναι η αίθουσα, τα υπόλοιπα είναι οδοντόκρεμες. 
Δημήτρης και Γιώργος Στεργιάκης - Κινηματογράφος Άστυ

 

ΔαναόςΔαναός

Δεδομένου του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών για τους επόμενους μήνες, παρόλα αυτά παραμένουμε αισιόδοξοι. Ο κινηματογράφος “Δαναός” ως χειμερινή αίθουσα θα αργήσει να συναντήσει το κοινό του και γι’ αυτό το λόγο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στην επόμενη κινηματογραφική σεζόν καθώς και στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Θεωρούμε σημαντικό να απαλύνουμε τον φόβο και την ανασφάλεια του κοινού και για αυτό οι οδηγίες προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό θα αναγράφονται από εδώ και πέρα σε εμφανές σημείο στους χώρους μας και θα είναι διαθέσιμο αντισηπτικό χεριών. Ακόμα, προτρέπουμε το κοινό να πραγματοποιεί την αγορά εισιτηρίων μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά με στόχο τη γρηγορότερη εξυπηρέτησή τους χωρίς επαφή. Σε κάθε περίπτωση, με το ξεκίνημα της νέας σεζόν υπολογίζουμε ότι θα δεχόμαστε λιγότερους θεατές εντός της αίθουσας ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Επιπλέον εκτός από τις δικές μας κινήσεις ως συνοικιακός κινηματογράφος, είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα στήριξης από μεριά της κυβέρνησης συνολικά προς τους αιθουσάρχες ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελληνική βιομηχανία κινηματογράφου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και στην ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών, ως κινηματογράφος “Δαναός” βρίσκουμε απαραίτητη τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ του κινηματογραφικού εισιτηρίου από 24% σε 6%, όπως ισχύει σε άλλες υπηρεσίες πολιτισμού ( μουσικές συναυλίες, θέατρο). 

Ευχόμαστε να ξαναβρεί ο κινηματογράφος τη θέση του στην καθημερινότητά μας στις καλύτερες δυνατές συνθήκες! 
Ηλίας Γεωργιόπουλος, Κινηματογράφος Δαναός

 

ΜικρόκοσμοςΜικρόκοσμος

Ο κινηματογράφος είναι η πρώτη δραστηριότητα που σταμάτησε με κρατική εντολή και είναι μάλλον η τελευταία που θα ανοίξει. Το πρόβλημα είναι εισέτι μεγαλύτερο διότι έχουν σταματήσει όλες οι παραγωγές ταινιών, έχουν ακυρωθεί όλα τα προσεχή Φεστιβάλ και έχουν αναβληθεί όλες οι μεγάλες πρεμιέρες των στούντιος, ενώ το κοινό παγκοσμίως έχει κορεστεί βλέποντας ταινίες στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Από την άλλη βέβαια η οικιακή κινηματοθέαση κατά μόνας στο σπίτι είναι μία μορφή αναπηρίας, οπότε οι αίθουσες δεν θα πεθάνουν εύκολα. Το ελληνικό κράτος, πριν του αιτηθεί κάποιος οποιαδήποτε βοήθεια, θα έπρεπε να αποκαταστήσει κάποια από τα αυτονόητα, δηλαδή ο ΦΠΑ να εξισωθεί με το θέατρο και το βιβλίο (6%), να μηδενιστούν εντελώς τα ενοίκια, τα δημοτικά τέλη και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ για όλο το διάστημα που είναι κλειστές οι αίθουσες και τέλος όλες οι επιβαλλόμενες μεταβολές σε μέτρα προστασίας και μείωση της χωρητικότητας να επιδοτηθούν εξ ολοκλήρου.

Κονδύλια υπάρχουν θεωρητικά με βάση τις εξαγγελίες περί 24 δις και για περαιτέρω δράσεις, είμαι όμως εντελώς απαισιόδοξος , το κράτος δεν ήταν ποτέ φιλικά διακείμενο προς τον κινηματογράφο. Σκεφτείτε ότι ήδη χάρισαν στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών 21 εκ. ευρώ από το κόστος συχνοτήτων, σε μία περίοδο που είμαστε όλοι στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση και τους έδωσαν και άλλα πολλά εκατομμύρια διαφημιστικής δαπάνης.

Για την προετοιμασία της «επόμενης ημέρας» σκεφτόμαστε να ανοίξουμε εντελώς το φουαγέ στον δρόμο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός – ο Μικρόκοσμος έχει το προνόμιο να διαθέτει μία στεγασμένη παρόδια στοά στην πρόσοψή του. Σκέψη μας επίσης είναι η αναδιάταξη της αίθουσας με απόσταση ενάμισυ μέτρο ανά σειρά και την προσθήκη τραπεζιών. Έχουμε τέλος το «προνόμιο» να μην ανακυκλώνουμε το νωπό αέρα του κλιματισμού, διότι ο φρέσκος αέρας μπαίνει από τη Λεωφόρο Συγγρού και βγαίνει από την πίσω οδό Φαλήρου.Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς θα λυθεί το θέμα αυτό στα mall και στα multiplex, που ο κλιματισμένος αέρας μεταφέρεται από τα καταστήματα στο φουαγέ και από κει κατά σειρά σε όλες τις αίθουσες, όπως επίσης δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα πριν από τους θερινούς κινηματογράφους. 
Ανδρέας Σωτηρακόπουλος - Κινηματογράφος Μικρόκοσμος

Πρώτη δημοσίευση: 4 Μαΐου 2020, 04:01
Ενημέρωση: 7 Μαΐου 2020, 22:15
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos