Έρευνα: Η επόμενη ημέρα των ελληνικών αιθουσών - Μέρος 2ο

Δημοσίευση: 3 Μαΐου 2020, 13:11
Συντάκτης:

Η επόμενη ημέρα από την "σταδιακή ένταξη στην κανονικότητα" έπειτα από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την εμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, μόνο κανονική δεν θα είναι για πολύ κόσμο. Και καθόλου εύκολη.

<a href="/nea/cine-paris-epistrefei-kalokairi-toy-2024-ypo-tin-epimeleia-toy-cinobo/68668">To Cine Paris επιστρέφει το καλoκαίρι του 2024 υπό την επιμέλεια του Cinobo</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Cine Paris επιστρέφει το καλoκαίρι του 2024 υπό την επιμέλεια του Cinobo

Και κυρίως για τους χώρους πολιτισμού και δη τις κινηματογραφικές αίθουσες που αποτελούν την βάση της έρευνας που ξεκινά του MOVE IT για την επόμενη ημέρα του ελληνικού σινεμά, που ξεκίνησε με τους αιθουσάρχες, θα συνεχιστεί με τους διανομείς και θα ολοκληρωθεί με τους καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. 

Ένα πρώτο σημείωμα που διαβάστηκε και συζητήθηκε πολύ, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος αύριο. Το ζήτημα φυσικά είναι να ανοίξει μια γόνιμη συζήτηση κυρίως με την κυβέρνηση και να κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στην επόμενη ημέρα και η διατήρηση της ελπίδας. 

Το γενικότερο κλίμα που αποκομίσαμε από τις επαφές με τους ανθρώπους των αιθουσών, είναι πως όλοι είναι διατεθειμένοι να το παλέψουν και προφανώς θα ενεργήσουν κατάλληλα και υπεύθυνα με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων, βάσει των μέτρων της Κυβέρνησης για τους χώρους συνάθροισης κοινού. Διότι κάθε αίθουσα που θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να προβάλει ταινίες, θα είναι μια νίκη του πολιτισμού.

Eδώ το πρώτο μέρος της έρευνας

 

ΛιλάΛιλά

Ο προβληματισμός μας είναι έντονος μιας καθώς, από ότι φαίνεται, οι θερινοί κινηματογράφοι θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό. Ο θερινός κιν/φος είναι ένα εποχικό επάγγελμα με λειτουργία 4 μηνών, μόνο. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, πάμε για σεζόν 3 μηνών. Με λιγότερους θεατές, με αποστάσεις, με προφυλάξεις, με μέτρα που ισοδυναμούν με έξτρα κόστος λειτουργίας για εμάς, ενώ το όλο κλίμα επιβαρύνει και ο γενικότερος «φόβος» που επικρατεί….. Παρόλα αυτά όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού μας , παρατηρήσαμε ΚΑΙ συνεχίζουμε να παρατηρούμε κάτι αισιόδοξο. Φίλοι και μη μας παροτρύνουν να λειτουργήσουμε παρά τις αντιξοότητες. Ο κόσμος, παρότι τρομαγμένος, φαίνεται να αποζητά την επαφή με το αληθινό, την 7η τέχνη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο θερινός θα συνεχίζει να αποτελεί τον πνευματικό θησαυρό του πολιτισμού μας αποτελώντας, για ακόμα μία φορά, το όχημα που θα βοηθήσει τον κόσμο να ξεχαστεί, ονειρευτεί, ταξιδέψει. Αυτό που χρειάζεται είναι αλληλεγγύη. Από όλους μας. Κυβέρνηση – θεατές – επιχειρηματίες. Λύσεις φυσικά και υπάρχουν, αρκεί να το θέλουν όλες οι πλευρές. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε να είμαστε όλοι μας Ασφαλείς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την βούληση και τη συνεργασία όλων θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δοκιμασία και θα συναντηθούμε και πάλι. Σύντομα.  
Λυμπερόπουλος Δημήτριος – Σινέ Λιλά

 

ΕκράνΕκράν

Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και ιδιόμορφο καλοκαίρι. Έχουμε να επιλύσουμε τρεις ομάδες προβλημάτων. Η πρώτη αφορά την ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού των κινηματογράφων κι εκεί βεβαίως θα προσαρμοστούμε απόλυτα στα μέτρα που θα προτείνουν οι ειδικοί. Δεν ξέρω αν το 60 ή 50% πληρότητα είναι αρκετό για την ασφάλεια του κόσμου αλλά σίγουρα η εμπειρία που θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα από την πορεία της επιδημίας μέχρι να ανοίξουν τα σινεμά θα είναι καθοριστική. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια κοινού και εργαζομένων είναι πάνω απ’ όλα. Το σινεμά είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης και δεν μπορεί ο θεατής να έρχεται με τον φόβο να μην αρρωστήσει. Άρα αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα προς επίλυση.

Η δεύτερη ομάδα προβλημάτων έχει να κάνει με το πρόγραμμα και την διανομή ταινιών. Το Χόλιγουντ και τα μεγάλα στούντιο είναι στον πάγο. Δεν προβλέπεται να έχουμε μεγάλες και καλές ταινίες μέσα στο καλοκαίρι. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες πρώτες προβολές και οι επαναλήψεις του χειμώνα. Γι’αυτό το λόγο εμείς μέσω της εταιρείας διανομής που είμαστε συνδεδεμένοι έχουμε κλείσει κάποιες καλές επανεκδόσεις που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Θα επιστρέψουμε αναγκαστικά φέτος το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά περασμένων δεκαετιών χωρίς μπλοκμπάστερς.

Η τρίτη ομάδα προβλημάτων έχει να κάνει με τα οικονομικά και την βιωσιμότητα. Ο κινηματογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Κολοσσιαίες αλυσίδες μπορεί να κλείσουν. Εμείς είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και θα αντέξουμε περισσότερο γιατί ρίχνουμε πολύ προσωπική δουλειά και έχουμε λιγότερα έξοδα. Η θέση μας δεν είναι κλαψουρίζουμε όπως άλλοι επιχειρηματίες και να απαιτούμε βοήθεια από το κράτος που σίγουρα έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Όμως υπάρχουν στο φορολογικό καθεστώς κάποιες μεγάλες αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Η πρώτη είναι το ΦΠΑ που για κάποιο αδικαιολόγητο λόγο είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα. Πιστεύουμε ότι αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να πάμε σε ΦΠΑ ίδιο με τα θέατρα. Η δεύτερη αδικία έχει να κάνει με το ένα ευρώ που έχει θεσμοθετηθεί να πηγαίνει υπέρ των θερινών κινηματογράφων και οι εταιρείες διανομής συνεχίζουν παρανόμως να παρακρατούν αγνοώντας τον νόμο. Η εταιρεία μας έχει κερδίσει δύο δικαστήρια πάνω σε αυτό το ζήτημα και οι εταιρείες διανομής ακόμα λειτουργούν καταχρηστικά. Για την αδικία αυτή που είναι καθοριστικής σημασίας για την βιώσιμότητά των θερινών κινηματογράφων το κράτος με τα αρμόδια όργανά του θα πρέπει επίσης να παρέμβει άμεσα».  
Κώστας Γούναρης jr, σκηνοθέτης και διευθυντής των θερινών κινηματογράφων της εταιρείας TWR (Ηλέκτρα, Αμίκο, Εκράν, Άνοιξις, Κήπος και Νέα Μασκώτ).

 

ΒοτσαλάκιαΒοτσαλάκια

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Ελληνική κοινωνία τρομαγμένη , ανήσυχη , θορυβημένη για την νεα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και την καθημερινότητα μας σε αλλες βάσεις. Η οικονομία όμως στην έξοδο από την πανδημία οδεύει στην καταστροφή και με ανυπολόγιστες απώλειες ! Από αυτή την λαίλαπα δεν εξαιρείται φυσικά ο κινηματογράφος που ουτως ή άλλως δεν ζούσε ημέρες δοξης λαμπρές. Οι πληροφορίες φερουν τα σινεμά να είναι οι τελευταίοι "χώροι" που θα αποχαιρετήσουν την πανδημία δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά εάν, αυτό τουλάχιστον το καλοκαίρι, μπορούν στοιχειωδώς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ( οικονομικές και λειτουργικές) και να προσφέρουν διέξοδο και ευχάριστο διάλειμμα στους φίλους του κινηματογράφου και ειδικότερα του θερινού. Τα Σινέ Βοτσαλάκια και Πέραμα είναι έτοιμα από οργανωτική πλευρά να υποδεχθούν τους φίλους του θερινού Σινεμά, περιμένοντας το πράσινο φώς των αρμόδιων και ειδικών τηρωντας φυσικά ολες τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή των εκλεκτών επισκεπτών του. Ήδη στην Κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν οι προβολές ( σε κλειστούς χώρους) τηρωντας αποστάσεις ασφαλείας και με χρήση προστατευτικής μάσκας. Ελπίζουμε άμεσα να επιτραπεί η λειτουργία των θερινών cinema, με μείωση του αριθμού θεατών . Η Πολιτεία επιβάλλεται να υποστηρίξει την λειτουργία τους μειώνοντας την υψηλή φορολογία τους και υιοθετώντας μέτρα που δεν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση και στο λουκέτο την πολιτιστική και δημοφιλή δραστηριότητα των θερινών σινεμά. Οι ρομαντικοί του χώρου - επιχειρήσεις και θεατές- ανυπομονούν να απολαύσουν τα ευχάριστα καλοκαιρινά τους βράδια και για λίγο να ξεφύγουν και να ξεχαστούν. Τα Σινέ Βοτσαλάκια και Πέραμα με καθημερινές προσφορές, με χαμόγελο και αλληλεγγύη, με άριστη εξυπηρέτηση και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το αγαπημένο του κοινό. Μπόρα είναι θα περάσει, η συνέχεια επι της οθόνης! 
Ήρα Κουλιζάκου, Σινέ Βοτσαλάκια - Σινέ Πέραμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos