Bruce Lee: Ο άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε με κανένα στυλ

Δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2019, 14:47

Bruce Lee. Ο άνθρωπος που νομιμοποίησε στο χώρο του σινεμά τις ταινίες πολεμικών τεχνών, ένα ολόκληρο είδος το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούταν. Ο άνθρωπος εκείνος που απέδειξε πως δεν έχει σημασία το μεγάλο ύψος και σώμα, αλλά το μυαλό και η τεχνική που δεν κατευθύνεται και δεν ορίζεται από κανένα στυλ. Ένας άνθρωπος που επηρέασε τις ταινίες δράσης μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να θεωρείται πρότυπο έμπνευσης –και δικαίως.

<a href="/news/warrior-season-1-trayma-tis-apoleias/59451">"Warrior" season 1: Το τραύμα της απώλειας</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Warrior" season 1: Το τραύμα της απώλειας

Το πόσο βαθιά επιρροή άσκησε ο Bruce στις εποχές μετά από αυτόν, φανερώνεται από το γεγονός πως φέτος προβάλλεται η σειρά ‘’Warrior’’ (εδώ η άποψή μας), μία σειρά που είχε οραματιστεί και ο ίδιος ο Bruce και στην οποία θα ξεδίπλωνε μερικές απόψεις του γύρω από τα συστήματα μάχης και τις πολεμικές τέχνες. Ο ίδιος ο Bruce είχε γράψει πολλές σημειώσεις για τη σειρά αυτή, αλλά δυστυχώς, η παραγωγή τον απέρριψε θεωρώντας πως επειδή είναι Κινέζος δε θα συγκεντρώσει το θαυμασμό του τηλεοπτικού κοινού.

Αυτό και μόνο αρκεί για να μας δείξει το πόσο σημαντικός υπήρξε ο Bruce για τον κόσμο των ταινιών δράσης, πόσο καταλυτική υπήρξε η παρουσία του για την ποιοτική αναβάθμιση του χώρου αυτού και πόσο επηρέασε γενιές μαχητών μετά από αυτόν.

Ο Bruce στα 32 χρόνια που έζησε και έδρασε, κατάφερε να φτάσει σε ένα προσωπικό του ζενίθ, να καθιερωθεί ως πρώτος μεγάλος σταρ της Ασίας σε μία εποχή που το Χόλυγουντ τον σνόμπαρε και τον υποτιμούσε.  Καταπιάστηκε με τη δύναμη της εικόνας, προσπαθώντας να φτάσει σε μία δική του προσωπική κορυφή. Η σωματική του αρτιότητα, η άψογη σωματική του κατάσταση σε συνδυασμό με το ραφιναρισμένο πνεύμα και προσωπικότητα, τον κατέστησαν έναν ήρωα και τον πραγματικά μεγαλύτερο κινηματογραφικό αστέρα πολεμικών τεχνών. Υπήρξε μία ανθρώπινη δεξαμενή ενέργειας, ο άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε με κανένα στυλ γιατί "η μεγαλύτερη τεχνική είναι να μην έχεις τεχνική".

Ο Bruce δεν ήταν απλώς ένας πρωταγωνιστής που "έπαιζε ξύλο". Υπήρξε ένας καινοτόμος, ένας φιλόσοφος που διατύπωσε μεγάλες αλήθειες ζωής και έδωσε την ευκαιρία για ένα άνοιγμα σε όλο τον κόσμο τεχνών που μέχρι τότε θεωρούταν κτήμα αποκλειστικά και μόνο της Ασίας. Υπήρξε ένας επαναστάτης που προσπάθησε να εκριζώσει τις ρατσιστικές αντιλήψεις και την υποτίμηση που δεχόταν ο λαός του, γεγονός που τον έκανε ήρωα για τους Κινέζους και για κάθε άνθρωπο που σε αυτή τη ζωή προσπαθεί και μάχεται για το δικαίωμα στην ελεύθερη ζωή και την αξιοπρέπεια. Δεν ήταν μόνο η σωματική αρτιότητα που τόσοι πολλοί αθλητές παγκοσμίως κοπιάζουν να φτάσουν, αλλά το διανοητικό υπόβαθρο που βρισκόταν πίσω από αυτή.

 Είναι ο άνθρωπος που απέδειξε πως η τεράστια προσωπικότητα είναι εκείνη που σε κάνει μεγάλο, εκείνος που δίδαξε πως η απλότητα είναι εκείνη που οδηγεί στην ευτυχία και στο ξεκλείδωμα της γνώσης. Είναι ο λόγος που οι ταινίες πολεμικών τεχνών νομιμοποιήθηκαν στον Κινηματογράφο και η λατρεία που εμπνέει ακόμα και σήμερα η ζωή και η δράση του θα ξεπερνάει τις όποιες προσπάθειες εκλογίκευσης.

Για αυτό και δε θα χάσει ποτέ τη θέση του στην Ιστορία..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos