10 σκηνοθέτες που τα έκαναν όλα στις ταινίες τους

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2018, 15:40

Ενώ στις διαφημίσεις και τα μουσικά βίντεο ο σκηνοθέτης και ο κινηματογραφιστής είναι συνήθως ένας, οι ταινίες μεγάλου μήκους έχουν σχεδόν πάντα έναν ξεχωριστό διευθυντή φωτογραφίας. Αυτός ο καταμερισμός εργασίας επιτρέπει στον σκηνοθέτη να επικεντρωθεί στην απόδοση ενώ ο διευθυντής φωτογραφίας χειρίζεται τις τεχνικές πτυχές των γυρισμάτων.

Αν και είναι σπάνιο για τους σκηνοθέτες να κάνουν και τα δύο και να αναλαμβάνουν και τον ρόλο του κινηματογραφιστή, ορισμένοι σκηνοθέτες προτιμούν να έχουν πλήρη έλεγχο των γυρισμάτων.

QUENTIN TARANTINO

Ο Tarantino συνήθως συνεργάζεται με τον εικονολήπτη Robert Richardson, αλλά στην ταινία «Death Proof» του 2007, ο σκηνοθέτης ανέλαβε και καθήκοντα εικονολήπτη για πρώτη φορά.

STEVEN SODERBERGH

Ο Soderbergh είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες που σχεδόν πάντα κάνουν τα γυρίσματα των ταινών του. Ο σκηνοθέτης διετέλεσε το ρόλο του διευθυντή φωτογραφίας σε πάνω από δώδεκα ταινίες του, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου Unsaneτης επερχόμενης «Logan Lucky», που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο.

 DAVID LYNCH

Ο Lynch αποφάσισε να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή φωτογραφίας για το θρίλερ μυστηρίου «Inland Empire», του 2006, δείχνοντας τις δεξιότητές του στο ψηφιακό βίντεο.

REED MORANO

Η εικονολήπτρια που έγινε σκηνοθέτιδα έκανε τα γυρίσματα στο ντεμπούτο της «Meadowland» και επέστρεψε στο ρόλο της διεύθυνσης φωτογραφίας στη  δεύτερη ταινία της «I Think We’re Alone Now» που τέλειωσε πρόσφατα.

 NICOLAS ROEG

Ο 88χρονος Άγγλος σκηνοθέτης έκανε τα γυρίσματα σε πάνω από δώδεκα ταινίες του, συμπεριλαμβανομένων των «Walkabout» και «Fahrenheit 451».

DOUG LIMAN

Ο Liman γύρισε την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, την cult κωμωδία Swingers, και ανέλαβε πάλι διπλό ρόλο στα γυρίσματα των «Go» και «Fair Game» το 1999.

ROBERT RODRIGUEZ

Ο Rodriguez κάνει συχνά τα γυρίσματα των ταινιών του, όπως και πιο πρόσφατα στο «Sin City: A Dame to Kill For» του 2014.

PETER HYAMS

Ο Hyams γύρισε 14 από τις 20 ταινίες του, όπως το «Timecop», «The Relic» και το «Enemies Closer».

GASPAR NOÉ

Ο Noé έκανε τα γυρίσματα στο «La bouche de Jean-Pierre» του 1996 και στο «Irreversible» του 2002.

TONY KAYE

Ο Kaye γυρίζει συνήθως ο ίδιος τις ταινίες του, από το «American History X» του 1998 έως το «Black Water Transit» του 2009.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού
Αfterwords

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2018, 15:40
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ σκηνοθετεί Μέριλ Στριπ, Σίρσα Ρόναν και Τιμοτέ Σαλαμέ

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ αφορούν στην ιστορία της ενηλικίωσης τεσσάρων αδελφών...
4 hours

"Glow" season 3: Τρέιλερ σκέτη ακολασία!

Η σειρά του Netflix “GLOW” a.k.a. “Gorgeous Ladies of Wrestling” έκανε την εμφάνισή της...
4 hours

Η Σόφι Τέρνερ θέλει να γίνει Boy George

Μετά το «Game Of Thrones» και τους «X-Men», η Σόφι Τέρνερ εξετάζει τους επόμενους...
4 hours