24o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου: Ειδικές προβολές και αφιερώματα

Δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2024, 14:53

To 24o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει τις ειδικές προβολές και τις εκδηλώσεις του: 

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/24o-fff-me-ton-paniko-mas-systithike-i-zistin-trie/69740">24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΣΕ

100 χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, και λίγους μήνες πριν από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι 6 ταινίες του αφιερώματος αυτού μας προσκαλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την Πόλη του Φωτός μέσα από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία που την χαρακτηρίζουν. Όπως λέει άλλωστε και το ομότιτλο τραγούδι, Το Παρίσι θα είναι πάντα το Παρίσι (Paris sera toujours Paris). Ωστόσο, το Παρίσι του σήμερα διαφέρει κατά πολύ από την πόλη του περασμένου αιώνα, προμηνύοντας μία νέα πραγματικότητα: το «Μεγάλο Παρίσι» (Grand Paris) με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί πλέον την πιο πυκνοκατοικημένη μητρόπολη της Δυτικής Ευρώπης. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο, η πόλη του Παρισιού αποτελεί ταυτόχρονα, θέμα και σκηνικό αμέτρητων γαλλικών και ξένων ταινιών. Οι 6 αυτές ταινίες προσφέρουν 6 διαφορετικές ματιές και εν τέλει, 6 διαφορετικές περιηγήσεις στο Παρίσι του χθες και του σήμερα. Ένα  ρεαλιστικό, οικείο, μαγικό και ενίοτε ονειρικό ταξίδι στην πόλη, μέσα από μια καλειδοσκοπική ματιά που μας αποκαλύπτει το Παρίσι και τις χίλιες αποχρώσεις του.

Oι ταινίες που θα προβληθούν εδώ.

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ENS LOUIS-LUMIÈRE

Από το 1926, η Ανώτατη Εθνική Σχολή ENS Louis-Lumière καταρτίζει τεχνικούς υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία του ήχου και της εικόνας. Η Λευκή κάρτα που δίνεται φέτος στη Σχολή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, αποτελεί ιδανικό έναυσμα για μία σειρά συναντήσεων, προβολών, εκθέσεων, στιγμών ακρόασης, μέσα από τις οποίες αντικατοπτρίζεται η ιδιαιτερότητα της Σχολής, το εύρος της τεχνογνωσίας που προσφέρει και η ποικιλομορφία των ταλέντων που διαμορφώνει επί ένα σχεδόν αιώνα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Έκθεση φωτογραφίας «Οι φωτογράφοι κάνουν το δικό τους σινεμά»

3-10 Απριλίου 2024 | Maya le Bistro

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, 19:00

Από το 1999 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Ανώτατης Εθνικής Σχολής ENS Louis-Lumière επιδίδονται σε μία ασυνήθιστη πρακτική. Εξοπλισμένοι.ες με αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, μαύρα πανιά και φωτογραφικά φιλμ, συναντούν επαγγελματίες του κινηματογράφου και της φωτογραφίας, με σκοπό να φωτογραφήσουν το πορτρέτο τους. Με το πέρασμα των χρόνων, η δράση αυτή οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία ενός μνημειώδους αρχείου, στο οποίο συγκαταλέγονται πορτρέτα μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Σε διάστημα 25 χρόνων δημιουργήθηκαν πάνω από 1300 πορτρέτα, και το έργο συνεχίζεται. Το φωτογραφικό αυτό αρχείο, μοναδικό στο είδος και στο μέγεθος, ζωντανεύει την ιστορία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου μέσα από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών τους. Στο πλαίσιο του 24 ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, η σχολή ENS Louis-Lumière επέλεξε και παρουσιάζει μία σειρά πορτρέτων που κλείνουν το μάτι στον κινηματογράφο. Οι φωτογράφοι των πορτρέτων «παίζουν» με τους εδραιωμένους κώδικες και κάνουν το δικό τους σινεμά. Ο φωτισμός, η πόζα, το καδράρισμα παραπέμπουν στην κινηματογραφική κουλτούρα με αποτέλεσμα αντικρίζοντας τις φωτογραφίες να δημιουργούμε νοερά τις δικές μας ταινίες. Άλλοτε πάλι, τα εικονιζόμενα πρόσωπα παίζουν με το φακό και κάνουν το δικό τους σινεμά…

Σάββατο 06.04 |Αίθουσα Gisèle Vivier

12.00 : Ελληνογαλλική συζήτηση μεταξύ κινηματογραφικών σχολών «Πώς γίνεσαι κινηματογραφιστής το 2024 ; »

Η στρογγυλή αυτή τράπεζα που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος και της Λευκής Κάρτας που δίνεται φέτος στη σχολή ENS Louis-Lumière, επιχειρεί μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των ανώτατων κινηματογραφικών σπουδών στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Μία ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη συζήτηση εν όψει της προοπτικής δημιουργίας μίας νέας δημόσιας σχολής κινηματογράφου στην Ελλάδα.

16.00 : Συνάντηση με τον Γιώργο Αρβανίτη και τη Naomi Amarger « Η τέχνης της εικόνας στον κινηματογράφο»

Σάββατο 06.04 |Auditorium Theo Angelopoulos

17.30 : Προβολή της ταινίας Divertimento

20.00 : Προβολή ταινιών μικρού μήκους

Τα τρία ραντεβού — Philippe de Broca, Charles Bitsch, Édith Krausse — 1953

Οι δρόμοι του φεγγαριού — Gaspar Noé — 1984

Ο αναθεματισμένος κορμοράνος —Inès Clivio — 2023

Κυριακή 07.04 | Auditorium Theo Angelopoulos

19.00 : Σινεμά για τ’ αυτιά! Ακρόαση ακουστικών έργων μυθοπλασίας

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής τους εκπαίδευσης οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές του τμήματος Ήχου της σχολής ENS Louis-Lumière καλούνται να δημιουργήσουν ακουστικά έργα μυθοπλασίας. Το μοναδικό αυτό πρόγραμμα σπουδών υψηλών προδιαγραφών, καταρτίζει εξειδικευμένους τεχνικούς για όλο το φάσμα των επαγγελμάτων ήχου στους τομείς της εικόνας (κινηματογράφος, τηλεόραση), της µουσικής, των παραστατικών τεχνών, του ραδιοφώνου και των βιντεοπαιχνιδιών. Στο πλαίσιο της «Λευκής Κάρτας» που δίνεται φέτος στη σχολή, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος προτείνει μια ενότητα αφιερωμένη στην ακρόαση ακουστικών ταινιών μυθοπλασίας που δημιούργησαν οι μελλοντικοί επαγγελματίες του ήχου. Μετά την ακρόαση, η οποία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα, θα ακολουθήσει συζήτηση με έναν από τους νέους δημιουργούς, που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 04.04, 12.00

Με αφορμή την είσοδο του break dance ως ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Flux Laboratory παρουσιάζουν σε αβάν-πρεμιέρ στους δημοσιογράφους μια ανοιχτή πρόβα του πρόζεκτ The Olympic Cypher. Η ανοιχτή πρόβα θα λάβει χώρα στις 4 Απριλίου στο Flux Laboratory και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί την ίδια μέρα στο Γαλλικο Ινστιτούτο η ταινία του Claud Lelouch 13 μέρες στο Παρίσι, ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ με θέμα τους  χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Grenoble, to 1978. Το The Olympic Cypher είναι μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου, που θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. 

Πέμπτη 04.04, 19.30΄ – Auditorium Theo Angelopoulos

13 Jours en France / 13 μέρες στη Γαλλία (112' – 1968)

Claude Lelouch, François Reichenbach

Με τους : Peggy Fleming, Jean-Claude Killy, Dalida

Ένα ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη Grenoble με όλα τα μυστικά, τα ανέκδοτα, τα δάκρυα χαράς και πόνου και τους ανώνυμους συμμετέχοντες. Ένα πρωτοφανές όραμα!

Παρασκευή 05.04, 20.00 – Auditorium Theo Angelopoulos

L’enfant qui mesurait le monde | Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο

Takis Candilis (83' - 2023)

Με τους : Bernard Campan, Fotini Peluso, Maria Apostolakea. En présence du réalisateur

Η ζωή του Alexandre Varda ανατρέπεται ξαφνικά. Ο πανίσχυρος ελληνικής καταγωγής εργολάβος ακινήτων απολύεται από τους μετόχους του και, την ίδια μέρα, μαθαίνει το θάνατο της κόρης του, την οποία είχε να δει 12 χρόνια. Αποφασίζει να πάει στην Ελλάδα για να επαναπατρίσει τη σορό της. Εκεί ανακαλύπτει ότι είναι παππούς ενός 9χρονου αγοριού με αυτιστικό σύνδρομο. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την ομάδα της ταινίας και στη συνέχεια μια ελληνογαλλική βραδιά με συναυλία του ελληνικού μουσικού παραδοσιακού σχήματος AXA, στο μπιστρό του Γαλλικού Ινστιτούτου, Maya le bistro (είσοδος ελεύθερη)

Τρίτη 09.04, 18.30 – Auditorium Theo Angelopoulos

Αφρική : μια ήπειρος κινουμένων σχεδίων

Σε συνεργασία με το Animasyros

Το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει στο αγαπημένο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και επιλέγει ταινίες ανιμέισον που αφορούν την κύρια θεματική του ANIMASYROS 2024 (23-29.9) που είναι αφιερωμένη στην Αφρική, με τίτλο Africa: an animated continent και θα περιλαμβάνει δράσεις που διερευνούν τη θεματική και πολιτισμική σχέση της Αφρικής και των παγκόσμιων κινουμένων σχεδίων. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Αθήνα

Γενική είσοδος: 6€ | Παιδικά εργαστήρια: 10€ | Κάρτα 10 εισιτηρίων: 40€ | Κάρτα 5 εισιτηρίων: 25€

Θεσσαλονίκη

Γενική είσοδος: 6€ | Κάρτα 5 εισιτηρίων: 20€

Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα, Καστοριά

Γενική είσοδος: 6€ | Ισχύουν προσφορές και μειωμένα εισιτήρια, πληροφορίες στις αντίστοιχες συνεργαζόμενες αίθουσες.

Αναλυτικές πληροφορίες εισιτηρίων, καρτών, προσκλήσεων και προβολών στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: festivalfilmfrancophone.gr

Προπώληση εισιτηρίων για τις προβολές στην Αθήνα: 23 Μαρτίου 2024, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλκαι στο more.com (πρώην viva.gr)

To 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί 2-10 Απριλίου. 

Το MOVE IT θα δει ταινίες και θα σας γράψει ανταποκρίσεις

Πρώτη δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2024, 14:53
Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2024, 14:53

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos