Έφυγε από τη ζωή ο Πάολο Ταβιάνι σε ηλικία 92 ετών

Δημοσίευση: 1 Μαρτίου 2024, 01:55
Συντάκτης:

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη, σε ηλικία 92 ετών, ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του, Βιτόριο (ο οποίος πέθανε το 2018), ήταν ένα από τα ισχυρότερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου.

Στον μακροχρόνιο βίο του, ο Πάολο Ταβιάνι δούλεψε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας.

Μεταξύ των πιο επιτυχημένων ταινιών των αδελφών Ταβιάνι είναι: (1971)- «Allonsanfàn» (1974)- «Η νύχτα του San Lorenzo» (1982)- «Kaos» (1984), εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα του Λουίτζι Πιραντέλλο- «Fiorile» (1993)- «Le affinità elective» (1996)- «Le affinità elective» (1996), από το ομώνυμο πρωτότυπο μυθιστόρημα του Γκαίτε- «You laugh» (1998).

Στη φιλμογραφία τους ξεχωρίζει το «Padre lord» (1977), από το συμβολικό βιβλίο του συγγραφέα από τη Σαρδηνία Γκαβίνο Λέντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και το Βραβείο των Κριτικών στο Φεστιβάλ των Καννών, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Η ταινία κέρδισε επίσης το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το ειδικό βραβείο David di Donatello και το Nastro d’Argento για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Η ταινία «La masseria delle lark» κυκλοφόρησε το 2007, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της συγγραφέως Antonia Arslan που αφηγείται την ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 2012 οι δύο σκηνοθέτες σκηνοθέτησαν το «Cesare must die», ένα δράμα φυλακής που διαδραματίζεται στη Rebibbia, το οποίο την ίδια χρονιά τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Το 2015 τα αδέρφια επέστρεψαν στη σκηνοθεσία με το «Maraviglioso Boccaccio», το οποίο ήταν ελαφρώς εμπνευσμένο από το Decameron, ενώ το 2017 ακολούθησε το «A private question». Το 2016 έλαβαν το ειδικό βραβείο David di Donatello για την 60ή επέτειο της τελετής.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «La Repubblica», «οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο», ενώ «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία (συχνά με μεταφορική σημασία) και τη λογοτεχνία».

To 2022, o Πάολο Ταβιάνι γύρισε την πρώτη και τελευταία του ταινία μόνος του, χωρίς τον αδελφό του. Το "Λεονόρα Αντίο", βασισμένο σε έργο του Πιραντέλο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos