Πατέρας αφέντης (1977)

Η πραγματική ιστορία του Γκάβινο Λέντα, ενός χωριατόπαιδου και γιου βοσκού από τη Σαρδηνία, ο οποίος καταφέρνει ν’ αντιμετωπίσει, ν’ αντισταθεί και, εντέλει, να ξεπεράσει τη σκληρότητα, τη βαρβαρότητα, τη μιζέρια και την οπισθοδρομικότητα της κοινωνίας όπου μεγαλώνει, και να γίνει διακεκριμένος επιστήμονας.
Πατέρας αφέντης (1977) - κριτική ταινίας

Το ιδεώδες σινεμά

Μετά την επανέκδοση της «Κάλπικης λίρας» φαίνεται ότι η τύχη μας χαμογελά και αυτή την εβδομάδα, πάλι λόγω μιας επανέκδοσης. Και δεν μιλάμε για φύρα αλλά για το «Πατέρας Αφέντης» των αδελφών Ταβιάνι. Αυτοί οι δύο άνθρωποι με τις ταινίες τους υπερέβησαν τον νεορεαλισμό και το Padre Padrone είναι η ταινία με την οποία γίνονται πασίγνωστοι - και για το βραβείο που πήρε στις Κάννες το 1977.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός βοσκού από την Σαρδηνία οι αδελφοί Ταβιάνι παραδίδουν ένα φιλμ με περίσσευμα σοβαρότητας, απλότητας και υψηλής αισθητικής. Λίγα λόγια αλλά εικόνα που μιλάει στο μυαλό και την καρδιά με ευθύ τρόπο, χωρίς εντυπωσιακούς ψευδοσυμβολισμούς που έγιναν τόσο της μόδας. Ο πρωταγωνιστής γίνεται δέκτης μια πατριαρχικής συμπεριφοράς που η βάση της όχι απλά δεν κρύβεται με τον τρόπο που κινηματογραφούν οι Ταβιάνι αλλά γίνεται ξεκάθαρα κατανοητή χρησιμοποιώντας απλά και μόνο την πραγματικότητα.

Μοναδική φιγούρα ο Omero Antonutti που χάρη και στην υποκριτική του μαεστρία φτιάχνει το αρχέτυπο του πατριάρχη που σε οδηγεί στην κόλαση στηριζόμενος σε καλές προθέσεις. Καλή πρόθεση σε προ-αστικές συνθήκες ζωής σημαίνει απλά επιβίωση. Για χάρη της οικογένειας διαλύει την παιδική ηλικία του Γκαβίνο (το όνομα του πρωταγωνιστή) αλλά ο Γκαβίνο επίμονος και μαχητής τα καταφέρνει και σπουδάζει παρότι είναι αγράμματος μέχρι 20 ετών.

Τίποτα περιττό, ωραία φωτογραφία, προσεγμένο κάστινγκ σε υπερθετικό βαθμό και το κυριότερο: σκέψεις αληθινές και δυνατά συναισθήματα κυρίως μέσα από την εικόνα. Το ιδεώδες σινεμά…

Γιάννης Τσάκαλος

Πρώτη δημοσίευση: 25 Απριλίου 2012, 21:17
Ενημέρωση: 5 Ιουλίου 2012, 20:09
Τίτλος:
Πατέρας αφέντης (1977) (Padre Padrone)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Απριλίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos