Νεκρός ο Βιτόριο Ταβιάνι

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2018, 17:08

Σε ηλικία 88 ετών, πέθανε στη Ρώμη ο Βιτόριο Ταβιάνι, που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του εδώ και πολύ καιρό. Τον θάνατό του ανακοίνωσε η κόρη του, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Με απόφαση της οικογένειάς του, η σορός του μεγάλου Ιταλού κινηματογραφιστή θα αποτεφρωθεί σε μια αυστηρά ιδιωτική τελετή.

Ο Βιτόριο μαζί με τον αδελφό του Πάολο, υπέγραψαν ορισμένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού σινεμά όπως τα «Πατέρας Αφέντη» (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες/1977), «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο/2012) , «Η Νύχτα του Σαν Λορέντσο», «Το Χάος», «Αλονζαφάν» και πολλά άλλα.

Οι δύο δάσκαλοι του κινηματογράφου, από τη δεκαετία του ’60, κατέγραψαν με την τέχνη τους την πραγματικότητα, την ιστορία, τις αντιφάσεις, τις πτυχές της χώρας τους.

Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως οι Τολστόι, Γκαίτε, Πιραντέλο, Αλέξανδρος Δουμάς και άλλοι.

Οι αδελφοί Ταβιάνι αναγορεύτηκαν, πριν τρία χρόνια, επίτιμοι διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στο ρωμαϊκό», ανέφεραν τότε οι δύο Ιταλοί δημιουργοί, και ταξίδεψαν σε σκηνές και τοπία και λόγους απ’ το σύνολο των ταινιών τους που έχουν ιδεολογικές αλλά και ιστορικές αναφορές στην ελληνική γραμματεία, τα ελληνικά τοπία και τους μύθους τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos