Το MOVE IT πάει θερινό σινεμά: Δεξαμενή!

Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2018, 14:44
Συντάκτης:

Το MOVE IT σας πάει θερινό σινεμά το καλοκαίρι του 2018. Επισκεπτόμαστε τους πανέμορφους κινηματογράφους της πόλης και σας τους παρουσιάζουμε καταγράφοντας τις εντυπώσεις μας.

Σε ένα πολυσύχναστο και ταυτόχρονα αποκομμένο από την πολλή φασαρία μέρος στο Κολωνάκι, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα θερινά σινεμά, το cine Δεξαμενή. Πάνω στην πλατεία Δεξαμενής, δίπλα στην παιδική χαρά που σφύζει από ζωή αλλά και κάτω από το καφέ-ουζερί Δεξαμενή, πολυσύχναστος χώρος σύναξης ανθρώπων του κέντρου και όχι μόνο -χώρο στον οποίον σύχναζε ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Οδυσσέας Ελύτης, με τον τελευταίο να έχει την τιμητική του στην πλατεία χάρη στον ανδριάντα που στήθηκε το 1997, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά- δεσπόζει  ο κινηματογράφος, τον οποίον επισκεφθήκαμε την Τετάρτη. Μπορεί η ταινία που είδαμε να ήταν η καινούργια του Roman Polanski, μία από τις πιο αδύναμες της καριέρας του, ωστόσο ο χώρος μόνο ευχάριστα συναισθήματα μας άφησε.

Η Δεξαμενή, η οποία ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, υδροδοτούσε την Αθήνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα. Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., όταν ήταν αυτοκράτορας ο Αδριανός, μία εποχή που η Αθήνα, ούσα ρωμαιοκρατούμενη, γνώρισε μεγάλη άνθιση. Επί τουρκοκρατίας εγκαταλείφθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε από το 1840, και για έναν αιώνα περίπου, ως χώρος αποθήκευσης του νερού. Το 1991 το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, μετέτρεψε την ταράτσα της Δεξαμενής στο σινεμά που βλέπουμε σήμερα.

Το cine Δεξαμενή λειτουργεί ως μία όαση μέσα στην πολύβουη και ξερή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Αθήνας. Με το που μπαίνεις, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κυκλαδίτικο νησί, λόγω του πλακόστρωτου και της ανέμελης ατμόσφαιρας. Η είσοδος επιβλητική, μας μεταφέρει αυτόματα στο καλοκαίρι. Το κυλικείο και οι καρέκλες δίπλα μας παραπέμπουν σε κάποιο νησιώτικο beach bar, ενώ και ο ευρύχωρος χώρος του κινηματογράφου, που αν και περιβάλλεται από κτήρια ποτέ δεν νιώθεις κλεισμένος,  μας απομάκρυνε από οτιδήποτε περιττό εκείνη την στιγμή. Άλλωστε, σε αυτήν την κυκλαδίτικη νησίδα, που ξεπροβάλλει μέσα στο Κολωνάκι, το μόνο που πρέπει να έχεις είναι χαρούμενη διάθεση και όρεξη να δεις ταινίες, και μάλιστα προβάλλει μεγάλη γκάμα ταινιών, από πιο σινεφίλ μέχρι blockbusters. Την εβδομάδα αυτήν προβάλλεται το «Μετά την Καταιγίδα» και τι καλύτερη επιλογή από ένα θερινό σινεμά. Εμείς το απολαύσαμε! Εσείς; 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos