Ζαν Ντι Μπαρί. Η ερωμένη του Βασιλιά

Ζαν Ντι Μπαρί. Η ερωμένη του Βασιλιά - κριτική ταινίας

Η Ζαν Βοβερνιέ, μια γυναίκα της εργατικής τάξης αποφασισμένη να ανέβει κοινωνικά, χρησιμοποιεί τη γοητεία της για να ξεφύγει από τη φτωχή της κατάσταση. Ο αγαπημένος της, ο Κόμης Ντι Μπαρί, που έγινε πλούσιος χάρη στις ερωτικές ίντριγκες της Ζαν, επιθυμεί να την παρουσιάσει στον βασιλιά και ενορχηστρώνει μια συνάντηση μέσω του σημαίνοντος Δούκα του Ρισελιέ. Η συνάντηση ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες του: για τον Λουδοβίκο XV και τη Ζαν, είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Ακολουθεί σκάνδαλο.

Η ταινία σημαίνει την μεγάλη επιστροφή του Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Βασιλιά Λουδοβίκου, και άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η Μαϊουέν, σκηνοθέτρια των ταινιών (Ο Βασιλιάς Μου, Polisse), γράφει & πρωταγωνιστεί ως η αγαπημένη του βασιλιά, και μιλάει για το πώς οδηγήθηκε στο να κάνει μια ταινία για τη Ζαν Ντι Μπαρί: «Όλα ξεκίνησαν όταν είδα τη MARIE ANTOINETTE της Κόπολα. Μόλις εμφανίστηκε η Jeanne στην οθόνη, την οποία υποδύθηκε η Asia Argento, με γοήτευσε ο χαρακτήρας της. Ένιωσα αμέσως μια ισχυρή σύνδεση μαζί της, με σαγήνευσε γιατί είναι μια υπέροχη χαμένη. Ίσως επειδή η ζωή της έχει ομοιότητες με τη δική μου, αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Βυθίστηκα στη βιογραφία της και ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια ταινία γι'αυτήν αμέσως, αλλά αυτό έμεινε πίσω περίπου 10 χρόνια. Κάθε φορά που ολοκλήρωνα μια νέα ταινία βυθιζόμουν ξανά στη βιογραφία, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να ξεπεράσω ένα κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας»

Ο Τζόνι Ντεπ μιλάει για την πρόταση που δέχτηκε από τη Μαϊουέν: «Δεν λαμβάνεις τέτοια πρόταση κάθε μέρα! Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα μου πρόσφερε ποτέ κανείς, ενώ είμαι Αμερικάνος, τον ρόλο του Βασιλιά της Γαλλίας. Διάβασα το πολύ καλογραμμένο σενάριο της για τα παρασκήνια των Βερσαλλιών της εποχής, τις κομψά καλυμμένες μάχες εξουσίας, αλλά ήταν οι πρώτες μας συζητήσεις που επικύρωσαν όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα. Ένιωθα σαν να συναντούσα μια αδελφή ψυχή. Στην πραγματικότητα, είχα μόνο μια ερώτηση: ‘Είσαι σίγουρος ότι με θέλεις για αυτόν τον ρόλο και όχι Γάλλο ηθοποιό;’. Με διαβεβαίωσε ότι με είχε φανταστεί σε αυτόν τον χαρακτήρα για μήνες. Δέχτηκα με ενθουσιασμό. Και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ήμουν σίγουρος ότι είχα μπροστά μου ένα άτομο έτοιμο να αναλάβει τον αγώνα για μια τέτοια ταινία»,

H γνώμη μας

Αν και το θέμα ιντριγκάρει, το passion project της Μαϊγουέν προκύπτει καλοφωτογραφημένα ακαδημαϊκό, με την ίδια να υπομονομεύει το όλο εγχείρημα υποκύπτοντας στην ματαιοδοξία της να κρατήσει τον βασικό ρόλο για τον εαυτό της. 

Είναι μια μέτρια ηθοποιός, ανισοβαρώς εκφραστική και με πολύ "μοντέρνο" φιζίκ για τον ρόλο, αντιθέτως ο Τζόνι Ντεπ διεκπεραιώνει με άνεση, τον δικό του, λίγα λόγια, ματιές, σιωπές, τομείς στους οποίους παίζει την μπάλα του. 

Η ταινία θίγει κάποια σοαβαρά ζητήματα (κατάχρηση εξουσίας, ρατσισμός, πατριαρχία, οι συμβολισμοί της όμως δεν είναι καίριοι και μάλλον δείχνουν κοινότοποι, ενώ εγκλωβίζεται στον μικρόκοσμο ενός μελοδράματος , χωρίς να ασχολείται με τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο έξω από το παλάτι, καταφέρνει ωστόσο να αποτυπώσει ίντριγκες, παρασκήνια της βασιλικής αυλής και να προσελκύσει προσωρινά το μάτι.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2023, 01:36
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2023, 11:40
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ζαν Ντι Μπαρί. Η ερωμένη του Βασιλιά (Jeanne du Barry)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Ιουλίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos