Σύνοψη: Ομάδα μισθοφόρων εισβάλλει την Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας και τους παίρνει όλους όμηρους. Ωστόσο δεν είχαν υπολογίσει την παρέμβαση ενός μαχητή-έκπληξη, του Άγιου Βασίλη.

Άποψη: Ο Bad Santa συναντά το Home Alone. Ένας κατεργάρης Άγιος Βασίλης, αυτή την φορά ο πραγματικός και όχι κάποιος που ντύνεται έτσι, όπως ο χαρακτήρας του Billy Bob Thorton, που όμως έχει κουραστεί με το έργο του και πλέον μπεκροπίνει ενθυμούμενος το σκοτεινό παρελθόν του.

Το είδος της κωμωδίας τρόμου αναμειγνύεται επιτυχημένα με τις χριστουγεννιάτικες κωμωδίες, αν και πιο εμπνευσμένο μέρος του είναι εκείνο της κωμωδίας τρόμου, μιας και στο άλλο κοπιάρει προφανέστατα το Μόνος στο Σπίτι.

Οι σεναριογράφοι Pat Casey και Josh Miller κάνουν κάτι έξυπνο, ομολογούν διά της μικρής ηρωίδας τους, η εγγονή της πλούσιας οικογένειας που πέφτει θύμα ληστείας, η οποία παραδέχεται ότι λατρεύει την κλασικότερη πλέον χριστουγεννιάτικη ταινία και έτσι όταν έρχεται η ώρα για δράση, στήνει παγίδες εφάμιλλες εκείνων του μικρού Kevin. Η εξομολόγηση βέβαια δεν σημαίνει ότι απαλείφεται η έλλειψη πρωτοτυπίας που διακρίνει το σενάριο, καθώς μερικές από τις παγίδες είναι πράγματι ολόιδιες με την ταινία του 1990.

Το κορίτσι όμως δεν προστατεύει μόνο του το σπίτι, αλλά έχει μαζί της τον Άγιο Βασίλη του καταπληκτικού David Harbour (Stranger Things), ο οποίος είναι απολαυστικός στον ρόλο του και θα θέλαμε να τον δούμε να επιστρέφει και σε νέες περιπέτειες. Κάφρος, με μαύρο χιούμορ και μπόλικη βία μέσα του, παίρνει τα ηνία στα χέρια του.

Ο Tommy Wirkola παίρνει το πνεύμα των Χριστουγέννων και το προσαρμόζει στην σύγχρονη εποχή, που ίσως αγνοεί και υποτιμά την όλη γιορτινή ατμόσφαιρα, εθισμένοι όλοι στην δυστυχία και την άρνηση. Μπορεί να θέλει να βάλει πολλά πράγματα στο τραπέζι, όπως η πλούσια οικογένεια που έχει αρπάξει χρήματα από εκείνα που θα στέλνονταν στην Μέση Ανατολή, πληροφορίες που εν τέλει δεν χρησιμεύουν πουθενά, πέρα από το να βάλεις και ένα -αχρείαστο εν προκειμένω- πολιτικό σχόλιο, αλλά η τελική διάθεση είναι του χαβαλέ.

Και αυτό αρκεί μιας και μιλάμε για χριστουγεννιάτικη ταινία. Πολύ διασκεδαστική, γεμάτη δράση και βία, εξάπτει τα πνεύματα και ενώνει τους ήρωες, σε μια ιστορία που όσο προβλέψιμα και αν κινείται, είναι μια από τις πιο γνήσια χαβαλετζίδικες και καλοφτιαγμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες των τελευταίων χρόνων, που άνετα γίνεται μια απαραίτητη comfort movie για να δεις στις γιορτές.

Ενδιαφέρον στοιχείο ότι την γιαγιά της οικογένειας την υποδύεται η Beverly D’ Angelo, η θρυλική σύζυγος του Chevy Chase στα National Lampoon, η οποία επιστρέφει σε χριστουγεννιάτικη ταινία έπειτα από τα Χριστούγεννα του Τρελού Θηριοτροφείου (1989).

Πρώτη δημοσίευση: 8 Δεκ. 2022, 16:19
Ενημέρωση: 15 Δεκ. 2022, 03:41
Τίτλος:
Violent Night
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440