O Τζέιμς Φράνκο είναι ο βραβευμένος με Πούλιτζερ  σπουδαίος Αμερικανός λογοτέχνης Τσάρλς Κένεθ Ουίλιαμς και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που αναζητά το παρελθόν του μέσα στο παρόν του.

Το παρελθόν του εκπροσωπείται από τη μαμά Τζέσικα Τσαστέιν, ενώ το παρόν από τη σύζυγο Μίλα Κούνις και τον καρπό του έρωτά τους. Δύσκολος ο ανταγωνισμός. Σε κάθε περίπτωση, ο καλλιτέχνης οδεύοντας προς μια σημαντική στιγμή της ζωής του θα αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες της ζωής του διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του περσόνα.

Ο πρώτος έρωτας, ο αληθινός έρωτας, ο καρπός του έρωτα, η απώλεια, οι καταχρήσεις, η φιλία, η συντροφικότητα, η στοργή. Ένα γκρο πλαν στις φάσεις της ζωής του συγγραφέα: η παιδική ηλικία,  η εφηβεία, το κολλέγιο, η γνωριμία με τη γυναίκα του, η οικογενειακή ζωή, η πατρότητα, με αφηγητή τον ‘ίδιο’ μοιρασμένο ερμηνευτικά ανάμεσα στους  Τζέιμς Φράνκο,  Χένρι Χόπερ, Τζόρνταν Μάρτς  και Ζάκαρι Άνγκερ.

Ρομαντικά πλάνα, voice over και νοσταλγικά flash backs με  μια εκκεντρικά νωχελική χροιά δανεισμένη από τον Τέρενς Μάλικ, ρομαντική διάθεση, -φουλ στο ρομάντσο δηλαδή- σκηνοθεσίας μιας ολόκληρης ομάδας τριτοετών φοιτητών (12 στο σύνολό τους) της σχολής  καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης  υπό τη διδασκαλία του Τζέιμς Φράνκο. Ο κάθε ένας από αυτούς κλήθηκε να επιλέξει ένα ποίημα από τη συλλογή «TAR» του Ουίλιαμς και να φτιάξει ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους, ως τη δική του προσέγγιση στο έργο. Η ταινία «The colour of time» ή αλλιώς «TAR» ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης όλων αυτών των σεναρίων.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των φοιτητών και το πρωτοκλασάτο καστ (αγαπάμε Φράνκο αλλά έχει πάντα και παντού την ίδια έκφραση είτε είναι ‘μαστούρης’ τελειωμένος είτε σοβαρός καλλιτέχνης), η ταινία σκοντάφτει σε σεναριακές λακκούβες και κοινοτοπίες, ενώ η νωχελική  ροή (ποια;) της αφήγησης όχι απλά δεν σε παρασύρει , αντίθετα, λόγω του χλιαρού της χαρακτήρα, σε κάνει στο τέλος να βαριέσαι και να ρίξεις και κανα χασμουρητό… Κάν’το, μην ντρέπεσαι. Κανείς δε θα σε κοιτάξει περίεργα.

Υπόθεση:
Την ώρα που ο CK οδηγεί προς το χώρο που θα γίνει η ανάγνωση του στη Νέα Υόρκη , θυμάται κεντρικές στιγμές της ζωής του : ερχόμαστε να βιώσουμε και να κατανοήσουμε τόσο τη σχέση του με την αγάπη και την απώλεια , όσο και το πώς βρήκε την κλίση του ως ποιητής μέσα από τις γυναίκες της ζωής του . Η ταινία μας ταξιδεύει πέρα δώθε μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με την χαρακτηριστική αφήγηση του CK Williams και πολύ όμορφα voice-overs με αφήγηση των ποιημάτων, αναβιώνοντας την εμπειρία της μνήμης και διερευνώντας πώς τα θραύσματα της ζωής του ο άνθρωπος μπορεί να τα μετατραπεί σε ποιητική έκφραση : την στοργική σχέση του με τη μητέρα του ( Jessica Chastain ) , την πρώτη σεξουαλική εμπειρία του ως έφηβος ( Henry Hopper ) , τον πρώτο του έρωτα ( Νίνα Ljeti ) και τον αγώνα για τη διατήρηση μιας μορφής αθωότητας και κατάπληξη , την ασθένεια και την απώλεια ενός στενού φίλου ( Zach Braff ) , και τελικά τη ζωή του μαζί με την Catherine . 

 

Πρώτη δημοσίευση: 13 Απριλίου 2015, 14:26
Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2015, 19:06
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Tar (Υπόσχεση)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
73
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Απριλίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Beast

Beast

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Πατέρας προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση του με τις κόρες, ταυτόχρονα αποτρέποντας να...
5 ώρες