Τα οκτώ βουνά

Στις αίθουσες, μια από τις πιο τρυφερές και συγκινητικές ταινίες για την αντρική φιλία που έχουν γίνει ποτέ

Τα οκτώ βουνά - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει.

Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντας τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

Άποψη: Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 21ου αιώνα, δύο φίλοι, ο Πιέτρο και ο Μπρούνο βρίσκονται και χάνονται, γνωρίζονται και ξαναγνωρίζονται σε μια από τις πιο τρυφερές και συγκινητικές ταινίες για την αντρική φιλία που έχουν γίνει ποτέ και μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις περσινές Κάννες.

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Felix van Groeningen, μετά την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία το 2018 (Beautiful Boy), προκειμένου να μείνει πιστός στο ομώνυμο βιβλίο του Paolo Cognetti, σκηνοθετεί μαζί με την ηθοποιό και σύντροφό του, Charlotte Vandermeersch, την πρώτη του ιταλική ταινία και τα καταφέρνει άψογα.

Το γεγονός ότι παραμένει στις ιταλικές Άλπεις, στο Τορίνο και στην λαϊκότητα των ιταλικών χωριών, αντί να το μεταφέρει πιθανόν στην πατρίδα του ή σε κάποια άλλη κεντροευρωπαϊκή χώρα, βοηθά πολύ όχι μόνο στο καθαρά οπτικό κομμάτι αλλά και στο χτίσιμο και την λειτουργία της σχέσης των δύο αντρών. Με μια πανέμορφη φωτογραφία από τον Ruben Impens (Titane), καδραρισμένη σε 4:3, με πλάνα άλλοτε πανοραμικά άλλοτε σφιχτά και προσηλωμένα στα πρόσωπα και τα σώματα των ηρώων, πάντοτε όμως αναδεικνύουν την δύναμη του χώρου. Ο χώρος, τα βουνά των Άλπεων, παίζουν κυρίαρχο ρόλο τόσο κυριολεκτικά όσο και σε συμβολικό-μεταφορικό επίπεδο.

Ο ένας, ο Μπρούνο, είναι βουνίσιος τύπος, όπως αυτοχαρακτηρίζεται στην ταινία, μεγαλωμένο σε ένα μικρό χωρίο με ελάχιστους κατοίκους, σφινωμένο ανάμεσα σε βουνά, βράχια, ποτάμια και δάση. Άνθρωπος της φύσης που όμως δεν έχει μάθει να εκδηλώνει αυτό που νιώθει με λεκτικό τρόπο.

Ο άλλος, ο Πιέτρο, ένας promeneur solitaire (μοναχικός οδοιπόρος) τύπου Ζαν Ζακ Ρουσό, ένας άνθρωπος της πόλης που έρχεται τα καλοκαίρια στο μικρό χωριό αναζητώντας την ξεγνοιασιά και την φιλία του Μπρούνο.

Μια σχέση που δοκιμάζεται και αντέχει στον χρόνο, μέσα από σιωπές και αντιθέσεις, μέσα από κτισίματα σπιτιών και άρμεγμα αγελάδων. Δύο άντρες που βιώνουν μια βαθιά φιλική αγάπη, την οποία δεν ξέρουν πώς να εξωτερικεύσουν, παρότι μικρότεροι ως παιδάκια τα κατάφερναν καλύτερα.

Μια ωδή στην φιλία, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που αλλάζουν με το πέρας των ετών, στην προσπάθεια ενός άντρα να ξεπεράσει τον πατέρα και την απώλειά του, κάτι που δένει τους δύο ήρωες. Οκτώ βουνά: μια αλληγορία υπέρβασης και κόπου. Ο Μπρούνο, άνθρωπος του βουνού, έτοιμος να φτάσει στην κορυφή, που όμως μετά «παγιδεύεται» σε αυτήν και δεν θέλει να ζήσει πουθενά αλλού και ο Πιέτρο, άνθρωπος που προτιμά να ξεφύγει από τον πατέρα του και την δουλειά μέσα από μια συνεχή και ίσως χωρίς στόχο περιπλάνηση.

Ίσως οι δυόμισι ώρες φανούν πολλές και πράγματι θα μπορούσε να συμπυκνωθεί χρονικά, ωστόσο αποζημιώνει, όχι μόνο με την θέα των βουνών που είναι συγκλονιστική αλλά και με την ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αλληλοσυμπληρώνονται και που το βουνό δρα καταλυτικά για αυτούς με διαφορετικό τρόπο.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2023, 03:51
Ενημέρωση: 6 Απριλίου 2023, 02:25
Τίτλος:
Τα οκτώ βουνά (Le otto montagne)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
147
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos