Σύνοψη: Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Άποψη: Η υποψηφιότητα της Κένυας για το φετινό Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι μια ναΐφ ιστορία παιδικού θάρρους και συλλογικής αλληλεγγύης. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Kενυάτη σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Likarion Wainaina, που αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή, επικεντρώνεται σε ένα μικρό κορίτσι σε ένα χωριό της Κένυας το οποίο νοσηλεύεται έχοντας μια σοβαρή ασθένεια, αλλά η μητέρα του αποφασίζει να το πάρει σπίτι της για όσο καιρό ζήσει ακόμα. Λόγω της αγάπης της για τους σούπερ ήρωες και τις ταινίες με πολεμικές τέχνες, ονειρεύεται να είναι η ηρωίδα Supa Modo, κάτι που θα πραγματοποιηθεί όταν το χωριό δημιουργήσει μια ταινία με ηρωίδα εκείνη.

Όπως το αγόρι από το «Cinema Paradiso» ξεφεύγει από τα όσα γίνονται στην Ιταλία εκείνη την εποχή μέσα από το κινηματογραφικό του καταφύγιο, έτσι και εδώ για την Τζο ο κινηματογράφος αποτελεί μια διέξοδο, απολαμβάνοντας να βλέπει ταινίες με ανθρώπους δυνατούς, ικανούς για το ακατόρθωτο, όπως κατά βάθος θα ήθελε να είναι και εκείνη, αν και η ίδια η ζωή δεν της το επιτρέπει. Ο κινηματογραφικός κόσμος, ένας ονειρικός ουτοπικός κόσμος θα της προσφέρει χαρά και ιδίως με την ταινία μέσα στην ταινία που βλέπουμε, όταν δηλαδή ένας ερασιτέχνης κινηματογραφιστής καταγράψει τα κατορθώματά της.

Μια ευαίσθητη ιστορία, που σίγουρα συγκινεί χωρίς να το επιδιώκει ή να το βροντοφωνάζει χάρη στους χαμηλότονους ρυθμούς της, μόνο που ποτέ δεν ξεφεύγει από την παιδική αφέλεια και απλοϊκότητα. Όσο ειλικρινή και γνήσια παιδικότητα έχει η πρωταγωνίστρια Stycie Waweru, τόσο παιδιάστικη φαντάζει η σύλληψη της ταινίας, που ανά στιγμές θυμίζει περισσότερο ντοκιμαντέρ της ActionAid. Η πρόθεση της ταινίας είναι αληθινή και γι’ αυτό απουσιάζουν συναισθηματισμοί ακόμα και στα δύσκολα, ούτε βλέπουμε μελοδραματισμούς αλλά έναν απογυμνωμένο ρεαλισμό με στοιχεία παιδικής φαντασίας. Περισσότερο μια κινηματογραφική σπουδή, ένα πρωτόλειο δημιούργημα παρά μια κινηματογραφική πρόταση.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Μαΐου 2019, 13:11
Ενημέρωση: 9 Μαΐου 2019, 13:06
Τίτλος:
Supa Modo (Σούπα Μόντο)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
74
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos