Σύνοψη: Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) αφήνει κρυφά τη δουλειά του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ και πετά στο Χονγκ Κονγκ για να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, (Ζάκαρι Κουίντο) και Ίβεν Μακάσκιλ (Τομ Γουίλκινσον), αλλά και τη σκηνοθέτιδα Λάουρα Πουατράς (Μελίσα Λίο). Ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την NSA και την CIA ως υψηλόβαθμος τεχνικός διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων, ανακαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες - όχι μόνο ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και των απλών Αμερικανών. Απογοητευμένος από τη δουλειά του, συγκεντρώνει σχολαστικά εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των υποκλοπών, εγκαταλείπει την αγαπημένη του Λίντσεϊ Μιλς (Σαϊλίν Γούντλι) και βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει την προσωπική ηθική και τις αρχές του.

Άποψη: Δεν μας έχει συνηθίσει ο Όλιβερ Στόουτ σε φιλμ ανάλογης ατολμίας, όσο μάλλον όταν ο κεντρικός χαρακτήρας είναι τόσο σημαντικός και με πολύ "ζουμί". 'Ισως να επηρέασε και το γεγονός πως είναι ακόμη ζωντανός, η αλήθεια όμως είναι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ταινίας-καταγγελίας. 

Διατηρεί μεν την γνωστή του ικανότητα στην σφριγηλή σκηνοθετική αφήγηση, φροντίζοντας ιδιαίτερα τον ήρωά του, σε αντίθεση με τους δεύτερους ρόλους, οι οποίοι μοιάζουν σεναριακά ξεκρέμαστοι. Σύμφωνοι δεν πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού, αλλά για να μην θυμίσει και αυτούσιο ντοκιμαντέρ εισάγει και το στοιχείο του θρίλερ στο φιλμ και κάπου εκεί οι (ούτως ή άλλως εύθραυστες) ισορροπίες της ταινίας διαταράσσονται ανεπιστρεπτί.

Πρώτη δημοσίευση:: 3 Νοε. 2016, 17:40
Ενημέρωση: 10 Νοε. 2016, 14:42
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Snowden (Σνόουντεν)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Νοεμβρίου 2016
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Locked down

Locked down

Ο Πάξτον και η Λίντα είναι ένα ζευγάρι σε διάσταση που λόγω του lockdown...
10 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870