Σύνοψη: Ο μασκοφόρος δολοφόνος Ghostface επιστρέφει. Οι επιζήσαντες ήρωες του προηγούμενου Scream (2022), που επανεκκίνησε το franchise του Scream, έχουν πλέον εγκαταλείψει το Γουέστμπορο και ζουν πλέον στην Νέα Υόρκη.

Και ενώ πιστεύουν ότι έχουν απαλλαχθεί, ο κατά συρροή δολοφόνος θα τηλεφωνήσει ξανά.

Άποψη: Το Scream που εμπνεύστηκε ο θρυλικός Wes Craven, είναι ένα από τα σπουδαιότερα franchise τρόμου που έχουν γίνει ποτέ. Ένα meta cinema πριν αυτό γίνει μια μεταμοντέρνα εναλλακτική προσέγγιση, ένας διάλογος τρόμου και χιούμορ-παρωδίας, σε μια εποχή που φάνταζε απλώς καλτ, ενώ πλέον γίνεται κατά κόρον, και ένας δολοφόνος που δεν παίρνει καθόλου σοβαρά το έργο του.

Οι Matt Bettinelli-Olpin και Tyler Gillett μας επανασύστησαν το Γουέστμπορο και τον Ghostface και η αλήθεια είναι πως τα κατάφεραν πολύ ικανοποιητικά. Στο έκτο Scream, που σε αντίθεση με το προηγούμενο που ήταν ρίκουελ (συνδυασμός remake του πρώτου Scream και σίκουελ), είναι ένα ξεκάθαρο σίκουελ του πέμπτου Scream, αλλά και με αναφορές στο τέταρτο με την επανεμφάνιση της Kirby Reed αλλά και όλων των προηγούμενων με την μόνη σταθερή σε όλα τα Scream, Courtney Cox.

Εννοείται πως η ταινία δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει πλάκα με το ότι παίζει σε όλες τις ταινίες αλλά και γενικότερα με το είδος του τρόμου, με τα σίκουελ, τα franchise, τα ρίκουελ και την επαναχρησιμοποίηση των παλιών πρωταγωνιστών. Είμαστε σε franchise, λέει κάποια στιγμή η Mindy, που σημαίνει ότι το νέο σίκουελ έχει πιο πολλά λεφτά, πιο μεγάλη παραγωγή, πιο μεγάλο καστ, πιο πολλή βία και αίμα, πιο πολλοί θάνατοι.

Και έχει δίκιο μιας και χλευάζει την ίδια την δομή της νέας ταινίας Scream, και ίσως κάπως έτσι ξορκίζει και τα ελαττώματά της. Μια εμφανώς μεγαλύτερη και πιο καλογυαλισμένη παραγωγή, που απέχει πολύ από την αισθητική της πρώτης ταινίας που είχε μια υφή πιο ανεξάρτητου σινεμά σε σχέση με την ξεκάθαρα στουντιακή όψη του νέου σίκουελ, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια ηρωίδα, για να εντυπωσιάσεις έπειτα από τόσες ταινίες πρέπει να προκαλέσεις περισσότερο.

Ο νέος Ghostface διαφοροποιείται από τους προηγούμενους μιας και χάνει κάπως το μαύρο χιούμορ του, το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο, με τον καλύτερα γραμμένο ρόλο ως προς αυτό να είναι της Mindy, και πλέον μετατρέπεται σε έναν αιμοβόρο serial killer. Πολύ πιο βίαιος, που δεν διστάζει να ξεπαστρέψει όποιον βλέπει μπροστά του, με περισσότερο αίμα και γκροτέσκες σκηνές, με τον τρόμο να είναι πολύ πιο ευθύς σε σχέση με τον πιο υποδόριο και εσωτερικό των πρώτων ταινιών.

Προφανώς προσάρμοσαν τον Ghostface στην νέα εποχή, πιο βίαιη και αιματηρή ή, αν το δούμε πιο κυνικά, πρέπει να γίνει πιο σκληρός για να προκαλέσει την προσοχή του κοινού.

Ένα άλλο σφάλμα στο οποίο πέφτουν οι σκηνοθέτες προκειμένου να ικανοποιήσουν ένα μεγαλύτερο κοινό και να πιάσουν πολλά γούστα, είναι ότι βάζουν πολλά στοιχεία εφηβικού ρομάντζου, ιδίως όσον αφορά τους ρόλους της Jenna Ortega και Melissa Barrera, δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες που και χωρίς τα love stories που αναπτύσσει η κάθε μία ξεχωριστά, θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αρκετές φορές παρατηρείται μια στροφή στο μελό και στον συναισθηματισμό, με έναν τρόπο καθόλου αναθεωρητικό ή σατιρικό.

Εν τέλει δεν είναι μια ταινία τρόμου αλλά ένα coming of age τρόμου, αν σκεφτούμε και τα άλλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ως προς το παρελθόν τους. Η Kirby αποδεικνύεται μια χρήσιμη επανεμφάνιση που δεν λειτουργεί μόνο νοσταλγικά αλλά αξιοποιείται στην δράση, ενώ για τον Dermot Mulroney αναρωτιέσαι αν όντως παίζει τόσο χάλια ή προσπαθεί να κάνει πλάκα. Η απουσία της Neve Campbell δεν γίνεται αισθητή μιας και το franchise έχει πατήσει γερά στα πόδια του και, πέρα από την νοσταλγία, δεν χρειάζεται και τόσο τους παλιούς χαρακτήρες.

Αρκετά αστεία, αρκετά βίαιη και αχρείαστα ρομαντική, είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο σύμπαν που για να την παρακολουθήσει κανείς χρειάζεται να έχει δει κυρίως το 4 και το 5.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2023, 03:36
Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2023, 02:55
Τίτλος:
Scream 6
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos