Σύνοψη: Ένας δισεκατομμυριούχος επαγγελματίας παίκτης πόκερ, που βιώνει κάποιου είδους προσωπική κρίση, προσκαλεί τους παιδικούς του φίλους στην πολυτελή του βίλα, για ένα παιχνίδι πόκερ υψηλών προδιαγραφών. Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ τους, απομεινάρια μιας βαθιάς φιλίας αλλά και σημαντικών μυστικών, διαταράσσονται γρήγορα.

Καθώς οι ανταγωνιστικές, εκδικητικές διαθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, μια ομάδα διαρρηκτών προσπαθεί να μπει στη βίλα.

'Αποψη: Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εξαιρετικός ηθοποιός αποδεικνύεται λιγότερο ή και καθόλου ταλαντούχος σε έναν ρόλο πίσω από την κάμερα. Και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Ο ίδιος ο Russell Crowe άλλωστε έχει σκηνοθετήσει ξανά για την μεγάλη οθόνη, το προκλητικό ιστορικά και χαρακτηρισμένο ως ανθελληνικό “Water Diviner” του 2014. Αλλά δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε τι πραγματικά σκεφτόταν ο σκηνοθέτης- σεναριογράφος-πρωταγωνιστής Crowe την ώρα που έγραφε το πρώτο του αυτό σενάριο.


Υπάρχει άραγε κάποια νοηματική γραμμή πίσω από αυτό το ουσιαστικά ανούσιο συνονθύλευμα ιδεών και εικόνων; Αν υπάρχει, είναι ίσως πολύ προσωπική για να την μοιραστεί μαζί μας. Γιατί το “Poker Face” δεν είναι απλά μια ατυχής ή αδιάφορη προσπάθεια. Αλλά μια αυταπόδεικτα κακή. 

Χωρισμένη σε τρία μέρη, η ταινία ξεκινά με μια κλισέ και σύντομη «διερεύνηση» του παρελθόντος και της ψυχολογίας του μυστηριώδους, υπερπλούσιου πρωταγωνιστή Jake Foley. Συνεχίζει συστήνοντάς μας την παρέα των παιδικών του κολλητών (μεταξύ των οποίων ο RZA αλλά και ο Liam Hemsworth, χαλαρά 20 χρόνια μικρότερος απ’ τους υπόλοιπους) και το που βρίσκονται σήμερα, με νουάρ διαθέσεις και υπόνοιες για το τι υπάρχει αλλά και τι μπορεί να προκύψει μεταξύ τους, ενώ καταλήγει σε μια ακολουθία σκηνών  δράσης και ένα σύνολο νέων προσώπων που δεν προσφέρουν το παραμικρό στην εξέλιξη, ούτε της πλοκής ούτε των χαρακτήρων.

Πιθανά επειδή δεν υπάρχει ιδιαίτερη πλοκή ή εξέλιξη, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά το απογοητευτικό -αυτό ήταν όλο;- φινάλε.


Πέρα από το να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ταινία, που θα απασχολούνταν με κάτι διαφορετικό από το first world δράμα ενός μεγαλοεπιχειρηματία που αναζητά λίγη αλήθεια μέσα στον αναρίθμητο μα συναισθηματικά αδειανό και επιδεικτικό του πλούτο, ο Crowe δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την δική του ελαφράδα κι επιδεικτικότητα, που, ελλείψει νοήματος, πατά με πρωτοφανή κουταμάρα σε παρωχημένες και σκόρπιες σκέψεις. Λίγη τάση εκδίκησης, λίγη επικίνδυνη χαρτοπαιξία, ένας σαμάνος καθοδηγητής, μερικά εκατομμύρια, μια δυο δόσεις οικογενειακού δράματος, κάποιοι πανάκριβοι πίνακες, μια κλασική, με όλα της τα θέματα, ανδρική φιλία, δυο μικροί, αποφασιστικά στερεοτυπικοί  γυναικείοι ρόλοι και μερικά τσιτάτα συνθέτουν ένα πραγματικά τετριμμένο και ακατανόητο τουρλού, που δεν τρώγεται.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Δεκ. 2022, 03:32
Ενημέρωση: 8 Δεκ. 2022, 01:43
Τίτλος:
Poker Face
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos