Σύνοψη: Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.

Άποψη: Η φήμη του "Parasite" έχει εξαπλωθεί εδώ και μήνες αμέσως μετά την βράβευσή του με τον Χρυστό Φοίνικα στις Κάννες.


Ο Νοτιοκορεάτης Τζουν - Χο Μπονγκ δημιουργός των εξαιρετικών "Mother", "Host", "Μνήμες εγκλήματος" και "Snowpiercer", συγκαταλέγεται με άνεση ανάμεσα στους πιο συναρπαστκούς δημιουργούς των τελευταίων δεκαετιών.
Το "Parasite" είναι μια γνήσια κινηματογραφική απόλαυση, από αυτές που πλέον παρακαλάς να δεις όταν μπεις στην αίθουσα. Ενα σύγχρονο κατάμαυρο παραμύθι, με την πολύ πλούσια οικογένεια (και ευκολόπιστη) στη μια πλευρά και την πολύ φτωχή, αλλά "πλούσια" σε ιδέες και ευφυία, στην άλλη. Ενα τυχαίο γεγονός θα τις φέρει κοντά... Πείτε το θρίλερ, κωμωδία γεμάτη συβολισμούς για την πάλη των τάξεων, η οποία σχεδόν ποτέ δεν λείπει από τις ταινίες του Νοτιοκορεάτη.
Το στόρι θέλει τον νεαρό γιος της φτωχής φαμίλιας να βρίσκει δουλειά στο πολυτελές σπίτι ενός ιδιοκτήτη πολυεθνικής εταιρείας, καθώς ήταν φίλος με το γιο στο σχολείο.

Δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε το παραμικρό που θα συμβεί. Μια επίδειξη δεξιοτεχνίας σκηνοθετικά και σεναριακά, ένα ρίσκο που ελάχιστοι θα τολμούσαν να πάρουν. 'Η αν το έκαναν θα βλέπαμε κάτι τυπικό και υπερβολικό.

Ο Μπονγκ κινείται ακριβώς πάνω στην κόκκινη γραμμή που μπορεί να εκτροχιάσει την ταινία. Σαν να τρέχεις με 100 χλμ σε στενά, οδηγώντας με μια απίστευτη σιγουριά. Οταν τελειώσει, δεν θα υπάρχει στιγμή να έχεις σκεφτείς ειρωνικά "οκ, τι χαμός ήταν αυτός", καθώς η αλληλουχία όσων έχουν συμβεί, θα φαντάζει τρομακτικά φυσιολογική και την ίδια στιγμή συναρπαστική.
Ο Μπονγκ παρατηρεί -αλλά σπάνια κρίνει- ένα σωρό θέματα και προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Γρήγορα και εύστοχα, καθώς ο στόχος του ως γνήσιου διασκεδαστή, είναι να πει σωστά μια ιστορία.

Χαρακτήρες γεμάτοι δυσαρέσκεια, διαβολικοί, υποτελείς με την επιφανειακή οικειότητα μεταξύ τους να φαντάζει ως ο πρωταγωνιστής. Πολλές φορές είναι σαν να παρακολουθείς μια υπερφυσική ιστορία, ένα θρίλερ εισβολής!
Οπτικά η ταινία είναι εκθαμβωτική, είτε αρχικά στην φτωχογειτονιά είτε μετά στο μεγάλο και πανάκριβο σπίτι. Λες και ο σκηνοθέτης ήθελε να "παρασύρει" πρώτα τα μάτια ανυποψίαστων θεατών και μετά να στήσει μια κινηματογραφική παγίδα για τις αισθήσεις.
Ο Τζουν - Χο Μπονγκ δεν έχει καμιό διάθεση να κάνει σινεμά για λίγους ή για δύσκολους κριτικούς. Η αλληγορία και οι συμβολισμοί είναι πολύ δυνατοί, αλλά ακόμα κι αν δεν τους... πιάσεις, πάλι καλά θα περάσεις.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Οκτ. 2019, 11:40
Ενημέρωση: 24 Οκτ. 2019, 13:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Παράσιτα (Parasite)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
132
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Οκτωβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos