Ouija

Μετά την αυτοκτονία της καλύτερής της φίλης, η Λέιν και η παρέα της αποφασίζουν να παίξουν το σκοταδιστικό παιχνίδι, Ouija, στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με το πνεύμα της νεκρής φίλης τους, μέσω αυτού του πίνακα πνευμάτων, προκειμένου να την αποχαιρετήσουν.
Ouija - κριτική ταινίας

Τα πνεύματα κοιμήθηκαν... βαθιά

Θυμάμαι προ επταετίας σε φιλικό σπίτι απομονωμένο στην Πεντέλη, πάνω στο βουνό, να προσπαθούμε μάταια να καλέσουμε τα πνεύματα ένα ολόκληρο βράδυ …. Τα οποία δεν ήρθαν ποτέ τελικά. Λίγο πολύ όλοι έχουμε παίξει κάποια στιγμή το παιχνίδι του πίνακα πνευμάτων aka ‘ποτηράκι’ aka ‘Ouija board’ για τους αγγλομαθείς κάποιο βράδυ σε σπίτι κάποιου φίλου στην εφηβεία μας ή και λίγο πιο μεγάλοι, συνήθως συνοδεία αλκοόλ. Επειδή το θέμα μας εδώ δεν είναι το ίδιο το παιχνίδι, αλλά η ομότιτλη ταινία που μόλις κυκλοφόρησε, ας μιλήσουμε γι’αυτήν.

Για μια ακόμα κλισεδιάρικη ‘τρομακτική’ Αμερικανιά δηλαδή, η οποία έρχεται να επιβαρύνει την πλήξη του διψασμένου για χάρντκορ ‘horror’ αυθεντικού σινεφίλ, λίγες βδομάδες μετά την αστεία ‘Annabelle’. Στην προκειμένη, η χαριτωμένη πιτσιρίκα, προσπαθεί να επικοινωνήσει με την κολλητή της που μόλις αυτοκτόνησε με έναν λιγάκι… επικίνδυνο τρόπο.

Μπαστάρδεμα κλασικών ταινιών τρόμου με κάποιες –πολλές, πάρα πολλές- επιρροές από το ‘Suspiria’ του Αρτζέντο (αλλά εντάξει μην είμαστε κακοί, δεν είναι ‘κλέψιμο’ είναι αυτοαναφορικότητα της τέχνης, φόρος τιμής σε κλασικά αριστουργήματα κ.λ.π.) και με το μοτίβο της χαριτωμένης νεανίδας που δεν ήξερε δεν ρώταγε τι της έμελλε να πάθει.

Όλα τα έχει ο κινηματογραφικός αυτός αχταρμάς που λέγεται ‘Ouija’, μόνο οι ‘Δαιμονες’ του Καρβέλα λείπουν, αλλά σίγουρα τη χάρη και την αδρεναλίνη που σου προσφέρει ως παίκτη το ίδιο το ‘ποτηράκι’ σίγουρα δεν την έχει. Βαρετοί διάλογοι, επαναλήψεις, προβλεψιμότητα. Και ύπνο. Πολύ πιθανόν… Όνειρα γλυκά λοιπόν… Αντίστοιχο ‘Πίνακα Πνευμάτων’, που όμως οι παίκτες δίνουν περισσότερο πόνο, έχεις δει στο παρελθόν και στην ελληνική τηλεόραση με αφηγήτρια τη Μάρα Μειμαρίδη.

Είναι προφανές ότι η ταινία απευθύνεται σε πιτσιρικάδες που ακόμα κι αν δεν ‘τα κάνουν πάνω τους’ με την ταινία, θα τρέξουν χριστουγεννιάτικα στο γνωστό κατάστημα παιχνιδιών με την ενοχλητική διαφήμιση να αναζητήσουν το Ouija για αγορά.

ΥΓ: Η σκηνή στο μπάνιο με το οδοντικό νήμα (spoiler από την αφίσα) είναι ότι καλύτερο θα δεις στη μιάμιση χαμένη ώρα σου, αλλά ακόμα και αυτό στο ‘καίει’ στο δευτερόλεπτο με την αστεία συνέχεια..

ΥΓ 1: Μιλώντας για δαιμόνια, πνεύματα και στοιχειωμένα σπίτια, δες εδώ πέντε hardcore σπιτικές καταστάσεις για να καταλάβεις...

Ειρήνη Κατσαρά

 

Πρώτη δημοσίευση: 27 Νοε. 2014, 15:08
Ενημέρωση: 3 Δεκ. 2014, 03:47
Τίτλος:
Ouija (Πίνακας πνευμάτων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
82
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos