Oldboy

Ένας διαφημιστής πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται φυλακισμένος στην απομόνωση για 20 χρόνια χωρίς να ξέρει γιατί. Όταν επιτέλους αφήνεται ελεύθερος, αναζητά το τέρας που ενορχήστρωσε αυτή την απάνθρωπη τιμωρία για να πάρει το αίμα του πίσω.
Oldboy - κριτική ταινίας

Θλιβερή ξεπατικούρα

Από την πρώτη στιγμή της οριστικοποίησης αυτού του θρασύτατου κινηματογραφικού project, είχα ξεκαθαρίσει τι περίμενα να δω. Και θα έμπαινα στην διαδικασία να το παρακολουθήσω, απλά και μόνο για να εξαντλήσω την πιθανότητα του 1/1000 και να είμαι ακέραιος και δίκαιος στο κείμενό μου. Tην πιθανότητα να μην αποτελέσει ένα φιλμικό ανοσιούργημα ενός ξεθυμασμένου δημιουργού, κακέκτυπο ενός αριστοτεχνικού δραματικού φιλμ-ιστορίας εκδίκησης. Και που τελικά, αυτό ακριβώς ήταν.

Μια ανέμπνευστη ξεπατικούρα μιας αρχετυπικής ταινίας με πολυάριθμους φαν να ορκίζονται στο όνομά της και παράλληλα διατεθειμένους να "ξεσκίσουν" την προσπάθεια του Λι από τη στιγμή που διάβασαν στους τίτλους αρχής "βασισμένο στην κορεάτικη ταινία του Παρκ Τσαν-Γουκ" και κατάλαβαν ότι ακόμα και εκεί τους κορόιδεψε διατυμπανίζοντας δεξιά και αριστερά τους προηγούμενους μήνες ότι τον ενδιέφερε η επανεξέταση του αρχικού υλικού, δηλαδή του manga (που ο Παρκ Τσαν-Γουκ το αποθέωσε εντάσσοντάς το στην δική του αισθητική). Μας δουλεύεις Σπάικ Λι;

Με μια σεναριακή διάταξη-καρμπόν όσον αφορά την βασική πλοκή της ιστορίας, αλλά χωρίς κατά διάνοια τα πολλαπλά υποστρώματα έκφρασης της έννοιας της μοναχικής εκδίκησης, τα οποία ισοπεδώνεις μπροστά σε ορισμένες σκηνές που αποθεώνουν και αναπαριστούν τα ίδια της αμερικανικής κουλτούρας, που πας;

Με ανέμπνευστες και αποπροσανατολισμένες ερμηνείες ηθοποιών πολύ ικανών, όπως οι Μπρολίν, Όλσεν, Κόπλεϊ, αλλά εδώ εντελώς μπερδεμένοι, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν τον δραματουργικό πυρήνα που θα στηρίξουν το παίξιμό τους και να αντισταθούν στην ανελέητη αμερικανοποίηση των ρόλων τους που σχεδόν φασιστικά τους επιβάλει το σενάριο. Μάταια, όμως.

Με την απόλυτη απουσία νεωτερισμού, κάποιας έστω ελάχιστης πρωτοτυπίας, ο Λι αδυνατεί να ελιχθεί και αυτοπεριορίζεται σε μια επανάληψη του πρωτότυπου χωρίς το παραμικρό προσωπικό στίγμα (διαθέτει άραγε τέτοιο;), ευνουχίζοντας το φοβερό υλικό που έχει στα χέρια του, με αποκορύφωμα την τελική συγκλονιστική σκηνή που καταφέρνει να την κινηματογραφήσει ουσιαστικά στο mute, απονευρώνοντας την αποκάλυψη με την χρήση ενός απογοητευτικού μοντάζ.

Ήρθε και η απόλυτη εισπρακτικη αποτυχία στις ΗΠΑ, θα έρθει και η αντίστοιχη στην Ευρώπη και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους: straight to dvd, εκεί που του αξίζει.

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 17 Απριλίου 2014, 19:33
Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2014, 10:21
Τίτλος:
Oldboy (Oldboy)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Απριλίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos