Ο κόσμος σου ανήκει

Ο κόσμος σου ανήκει - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Φρανσουά θέλοντας να ξεφύγει από το κακόφημο παρελθόν του αποφασίζει να ξεκινήσει μία δική του επιχείρηση, καθόλα νόμιμη. Όταν ανακαλύψει ότι η μητέρα του έχει ξοδέψει όλες του τις οικονομίες στον τζόγο θα αναγκαστεί να φέρει εις πέρας μία τελευταία κομπίνα στην Ισπανία. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την συμβολή της μητέρας του, του πρώην της μητέρας του και δύο περίεργων γκάνγκστερ.

Άποψη: Οχτώ χρόνια έπρεπε να περάσουν για να δούμε την επόμενη σκηνοθετική δουλειά του Ρομέν Γαβρά μετά το ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό “Our Day Will Come” στο οποίο ο Βενσάν Κασέλ έκλεψε τις εντυπώσεις, αλλά σίγουρα το γκανγκστερικό “The World Is Yours” άξιζε την αναμονή. Ακουμπώντας με λεπτότητα επάνω στις εξελίξεις την Ευρώπης και την δεκαετία που ξελόγιασε το ίντερνετ, ο Ρομέν Γαβράς φέρνει κοντά την κωμωδία με την εγκληματικότητα σε ένα στυλάτο σκηνικό με ζόρικους πρωταγωνιστές.

Σε λίγο χρονικό διάστημα ο γεννημένος στην Αθήνα σκηνοθέτης έχει κατορθώσει να αφήσει το στίγμα του στα διαφημιστικά και τα βίντεο κλιπ που έχει δημιουργήσει μεταπηδώντας από την κομψότητα που απαιτεί η Dior στην εκκεντρικότητα της M.I.A, εξελίσσοντας κάθε φορά την σκηνοθετική του ματιά παράλληλα με το ύφος και το θέμα που πραγματεύεται κάθε φορά. Τα ίδια επιβλητικά πλάνα και τις ιδιαίτερες φάτσες φροντίζει να τα ενσωματώσει και στο “The World Is Yours”, μία ταινία που δεν χάνει την ένταση της αλλά εφευρίσκει συνεχώς τρόπους για να τραβήξει την προσοχή σου και να σου υποδείξει τα λάθη της κοινωνίας με κωμικά στοιχεία δίχως να σου κουνάει το δάχτυλο επιδεικτικά.

H επιτυχία ωστόσο του Γαβρά δεν αποδίδεται μόνο στην επιδεξιότητα του να συλλαμβάνει ωραίες γωνίες λήψεις σε ενδιαφέρουσες σκηνές. Η κίνηση της κάμερας του είναι σύγχρονη και μαγνητίζει όμως ως ικανός σκηνοθέτης γνωρίζει ότι οφείλει να συγκεντρώσει γύρω από τον στόχο του και ένα εξίσου ικανό team.

Ο Κασέλ, καλός φίλος και συνεργάτης του, ήταν σίγουρο ότι θα συμμετείχε –αν και ο ρόλος του σαν οπαδός θεωριών συνομωσίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, όπως και η εξαιρετική Ιζαμπέλ Ατζανί. Όμως με τον Καρίμ Μπουκερσά που συνυπογράφει το σενάριο, όλοι οι παλιοί γνωστοί ενώνονται και συμπληρώνουν μία ταινία που σε διασκεδάζει με καταστάσεις αλλοπρόσαλλες μόνο για να σε γειώσει αργότερα με ευαίσθητες στιγμές.

Σίγουρα δεν είναι μία ταινία που τα έχει όλα, όμως πολλοί μπορεί να βρουν στο “The World Is Yours” την σπίθα και το χαρακτηριστικό gangster στοιχείο που απώλεσε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ο Γκάι Ρίτσι. Άλλοι θα διακρίνουν ένα νέο κινηματογραφικό ύφος να ξεπηδάει με δυνατή παρουσία που απλά δεν μπορείς να προσπεράσεις. Καθώς όμως ο Γαβράς μεταχειρίζεται ηθοποιούς και σενάριο με αντίληψη και χαβαλέ, εμείς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ένα σήμα κατατεθέν που σταδιακά βρίσκει τον δρόμο του.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Δεκ. 2018, 20:07
Ενημέρωση: 13 Δεκ. 2018, 05:39
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο κόσμος σου ανήκει (Le monde est à toi )
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Run Sweetheart Run

Run Sweetheart Run

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Ασκούμενη δικηγόρος αναγκάζεται να βγεί με πελάτη του αφεντικού της, όλα μοιάζουν ονειρικά...
15 ώρες