Μη μου λες ψέματα

Μη μου λες ψέματα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κονιάκ, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Στην αρχή είναι ανήσυχος για το γεγονός ότι στριμώχνεται πίσω στην παιδική ηλικία που εγκατέλειψε τόσα χρόνια πριν, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Λούκας, έναν νεαρό άνδρα που τον συνδέει αναπάντεχα με το παρελθόν του.

 Ο νεαρός άνδρας αποδεικνύεται ότι είναι ο γιος του πρώτου έρωτα του συγγραφέα, ενός «χαρακτήρα» που εμφανίζεται σε κάθε του μυθιστόρημα. Ξαφνικά, όλες αυτές οι μακρινές αναμνήσεις επιστρέφουν και τον πλημμυρίζουν.

Άποψη: Μια αντιστροφή του Tom at the Farm, όπου ο νεαρός σύντροφος του πρόσφατα εκλιπόντα καλείται να αναμετρηθεί με τους γονείς του συντρόφου του που δεν γνώριζαν την σεξουαλικότητα, στο ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Philipe Besson του 2017 που μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον γάλλο σκηνοθέτη Olivier Peyon, ο μεσήλικας συγγραφέας επιστρέφει στον τόπο της παιδικής του ηλικίας για να αναμετρηθεί με τον γιο του κάποτε συντρόφου του.

Παρελθόν και παρόν συμπλέκονται με το μεν να πυροδοτεί το δε και τούμπαλιν, όπως επίσης πραγματικότητα και μυθοπλασία. Το παρελθόν του συγγραφέα δεν υπάρχει μόνο στην μνήμη του και στα flashbacks που βλέπουμε ως θεατές αλλά εντοπίζεται και ζωντανεύει και μέσα από τις σελίδες των αυτοβιογραφικών, τρόπον τινά, μυθιστορημάτων του, που πάντοτε εμφανίζεται ένας χαρακτήρας όμοιος με εκείνον τον νεανικό έρωτα, κάτω από το φως του ήλιου και μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Έξυπνα ενώνονται όλες αυτές οι στιγμές σε μια ταινία που συμπλέκει το είδος της coming of age εξερεύνησης της σεξουαλικότητας -ως προς τις παρελθοντικές σκηνές- με το δράμα για την απώλεια και τον χαμένο, ανολοκλήρωτο έρωτα -ως προς τις παροντικές σκηνές που είναι και οι πιο δραματικά φορτισμένες με έναν μετρημένο Guillaume de Tonquedec και τον ταλαντούχο εγγονό του Jean Paul Belmondo, τον Victor Belmondo στον ρόλο του Λούκας που ερευνά το παρελθόν του πατέρα του.

 Ένας άντρας που προσπαθεί να ξεχάσει τα όσα έχουν συμβεί αν και δύσκολο μιας και βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος και ένας νεαρός που βρίσκει άγνωστες πτυχές ενός πατέρα που ουσιαστικά ουδέποτε γνώρισε.

Ο σκηνοθέτης στέκεται με διακριτικότητα απέναντι στους ήρωές του, παρατηρεί τις μεταπτώσεις του ενώ χτίζει ένα μυστήριο γύρω από το τι συνέβη και ο έρωτας έσβησε.

Φανερώνει τις αδυναμίες των χαρακτήρων του, το βάρος που καλούνται να διαχειριστούν και το μέλλον που χάραξαν με τις αποφάσεις του.

Μια τυπικά γαλλική ταινία με όλη την τρυφεράδα και την feelgood διάθεση ακόμα και στις μελό στιγμές και με μια ροπή προς έναν εύκολο ρομαντισμό που όμως αγκαλιάζει τις ψυχές των θεατών.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Απριλίου 2024, 14:13
Ενημέρωση: 25 Απριλίου 2024, 00:15
Τίτλος:
Μη μου λες ψέματα (Arrête avec tes mensonges)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Απριλίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos