Mea culpa

Όταν η οικογένειά του θα δεχτεί έντονες απειλές από τη μαφία, ο Σιμόν θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και θα επιχειρήσει - με το ζόρι - την επανασύσταση του φοβερού τιμ που είχε κάποτε με τον άλλοτε αγαπημένο του συνάδελφο, Φρανκ.
Mea culpa - κριτική ταινίας

Δράση με ευρωπαϊκή προοπτική

Oι Βινσέντ Λιντόν και Ζιλ Λελούς,  ‘παλιοί γνώριμοι’ του σκηνοθέτη Φρεντ Καβαγιέ είναι οι Σιμόν και ο Φρανκ,   δύο  συνάδελφοι μπάτσοι που έχουν μια κλασσική ‘αστυνομική’ ζωή, που, όμως θα διαταραχτεί όταν ένας εκ των δύο, μεθυσμένος, θα προκαλέσει ένα τραγικό ατύχημα…  όταν μετά από χρόνια και ‘έκπτωτος’ πλέον από την υπηρεσία του δει την δική του οικογένεια –που επίσης διαλύθηκε- σε κίνδυνο, θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το Mea Culpa δεν είναι η κλασική buddy movie που έχεις δει. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία δράσης που ακροβατεί μεταξύ  αστυνομικής περιπέτειας και ‘εσωτερικής’ ιστορίας εξιλέωσης. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε σχέση με αντίστοιχες  σύγχρονες ταινίες του είδους,  είναι η σκηνοθετική ματιά και η ‘Ευρωπαϊκή’ προοπτική  της ταινίας του Καβαγιέ -τουλάχιστον στο πρώτο μισό της-, αφού ο ίδιος,  χρησιμοποιώντας τη φόρμουλα  των Αμερικανικών ταινιών δράσης, προσθέτει το δικό του σκηνοθετικό υπερρεαλιστικό ντεκόρ και μια εκλεπτυσμένη νουάρ αισθητική. Τα φλας μπακ και τα πολύ γρήγορα εναλλασσόμενα πλάνα βοηθούν σε αυτό τα μάλα.

Με ένα πολλά υποσχόμενο  άνοιγμα,  με την εναλλαγή σκηνών ‘οικογενειακής ευτυχίας’  με  car crush και τα blurred εικαστικά πλάνα, η ταινία στέκεται ικανή να σου ρουφήξει το ενδιαφέρον αμέσως.  Η ερμηνεία του πρωταγωνιστικού διδύμου  και τα close ups τους  είναι ένα ακόμα μεγάλο χαρτί του Καβαγιέ, ο οποίος αφενός θα το ‘κουράσει’ λίγο στην πορεία, αλλά ωστόσο  η ροπή της ιστορίας είναι τόσο χειμαρρώδης που σε παρασύρει εν τέλει.

Μεγάλο  ρόλο στον καταιγισμό δράσης στο ‘Mea Culpa’ παίζει και  η εξαιρετική φωτογραφία, κυρίως στα πλάνα από τις  ταυρομαχίες στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Αρλ που εναλλάσσονται με τηνchasing scene του πιτσιρικά,  καθώς  και στο μεγαλύτερο μέρος των σκηνών καταδίωξης. Προς το τέλος, ο σκηνοθέτης θα μας  γεμίσει ‘υπερβόλα’ θα σε πιάσει λίγο και στο… φιλότιμο και η ταινία που ξεκίνησε.. α λα γαλλικά, καταλήγει εν τέλει στο Χόλυγουντ, με ένα δυνατό ‘mea culpa’ ανατρεπτικό τέλος!

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 16 Οκτ. 2014, 13:13
Ενημέρωση: 22 Οκτ. 2014, 18:39
Τίτλος:
Mea culpa (Λάθος στο λάθος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos