Μαγνητικά πεδία

Μαγνητικά πεδία - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μετά την τυχαία συνάντησή τους καθ’ οδόν σε ένα νησί, μια γυναίκα και ένας άνδρας αποφασίζουν να περιπλανηθούν μαζί σε αναζήτηση του κατάλληλου μέρους να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Γνώμη: Η Έλενα (Έλενα Τοπαλίδου) κοιτάζεται μια μέρα στους καθρέπτες των καταστημάτων και δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της. Κι αποφασίζει να φύγει. Ο Αντώνης (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος) πιστεύει ότι το ταξίδι του στο νησί δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μια διεκπεραιωτική εμπειρία, μια υποχρέωση που πρέπει να βγει από τη μέση. Άλλωστε, τη Δευτέρα το πρωί πρέπει να γυρίσει στο γραφείο.

Και στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Ο Χειροπαλαιστής, ο Γιώργος Γούσης χρησιμοποιεί τα πιο απλά υλικά για να φτιάξει μια ωδή στα μαγνητικά πεδία που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους.

Οπλισμένος με μια miniDV κάμερας και αξιοποιώντας τα καταπράσινα τοπία της Κεφαλονιάς, τα οποία τον χειμώνα έχουν μια σχεδόν απόκοσμη ομορφιά, παρέα με τον Γιώργο Κουτσαλιάρη στη  διεύθυνση φωτογραφίας, ο Γούσης παραδίδει μια ταινία που μοιάζει βγαλμένη από τα ‘90s και φωλιάζει στην καρδιά του θεατή με έναν σχεδόν αθόρυβο τρόπο, αποπνέοντας αυτή τη ζεστασιά που σταδιακά νιώθουν οι δύο ήρωες να δημιουργείται ανάμεσά τους.

Απαλλαγμένος από οποιαδήποτε πρόθεση εντυπωσιασμού, ακολουθεί την Έλενα και τον Αντώνη, δύο ανθρώπους που κουβαλάνε το δικό τους φορτίο και αναζητούν αυτό το αίσθημα οικειότητας που κάνει όλα τα πράγματα στη ζωή λίγο πιο υποφερτά. Η Έλενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος,οι οποίο συνυπογράφουν το σενάριο μαζί με τον Γούση, με τις φυσικές και ανεπιτήδευτες ερμηνείες τους σε οδηγούν οργανικά σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του μεταξύ τους δεσμού.

Από ένα σημείο και μετά, ξεχνάς ότι βλέπεις δύο ηθοποιούς να υποδύονται δύο μέχρι πρότινος αγνώστους. Είναι πραγματικά σαν να γνωρίστηκαν τυχαία στο λιμάνι ενός νησιού.

Έτσι, τα Μαγνητικά Πεδία, που ενώνουν τα επιμέρους φορτία τους, επεκτείνονται και πέρα από την οθόνη, για να δημιουργήσουν μια έλξη στον ίδιο τον θεατή και να θυμίσουν ότι καμιά φορά βρίσκεις αυτό που έχεις ανάγκη στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να αφήσεις την ιστορία σου να διασταυρωθεί, έστω και για λίγο, με αυτή ενός άλλου ανθρώπου.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαΐου 2022, 11:39
Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2022, 04:07
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Μαγνητικά πεδία
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
78
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Μαϊου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos